Nedjelja, 13 Studeni 2022 01:10

FOTO / Održane radionice 3D printanja, Arduino i proširena stvarnost

FOTO / Održane radionice 3D printanja, Arduino i proširena stvarnost Foto: Zajednica tehničke kulture

Ciklus Du STEM radionica u studenom započeo je dvjema radionicama 3D printanja u Centru za mlade Dubrovnik ovaj tjedna, a polaznici su se upoznali s mogućnostima koje nudi 3D printanje, vještinom 3D printanja i 3D modeliranja. Osim toga, voditelj radionice Matija Miloslavić upoznao ih je s dijelovima printera, načinom rada, programima za 3D modeliranje, vrstama plastike i njezinim recikliranjem, bojanjem 3D modela te dao mnogobrojne savjete za one koji se i sami žele baviti time. U 3D Labu Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika polaznici su bili oduševljeni isprintanim 3D predmetima, a na poklon su dobili Du STEM privjeske koji su se printali tijekom radionice.

Jučer su također na Sveučilištu u Dubrovniku održane dvije radionice – Arduino i Proširena stvarnost (VR i hologrami). Arduino radionicu vodila je Anamaria Bjelopera, s Odjela za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku. Kroz osnovne pojmove iz Arduino okruženja (fizički dio – razvojne pločice) i softverski dio (IDE) te zadatke koje su morali riješiti (isprogramirati i spojiti pločice s elektroničkim komponentama) sudionici su stekli osnovna znanja u području elektrotehnike, elektronike i komunikacija. Jedan od zadataka bio je i izrada semafora uz pomoć UNO pločice i ostalih elektroničkih komponenti.

Radionicu proširene stvarnosti (VR, hologrami) vodila je Ana Kešelj, s Odjela za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku. Polaznici su usvojili osnovna znanja o virtualnoj stvarnosti te su se upoznali s hologramima. Na svojim pametnim telefonima našli su video koji žele gledati i postavili telefon unutar kućišta VR naočala, podesili fokalnu udaljenost i fokus za svoje oči i tako su proširili svoju stvarnost posjetom zanimljivim mjestima. Nakon toga su sami izrađivali hologram za svoje mobitele, slijedeći upute voditeljice. Prvo su morali izmjeriti veličinu zaslona ekrana, konstruirati jednakostraničan trokut, a zatim napraviti trapeze koje su izrezivali na acetatnom papiru i na kraju ih zalijepili te tako dobili projekcijsku piramidu, koju su testirali.

Radionice 3D printanja organizirala je Zajednica tehničke kulture grada Dubrovnika, a Arduino radionicu i radionicu proširene stvarnosti (hologrami i VR) organiziralo je Sveučilište u Dubrovniku u sklopu projekta Du STEM.

dpp