Petak, 01 Ožujak 2024 21:00

Foto / RADOVI NA AKADEMISU U VILI ČINGRIJI PRIVODE SE KRAJU

Foto / RADOVI NA AKADEMISU U VILI ČINGRIJI PRIVODE SE KRAJU Foto: DNŽ

Župan Nikola Dobroslavić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Jelena Dadić Račić obišli su u petak radove na projektu Akademisa Čingrija. Akademis Čingrija dio je projekta Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu vrijednog gotovo 14 milijuna eura.

Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu jedan je od kapitalnih projekata Dubrovačko - neretvanske županije čiji je cilj dodatno unaprijediti obrazovanje, kao i cjelokupnu razinu usluge u turizmu i ugostiteljstvu na našem području.

Uređenje i uspostavljanje Vile Čingrija kao akademisa dobro napreduje te su radovi pred samim završetkom. Dubrovačko-neretvanska županija povukla je, kako je i ugovoreno, sva sredstva koja su joj bila na raspolaganju iz fondova Europske unije. Radovi vezani za ta sredstva su završeni te su u tijeku oni zahvati koji se odnose na financiranje vlastitim sredstvima iz proračuna Dubrovačko - neretvanske županije.

Dubrovačko-neretvanska županija produžila je ugovor s izvođačem radova do 31. ožujka 2024. godine te je to obvezni rok izvođaču za završetak radova nakon čega slijedi proces tehničkog pregleda i ishodovanja uporabne dozvole.

Vila Čingrija zaštićeno JE kulturno dobro te su svi radovi morali biti usklađeni s Konzervatorskim odjelom što je podrazumijevalo i dodatni oprez i složenost izvođenja svih radova.

Podsjetimo i kako je objekt vile Čingrija Grad Dubrovnik ustupio Dubrovačko-neretvanskoj županiji za potrebe uspostavljanja Centra kompetentnosti. U sklopu projekta prostorije u suterenu prilagođene su potrebama kuhinje i laboratorija pripreme ribe i mesa, praktikuma za somelijere i vinskog podrum za potrebe praktikuma s pripadajućim pomoćnim skladištima i sanitarnim čvorovima. Suteren je u potpunosti saniran zbog prodora vlage i godina nekorištenja. U prizemlju je multimedijalna dvorana, prostor za posluživanje hrane i pića i sanitarni čvorovi. Na katu su sobe koje će se prvenstveno koristiti za smještaj gostujućih praktikanata i nastavnika. Na tavanu su sanirane sobe koje će se koristiti za smještaj učenika. Južni dio tavana koristit će se za smještaj postrojenja grijanja/hlađenja i ostale popratne servisne sadržaje. 

dpp