Ispiši ovu stranicu
Petak, 27 Svibanj 2022 11:52

FOTO / Svečanom sjednicom i akademijom obilježen Dan Općine Župa dubrovačka

FOTO / Svečanom sjednicom i akademijom obilježen Dan Općine Župa dubrovačka Foto: Davor Mladošić

Dan Općine Župa dubrovačka i 30. obljetnica oslobođenja Župe dubrovačke u Domovinskom ratu proslavljeni su sinoć svečanom sjednicom Općinskog vijeća i akademijom u hotelu Sheraton. Posthumno je dodijeljeno priznanje za životno djelo Stijepu Galjufu, osnivaču udruge Kurenat, a za nesebičan doprinos humanitarnim, ekološkim i društvenim aktivnostima. Nagradu je nreuzela njegova kći Vesna Galjuf u pratnji predsjednice Udruge Kurenat Maruške Sambrailo.

Na svečanoj akademiji dodijeljene su povelje zahvalnosti za sudjelovanje u ratnim vojnim operacijama oslobođenja Župe dubrovačke, udrugama ratnih veterana 4. gardijske brigade – Pauci, Specijalne jedinice policije Grof – Dubrovnik, 1. gardijske brigade – Tigrovi, udruzi branitelja PU Dubrovnik ’91., ZNG Dubrovnik, 2. gardijske brigade – Gromovi, dragovoljaca HRM -a – Dubrovnik, UHDDR Župa dubrovačka i UHBDDR-u Župa dubrovačka, Konavle i Dubrovnik, Udruzi branitelja Dubrovnika, HVIDRA -i Župa dubrovačka i don Miljenku Babaiću kao ratnom vojnom kapelanu. Posthumno su dodijeljene i povelje generalima Janku Bobetku i Nojku Marinoviću za sudjelovanje u vojnim operacijama oslobođenja Župe dubrovačke.

- Danas smo ovdje zahvaljujući vama koji ste prije 30 godina bili u ratnim postrojbama i kroz vojne operacije deblokirali širi dubrovački kraj te oslobađali ovaj prostor i Župu dubrovačku. Ovdje smo zahvaljujući vama koji i danas nakon 30 godina kroz svoje udruge proistekle iz Domovinskog rata njegujete, štujete i baštinite uspomenu na Domovinski rat, a svakako najveću zahvalnost s najvećim poštovanjem moramo iskazati prema onima koji nisu više s nama, prema poginulim hrvatskim braniteljima. - kazao je načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli.

Načelnik Nardelli je istaknuo i kako je Župa dubrovačka danas jedna od najuspješnijih općina i to ne u županiji nego u cijeloj Hrvatskoj, a iza čega stoji, rekao je, sustavni rad.

Nardelli je kazao i kako čvrsto vjeruje da će se uskoro s Vladom pronaći rješenje za konačnu obnovu Kupara i dio Plata te istaknuo kako je Župa dubrovačka otvorena prema novim investitorima kojih je svakim danom sve više i s kojima se ostvaruje izvrsna suradnja.

- Župa nam je svaki dan brojnija, stalno dolaze novi stanovnici; u jaslicama i vrtićima imamo preko 500 djece, a u osnovnoj školi 900 djece, imamo najveću školu u cijeloj županiji. Dolaze nam ovdje mlade obitelji. Naš je cilj i dalje graditi Župu kako mjesto ugodno za život, svakim danom sve bolje. - rekao je načelnik Nardelli.

- Napredak Općine se vidi iz dana u dan, a mi smo tu da pomognemo koliko god je to u našoj moći. Vjerujem da će i Vlada pomagati, kao što je i dosada, jer ona razumije naše potrebe. - rekao je u svom govoru na svečanoj sjednici župan Nikola Dobroslavić.

- Ovom prilikom zahvaljujem i svim braniteljima koji su nam omogućili da danas živimo u slobodnoj državi, a na njihovom primjeru možemo učiti, i mi i naši unuci, kako čuvati ovaj prostor od tuđih posezanja kojih, nažalost, ima i danas. - dodao je župan Dobroslavić.

O uspješnosti općine, i činjenici da je Župa dubrovačka općina u koju se doseljavaju, a ne odseljavaju govorio je i Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora. Saborski zastupnik Branko Bačić čestitao je vodstvu Općine na uspješnom vođenju, ali i na kontinuitetu koji u Župi dubrovačkoj postoji još od '90. -ih godina.

- Čestitam vam vaš dan, čestitam vam na svemu što ste postigli, ali isto tako želim zahvaliti svim našim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli. Ne smijemo to nikada zaboraviti, i danas je prilika prisjetiti se herojske obrane Grada, oslobađanja i Dubrovačkog Primorja i Župe dubrovačke, slavnih i velikih pobjeda hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu, i zato sam sretan da sam ovdje s vama. - rekao je pak ministar branitelja Tomom Medved koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Vlade.

dm