Ponedjeljak, 21 Studeni 2022 16:01

FOTO: Robo.Du Daysi okupili preko 250 polaznika na radionicama i predavanjima

Ovom manifestacijom obilježen je  i Europski tjedan robotike Ovom manifestacijom obilježen je i Europski tjedan robotike Foto: Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika

Proteklih pet dana u Centru za mlade Dubrovnik održani su sedmi Robo.Du Daysi u sklopu projekta Du STEM. Ovom manifestacijom, koju je organizirala dubrovačka Zajednica tehničke kulture obilježen je  i Europski tjedan robotike u Dubrovniku. Održano je ukupno 24 radionice i predavanja na kojima je sudjelovalo više od 250 polaznika svih dobnih skupina, od djece iz vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, mladih i građana.Proteklih pet dana  u Centru za mlade Dubrovnik održali su sedmi Robo.Du Daysi u sklopu projekta Du STEM. Ovom manifestacijom, koju je organizirala dubrovačka Zajednica tehničke kulture obilježen je  i Europski tjedan robotike u Dubrovniku. Održano je ukupno 24 radionice i predavanja na kojima je sudjelovalo više od 250 polaznika svih dobnih skupina, od djece iz vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, mladih i građana.

Prvog dana Robo.Du Daysa Zvonimir Lapov-Padovan iz  Hrvatske zajednice tehničke kulture održao je dvije radionice modelarstva i elektrotehnike, gdje su polaznici izrađivali sova svjetiljke.
Drugog dana nastavile su se još dvije radionice modelarstva i elektrotehnike te dvije radionice „Šareni strujni krug“, uz mentorstvo Dinke Lale, a u suradnji Informatičkog kluba Futura i Sveučilišta u Dubrovniku. Mlađi polaznici spajali su osnovne strujne krugove sa specijaliziranim setovima, proučavali kako rade led diode i ventilatori ovisno o vrsti spoja, a na kraju su isprobali kako radi senzor ravnoteže.

Treći dan bio je rezerviran za dvije radionice LEGO robotike, koje je održao Zvonimir Lapov Padovan iz HZTK, te dvije radionice robotike i programiranja bez ekrana u suradnji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije s Informatičkim klubom Futura. 

Četvrti dan bio je ispunjen sa šest radionica i tri predavanja. Tradicionalnu Lemionicu, četiri radionice lemljenja, održao je Informatički klub Futura, a Ante Medić iz Pulsar Laboratoriesa polaznike je na predavanju prvo upoznao sa Solderixom – novim sustavom za jednostavnu izradu elektromehaničkih prototipa, a zatim su na radionici lemili Solderix ploče. Jurica Babić, s Fakulteta elektrotehnike i računarstva održao je predavanje „Kuhanjem i gibanjem u proširenoj stvarnosti“, gdje je objasnio kako suvremene tehnologije, primjerice poput aplikacije, možemo koristiti u svrhu povećanja društvene uključenosti i kvalitete života osoba s invaliditetom. Dragana Lipovac Medić iz HUBBIG-a na predavanju je objasnila kako funkcioniraju kontejnerski, kamionski i avionski prijevoz u moderno doba. Na radionici „Umjetna inteligencija u edukacijskoj robotici“ Željko Krnjajić iz Hrvatskog robotičkog saveza polaznike je kroz jednostavne primjere upoznao s osnovnim pojmovima iz umjetne inteligencije te su sami učili i testirali neke od algoritama. 

Zadnjeg, petog dana, održale su se dvije LEGO igraonice, za koje je bio velik interes. Kreativni polaznici napravili su prava mala umjetnička djela od kockica, koja će biti izložena na izložbi „Rukama složeno“ od 23. do 30. studenog u Centru za mlade Dubrovnik. Osim toga, Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te Informatički klub Futura održali su dvije radionice crtanja 3D olovkama, koje uvijek privuku veliki broj zainteresirane djece i mladih. Radovi će također biti izloženi na izložbi „Rukama složeno“. Za kraj ovogodišnjih Robo.Du Daysa, Krešimir Barbarić iz Informatičkog kluba Futura  održao je zanimljivo predavanje o primjeni umjetne inteligencije u umjetnosti.

dpp