Četvrtak, 06 Lipanj 2024 16:10

Foto / OTVORENA IZLOŽBA „MOZAIK MARINA DRŽIĆA I SVETOGA VLAHA”

Foto / OTVORENA IZLOŽBA „MOZAIK MARINA DRŽIĆA I SVETOGA VLAHA” Foto: Vedran Levi

U Sponzi je u srijedu otvorena izložba polaznika likovne radionice Doma Marina Držića za odrasle „Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha“. Izloženo je trideset radova u tehnici tradicionalnog mozaika od kamenih kockica. Likovna radionica odvijala se od veljače do kraja svibnja 2024. godine pod vodstvom mentorice, muzejske pedagoginje Doma Marina Držića Jasmine Runje, a sveukupno je sudjelovalo 27 polaznika koji su oblikovali vlastite mozaike.

Okupljenima se najprije obratio ravnatelj Doma Marina Držića, Nikša Matić koji je istaknuo kako su naziv radionice i motivi izloženih mozaika inspirirani životom i djelom Marina Držića, kao i podatkom o 45. obljetnici upisa Staroga grada Dubrovnika na UNESCO-ov popis Svjetske baštine i 15. obljetnici upisa Feste sv. Vlaha na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Kustosica izložbe i autorica predgovora kataloga Valerija Jurjević rekla je kako se većini polaznika Sveti Vlaho nekako prirodno nametnuo kao motiv, ne samo zbog toga što je radionica započela uoči njegovog blagdana, već i zbog brojnih kamenih skulptura parca koji krase Dubrovnik. Izložene mozaike odlikuje ujednačeni kolorit raznobojnog kamena i uravnotežene kompozicije. Neki polaznici su oblikovali svoje radove s više detalja, dok su se drugi odlučili za pojednostavljene prikaze, stavljajući naglasak na volumene, čime su se približili apstrakciji. Citirala je mozaičara Miluna Garčevića koji je ustvrdio kako je mozaik „za nekog muka, za drugoga igra, za trećega strast, ali ništa ne nastaje bez vjere i strpljivosti“. Upravo vjera i strpljivost bili su temelj likovne radionice „Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha.“

Izložbu je u ime grada Dubrovnika otvorila Julijana Antić Brautović, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu istaknuvši kako u ovom ubrzanom sadašnjem vremenu izloženi mozaici pokazuju vrijednost ručnog rada, strpljivosti i posvećenosti.

JPA