Subota, 08 Lipanj 2024 16:32

Foto / U LAZARETIMA OTVORENA IZLOŽBA „PRVO RATNO KINO APOLLO”

Foto / U LAZARETIMA OTVORENA IZLOŽBA „PRVO RATNO KINO APOLLO” Foto: Božo Radić / CROPIX i Sarajevo film festival

Izložba fotografija „Prvo ratno kino Apollo“ autora Milomira Kovačevića Strašnog povodom održavanja 30. Sarajevo Film Festivala (16. - 23. kolovoza 2024.) i pred početak Slano Film Days-a (18. - 22. lipnja 2024.) otvorena je u petak u Lazaretima.

Sarajevo Film Festival ima svoje korijene u brojnim filmskim programima koje je Obala Art Centar, osnivač Sarajevo Film Festivala, organizirala za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, poznatih kao „Prvo ratno kino Apollo“ i iz kojih je nastao i Sarajevo Film Festival kakav poznajemo danas.

Izložba fotografija svjedoči o aktivnostima Udruženja Obala Art Centar: izložbama, koncertima, filmskim programima. Na izložbi u Dubrovniku, uz fotografije s projekcija Prvog ratnog kina Apollo, izložene su fotografije iz razdoblja 1992. - 1994. nekih od izložbi Galerije Obala: „Ratni tragovi 93” Edina Numankadića, „Ace leži“ Milomira Kovačevića Strašnog, „New York-Sarajevo“, „Svjedoci postojanja”, „Sarajevo Portraits” Annie Leibovitz, „UNPROFOR u službi mira”, „World Press Photo“, „Posljedice” Sophie Ristelbueber te „Shadows” Christiana Boltanskog.

„Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog nastala je povodom obilježavanja tridesetogodišnjice od Prvog ratnog kina Apollo, pokrenutog u veljači 1993. godine u prostoru Otvorene scene Obala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Milomir Kovačević, svojevrsni kroničar života u Sarajevu tijekom rata, svojim fotografijama zabilježio je i sačuvao od zaborava ne samo Prvo ratno kino Apollo, nego i brojne izložbe koje su nastale tijekom rata u produkciji Obala Art Centra, kao i trenutke s ratnih koncerata i druženja na Obali.“ - zapisala je, između ostalog, u tekstu izložbe kustosica Lejla Hodžić.

Ova izložba uz umjetničke programe svjedoči i o prijateljima i gostima iz inozemstva koji su riskirajući svoje živote dolazili u grad pod opsadom. Sve to je dokumentirao Milomir Kovačević Strašni, na čijim je fotografijama ostao zabilježen jedan trag vremena.

Izložba je bila postavljena i u Sarajevu za vrijeme 29. Sarajevo Film Festivala 2023., u znak obilježavanja 30 godina od Prvog ratnog kina Apollo. Izložba je bila otvorena u sklopu Festivala u Centru u galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, koju su izgradili članovi Obale 1994. godine.

Izložbu u Dubrovniku organiziraju Obala Art Centar Sarajevo i Art radionica Lazareti Dubrovnik. Realizaciju izložbe podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Dubrovnik, Zaklada Kultura nova, Općina Centar Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

JPA