Subota, 11 Studeni 2023 05:31

Foto / PETERO DOBITNIKA PRIZNANJA S JUGA ZA RAZVOJ VINARSTVA I VINOGRADARSTVA

Foto / PETERO DOBITNIKA PRIZNANJA S JUGA ZA RAZVOJ VINARSTVA I VINOGRADARSTVA Foto: ZSD

Na 33. Sabatini Zadružnog saveza Dalmacije koja je održana u Dubrovniku dodijeljena su priznanja zaslužnim vinogradarima, vinarima i drugim pojedincima za razvoj vinarstva i vinogradarstva.

Priznanje „Stanko Ožanić“ za životni doprinos unapređenju vinogradarstva i Sabatine dobio je Mato Violić Matuško iz Potomja.

Mato Violić – Matuško jedan je od najpoznatijih i najoriginalnijih vinara čija obitelj se od pamtivijeka bavi vinogradarstvom na Pelješcu. Zbog toga nije čudo da je svoj život vezao za lozu, upisavši Agronomski fakultet, smjer vinarstvo, vinogradarstvo i voćarstvo. Nakon diplomiranja, dok mnogi Dalmatinci iz njegove generacije ostaju u Zagrebu, on se vraća kući i radi u vinariji PZ Dingač kao voditelj proizvodnje, podigavši preradu vina na viši stručni nivo. To dokazuje činjenica da je tada (1996.) po prvi put zadruga osvojila šampiona na Sabatini. Međutim, uskoro napušta zadrugu i 1998. osniva vlastitu tvrtku te podiže podrum, iznimno uređen, s puno osjećaja za atmosferu i detalje poput „Hrama vina“. Tim postavlja jednu od temelja pelješkog vinskog turizma i svoj podrum pretvara u nezaobilazni turistički punkt. Za kvalitetu svojih vina dobiva niz nagrada i priznanja, a vrhunac su Šampionske titule za Dingača na Sabatini i Gastu.

Priznanje „Zlatan Plenković“ mladom vinogradaru – vinaru dobio je Miro Bezek iz Putnikovića.

Miro Bezek enolog je i rukovoditelj proizvodnje vina u PZ Putnikovići. Rođen je na Pelješcu u obitelji koja se po tradiciji bavila vinogradarstvom. To ga je vjerojatno usmjerilo da se posveti vinarskoj struci, školujući se za inženjera poljoprivrede. Po završetku studija vraća se u zavičaj i zapošljava u vinariji zadruge u Putnikovićima, nastojeći pretočiti teoriju u praksu. Unaprijedio je kvalitetu vina zadruge o čemu svjedoče priznanja za vina na ocjenjivanju, posebno šampionska titula za vrhunsko vino Libertas na Sabatini u Tučepima 2015. Prihvaća nove tehnologije i postupke koji se do tada nisu primjenjivali u toj vinariji, a osobito je zapažen njegov rad na formiranju novih vinskih brendova i pripremanju vina za izvoz.

Priznanje uzornom vinogradaru i vinaru dobio je Davor Martinović iz Komarne.

Davor Martinović prošao je trnoviti put od trgovca pesticidima i drugom poljodjelskom opremom u tvrtki Poljopromet do ekološkog vinogradara i proizvođača vrhunskih vina u Vinariji Terra Madre. Jedan od onih koji su napravili čudo u Komarni, preobrazbom cijelog krajobraza koji je bio zapuštena šikara, pretvorivši ga u prekrasne vinogradarske površine. Time je ujedno napisana jedna od najimpresivnijih hrvatskih vinskih priča. Bila je to borba s prirodom koja tu nije nimalo pitoma, ali i s čitavim nizom problema od tehnoloških do fikcijskih i administrativnih.

Međutim, vrijeme je neumoljivo, uporni i vrijedni Davor danas je u mirovini pa je trgovinu prepustio nasljednicima, ali u vinogradu je još prisutniji pa i dalje vodi brigu o svojim loznim trsovima. Lozi prilazi s ljubavlju i nadahnuto joj piše stihove: Red do reda, poredano fino, plavac mali, ti si živo vino. Svaku kapju cidiš iz kamena, tu ćeš ostat i za sva vrimena…

Nagradu Zlatno pero Sabatine za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije dobio je Božo Vodopija iz Dubrovnika.

Božo Vodopija, diplomirani novinar, bio je glavni urednik i direktor NIP-a „Dubrovački vjesnik“, upravitelj HRT-ova centra Dubrovnik te urednik i novinar u HTV-ovu studiju Dubrovnik. Bio je u diplomaciji kao generalni konzul RH u Crnoj Gori, a danas radi kao urednik u redakciji HRT-ova centra u Dubrovniku. Autor je i urednik više knjiga i, što je zanimljivo, zbirke pjesama „Anno domini 1976.“. Redatelj je i scenarist dvadeset dokumentarnih filmova. U svojim prilozima za Hrvatsku televiziju pokazao je izuzetan senzibilitet prema poljoprivredi, posebno vinogradarstvu. Tako su zapažene njegove reportaže o uspjesima, ali i problemima vinogradara, osobito na Pelješcu, u kojima je iskazao svoje razumijevanje za stanje i probleme neposrednih proizvođača. Dobio je mnoga priznanja od kojih treba istaknuti odlikovanja Spomenica Domovinskoga rata, medalja „Oluja”, Red hrvatskog trolista dobivena od predsjednika RH dr. Franje Tuđmana.

Nagradu Zlatna amforu Sabatine za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva na svom području koju dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova dobio je župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić.

Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko - neretvanski pokazao je poseban senzibilitet prema vinogradarstvu i vinarstvu. Jedan je od najdugovječnijih župana, a zasigurno je dao značajan doprinos održanju i razvoju vinogradarstva i vinarstva na području svog djelovanja. Davao je inicijative i neposredno sudjelovao u mnogim aktivnostima za unaprjeđenje ove mediteranske kulture, poput podizanja novih vinograda, organiziranja regionalnog vinskog festivala Festiwine, povezivanja vinara i ugostitelja, utemeljenja Muzeja vinogradarstva i vinarstva u Putnikovićima, a osnovao je i Savjet županije za vinogradarstvo i vinarstvo. Nikola Dobroslavić jedan je od onih župana u Hrvatskoj koji je pokazao najveću osjećajnost i u svojoj županiji dao veliku pomoć vinogradarskom sektoru, kao tradicionalnoj i važnoj gospodarskoj grani. Njegovu privrženost vinogradarstvu prepoznali su i pelješki vinogradari dodijelivši mu Zlatnu povelju za očuvanje i unapređenje uzgoja vinove loze na njihovom poluotoku.

Priznanje zadružnom djelatniku koje dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez dobila je Ilda Stanojević iz Komiže.

Priznanje „Stjepan Bulić“ za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva i Sabatine dobila je dr. sc. Irena Budić – Leto iz Splita.

Priznanje „Mate Bobanović“ za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu dobio je Miro Ćorić iz Čitluka.

dpp