Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 29 Svibanj 2022 23:31

FOTO / Središnja proslava 750. obljetnice Dubrovačkog statuta

Piše:
FOTO / Središnja proslava 750. obljetnice Dubrovačkog statuta Foto: Davor Mladošić

Koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Linđovim balom nakon kojeg je točno u osam ura zvonjavom zvona dubrovačkih crkava i proglasom kneza koje je sve pozvao u Sponzu otpočela je središnja proslava 750. obljetnice Dubrovačkog statuta u okviru koje je otvorena i izložba Državnog arhiva u Dubrovniku na kojoj su primjerici Statuta i izloženi. Upravo na današnji dan 1272. godine Statut je u Dubrovačkoj Republici i službeno proglašen.

Akademkinja Nella Lonza, voditeljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, koja je i autorica izložbe, održala je predavanje u sklopu kojeg je kratko predstavila genezu dubrovačkog statutarnog prava, utjecaje i srodnosti s drugim pravnim sustavima.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako već sama činjenica da je Statut izglasan i proglašen prije 750 godina dovoljno govori o stupnju uređenosti Dubrovačke Republike i tadašnjeg društva.

- Poznato je kako Dubrovački statut nije najstariji takav dokument na ovim prostorima, ali je isto tako činjenica da je kudikamo temeljitiji, razrađeniji i sveobuhvatniji od onih koji su mu prethodili. - kazao je Franković.

- Statut pokazuje uronjenost ovog prostora u zapadnu civilizaciju kojoj smo duhovno uvijek pripadali, zapadnoj civilizaciji kojoj Dubrovnik od tada do danas pripada i tako će zauvijek i biti. - kazao je pak župan Nikola Dobroslavić.

Nela Lonza istaknula je kako je upravo Akademija priredila tiskano izdanje Dubrovačkog statuta 1904. na koje se oslanjaju kasniji prijevodi, a da je tom izdanju glavni priređivač bio Cavtaćanin Baldo Bogišić.

- Slavimo starinu, slavimo dugovječnost jer je Statut ostao na snazi preko 500 godina, a što se danas čini nevjerojatnim. Bio je jako važan za identitet Dubrovčana i Republike. Bio je na razini najboljih dostignuća prava u Europu u tom vremenu. - rekla je Lonza mapomenuvši kako je i intencija same izložbe staviti naglasak na te činjenice.