Utorak, 17 Listopad 2023 19:44

Foto / POKRAJ DUBROVNIKA UOČENI GLAVATI DUPINI

Tijekom cjelodnevnih potraga za Cuvierovim kljunastim kitovima u južnom Jadranu istraživači su zapadno od Dubrovnika susreli i skupinu od 15-tak jedinki glavatog dupina.

„Radoznalo su nam se približili i omogućili da napravimo ove fantastične fotografije!” - kažu iz Instituta Plavi svijet iz Velog Lošinja koji je sa skupinom znanstvenika iz Hrvatske i Italije započeo prvo istraživanje i obilježavanje satelitskim odašiljačima Cuvierovih kljunastih kitova, zaštićenih morskih sisavaca čiji je život u Sredozemlju slabo poznat.

„Glavati dupini rasprostranjeni su po cijelom svijetu u umjerenom i tropskom pojasu. Pojavljuju se i u cijelom Sredozemnom moru i u južnom Jadranu. Borave u područjima kontinentalnog slaza gdje se naglo povećava dubina, uz podvodne kanjone i grebene gdje su dubine od 500 do 2.500 m. Uglavnom se hrane lignjama i drugim glavonošcima. Glavati dupini narastu do 4 m u dužinu te imaju između 300 i 500 kg. Mladunci, dugi nešto više od metra kad se okote, imaju jednobojnu tamno sivu kožu koja tijekom odrastanja postaje tamna, gotovo crna, a kako stare postaje sve svjetlija. Tijekom života glavati dupini na koži i leđnoj peraji nakupljaju izražene ožiljke. Kod starijih jedinki ponekad je teško znati uzrokuje li gotovo bijelu boju starost ili velika količina ožiljaka. Ožiljke uzrokuju ogrebotine od zuba tijekom društvenih interakcija, plijen ili paraziti.” - kažu iz Instituta.

„U područjima u kojima se istraživanja provode duže vrijeme utvrđeno je kako životinje uglavnom ne napuštaju mjesta obitavanja. Vjerujemo stoga kako ćemo ove glavate dupine vidjeti ponovo!” - navode još iz Instituta Plavi svijet.

dpp