Subota, 06 Srpanj 2024 12:58

Foto / PROSLAVLJEN JE BLAGDAN RUKE SVETOGA VLAHA

Foto / PROSLAVLJEN JE BLAGDAN RUKE SVETOGA VLAHA Foto: Angelina Tadić / Dubrovačka biskupija

Procesijom s relikvijom lijeve ruke sv. Vlaha i svečanom misom u Parčevoj crkvi u Dubrovniku je u petak, 5. srpnja, proslavljen blagdan Ruke sv. Vlaha. Predvoditelj liturgije bio je rektor zborne crkve sv. Vlaha i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan, a koncelebrirao je zlatomisnik fra Nediljko Jerkan.

U procesiji i na misi sudjelovali su članovi Bratovštine festanjula sv. Vlaha kao i Dubrovački trombunjeri te drugi štovatelji sv. Vlaha. Pjevanje je predvodio Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebice.

U propovijedi je predvoditelj slavlja podsjetio kako se ovaj blagdan veže uz događaj iz 1346. kada je Toma de Vitiano poklonio relikviju lijeve ruke dubrovačkog Parca svome Gradu i pučanstvu na čašćenje.

- Vjerujem da je prije svega taj čin darivanja, bio čin vjere darovatelja vjernicima Republike. Želio je, kako i dolikuje, da je relikvija sveca u Gradu koji se stavio pod njegovu moćnu zaštitu. - ustvrdio je rektor Parčeve crkve.

Zatim je pojasnio kako su se srednjovjekovne države, gradovi, natjecale koji će imati više relikvija svetaca i svetica, napose mučenika kršćanstva te primijetio:
- Bogatstvo relikvija nije u mjerenju samoga broja posjedovanih relikvija, nego vjera da je samim tim i više zaštitnika i zagovornika pred licem Božjim za one koji posjeduju dotične relikvije.

Čašćenje relikvija se očuvalo do naših dana, kazao je propovjednik te poručio okupljenim vjernicima:

- Stoga vas potičem, poštovani vjernici, neka vas nitko ne zbuni svojim zlonamjernim i uvredljivim tekstovima ili komentarima kada je riječ o čašćenju relikvija svetaca ili blaženika. Nastojte u svojoj vjerničkoj praksi častiti relikvije svetaca. Obraćajmo se Bogu po zagovoru bilo već proglašenih blaženika i svetaca, ili onih koji su kandidati za čast oltara, kao što je najnoviji u našem narodu, sluga Božji kardinal Franjo Kuharić.

Primijetivši nadalje kako su biskupija i Dubrovnik bogati po broju relikvija, propovjednik je potaknuo na promišljanje o tome koliko se relikvije časte i koliko se moli i čine zavjeti svecima čije relikvije se tu nalaze.

Predvoditelj slavlja također je u propovijedi povezao neke detalje života sv. Vlaha i misna čitanja te potaknuo vjernike na vjeru, nadu i ljubav prema Bogu i čovjeku. Ohrabrio ih je da se ne boje stradanja, nevolja i poteškoća, nego da u svemu ostanu vjerni Gospodinu kako bi s njim bili u raju.

- Vlaho je sebi stekao nepropadljivi vijenac slave, jer nije živio život za sebe nego za Boga, u Bogu i s Bogom. - kazao je, uz ostalo, navodeći i druge svece koji su mučenički završili svoj život.

Istaknuvši na kraju kako se prema svetome treba ponašati sveto te kako treba poštivati i čuvati svetinje, rektor Parčeve crkve je u duhovnom izričaju poručio:

- Ne daj se zavesti kojekakvim tzv. umjetnostima koji me vrijeđaju i žele me obeščastiti, pa i preko same moje Crkve. Sve pod nekom krinkom performansa, modernog izričaja, a u ime nekih snošljivosti i dodvoravanja dugima i drugačijima… Ne dopusti da moja majka, koju sam i vama dao za majku podno moga križa, bude prikazivana kao da je bludnica i razvratnica. Otac nebeski je sačuvao njezino dostojanstvo i djevičanstvo, njezinu unutarnju i vanjsku ljepotu od Anine utrobe do uzdignuća u nebesku slavu. Čuvaj i sačuvaj njezinu svetost, dostojanstvo i značenje za vas vjernike.

Procesija s relikvijom ruke sv. Vlaha prije mise je krenula od katedrale Gospe Velike ispred Kneževa dvora do Parčeve crkve, a nakon mise istim putem se vratila nazad. Himna sv. Vlahu otpjevana je na kraju mise, a pred bočnim katedralnim vratima predvoditelj slavlja je relikvijom blagoslovio vjernike.

Angelina Tadić / Dubrovačka biskupija