Subota, 27 Svibanj 2023 13:42

FOTO / U Čibači otvorena linija za proizvodnju satnih osnova

FOTO / U Čibači otvorena linija za proizvodnju satnih osnova Foto: Nikola Duper

Uz mnogobrojne pčelare iz cijele županije u Župi dubrovačkoj, u Čibači, u subotu je otvorena linija za proizvodnju satnih osnova od prirodnog voska. Satne osnove su jedan od ključnih elemenata za uspješan i kvalitetan razvoj pčelinjih zajednica koje imaju nezamjenjiv utjecaj na prirodu, a tako i na čovjeka. Glavna dobrobit pčela je oprašivanje biljaka, a bez te njihove neprocjenjive usluge te posljedično nedostatkom hrane, nestao bi i život kakav danas poznajemo na Zemlji.

Na otvaranju linije između ostalih danas su bili i prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger iz Zavoda za biologiju i patologiju riba i pčela s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Županijske udruge pčelara i dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vlaho Komparak, predsjednik Pčelarskog društva „Dubrovačko primorje" Ivan Lopina, predsjednik Pčelarskog društva „Nada" iz Konavala Luka Ćupić, načelnik općine Župa dubrovačke Silvio Nardelli i pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Klaić, a goste su pozdravili predsjednik pčelarske udruge „Rusmarin” iz Župe dubrovačke Mato Kristović i tajnik Ivo Vlašić.

Osim meda, od pčela prikupljamo i propolis, pelud, pčelinji otrov i matičnu mliječ. Međutim, jedan proizvod većini ljudi izvan pčelarske zajednice je irelevantan i ne znaju kolika je njegova važnost. Riječ je o pčelinjem vosku - kamenu temeljcu svake pčelinje zajednice! On je izravni proizvod pčela kojeg one luče iz svojih voštanih žlijezda. To je nezamjenjiv proizvod i nemoguće ga je umjetno proizvesti. On im služi za gradnju saća, odnosno izgradnju njihovog stambenog životnog prostora. U njemu se njeguje leglo, tu se pčele razmnožavaju, pohranjuju med, pelud, itd.

Na našem prostoru nedostatak stroja za izradu satnih osnova pčelari su do sada rješavali šaljući vosak na preradu diljem Hrvatske što je skup i dugotrajan proces. U našem slučaju, najbliže mjesto koje posjeduje takav stroj za vosak je Trebinje, u BiH, gdje je zbog blizine i manjih troškova bilo primorano ići mnogo naših pčelara.

Najveći problem je što kad pčelar pošalje svoj prirodni vosak prerađivaču, nema nikakvo jamstvo da će mu se vratiti njegov pravi prirodni vosak. Naime, budući je pčelinji vosak jako vrijedna sirovina, tu počinju makinacije i manipuliranje proizvodnjom i kvalitetom radi profita, a sa svakom patvorinom na kraju ispaštaju pčele koje jednostavno ne žele prihvatiti parafinsku krivotvorinu, kao novu sredinu. To na koncu rezultira nestankom pčelinjih zajednica. Danak naposljetku plaća i sam pčelar, kao i priroda, zbog nedostatka oprašivača te društvena zajednica zbog nedostatka zdravih pčelinjih proizvoda.

Zbog svega navedenog, pčelarska udruga „Rusmarin“ iz Župe dubrovačke pokrenula je inicijativu za nabavu stroja za izradu satne osnove, a pridružile su se i ostale pčelarske udruge iz županije: Pčelarsko društvo „Dubrovačko primorje, „Nada“ iz Konavala, „Vrijesak“ iz Pelješca, „Kadulja“ iz Metkovića, „Mandarina“ iz Opuzena i „Planika“ iz Ploča koje su dale potporu i suglasnost za taj projekt. Zato možemo reći da je nabava stroja od ogromnog značaja za pčelare iz cijele Županije dubrovačko - neretvabske. Naročito veseli činjenica da su jedinice lokalne samoprave prepoznale važnost inicijative te namijenile potrebna sredstva toliko bitna za budućnost pčelinjih zajednica i pčelarstva u našem kraju.

U financijskom smislu sve je krenulo s donacijom Općine Župa dubrovačka od 50.000 kuna a zatim su se pridružili Dubrovačko-neretvanska županija sa 100.000, Grad Dubrovnik s 50.000 te općina Konavle s 20.000 kuna.