Subota, 30 Travanj 2022 00:08

FOTO / U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstavljena monografija Dubravke Lošić

FOTO / U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstavljena monografija Dubravke Lošić Foto: Miho Skvrce

Monografija dubrovačke umjetnice Dubravke Lošić predstavljena je sinoć u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Dvojezična monografija, na hrvatskom i engleskom, izdana je na 480 stranica, bogato ilustrirana s više od 500 fotografija u nakladi od 500 primjeraka.

Monografiju su predstavili prijatelji i suradnici Dubravke Lošić koji su zajedno s njom stvarali monografiju još od 2016. godine.

- Monografija Dubravka Lošić zajednički je projekt Umjetničke galerije Dubrovnik i autorice Dubravke Lošić na kojem smo radili posljednje tri godine. Umjetnička galerija Dubrovnik postala je bogatija za još jedno vrijedno izdanje, a ujedno na dostojanstven način valorizira svestran i bogat opus suvremene dubrovačke umjetnice. - rekao je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina.

- Knjiga o djelu Dubravke Lošić, rođene Dubrovkinje, s opusom koji stvara u svome gradu više od četiri desetljeća sadrži deset poglavlja i 66 tekstova o njenim ciklusima i djelima. Pisana je sa sviješću o nemogućnosti da se odgonetne njihov labirint struktura osjećajnosti i psihizma čiji su izvori u osobnim i dubokim arhetipskim pamćenjima, ali ih je moguće pratiti, iščitavati i razabrati o čemu govore. - istaknula je na predstavljanju povjesničarka umjetnost i autorica teksta monografije Margarita Sveštarov Šimat.

- Njezin je rukopis, prije svega, autobiografski ili autografski, neprekidno u potrazi za onom „cjelinom bića“ koja traži zaboravljeni vlastiti i zajednički mitski govor. Posjeduje vlastiti metabolizam imaginacije izvan matica i umjetničkih struja, odgovorna je prema ljepoti, ali i užasu svijeta čime ga iscjeljuje, čini cjelovitim i njeguje – u ženskom arhetipu. - kazala je Sveštarov Šimat .

- Stasala je u postmodernoj 1980. -ih godina s pogledom prema modernizmu danas stvarajući velike zaslone svijeta čiji su izvori u južnoj meteoropatiji podneblja i njegovoj melankoliji. Njezina umjetnost nadilazi ovu sredinu i ovo podneblje i ulazi u znakove i pokrove svijeta. - rekla je umjetnici Margarita Sveštarov Šimat.

- Pregledala sam više od dvije tisuće fotografija, vraćala sam se u prošlost i ponovno proživljala sve moje cikluse koji uvijek proizlaze iz osobnih iskustava i promatranjem života oko sebe. Neizmjerno sam zahvalna svim mojim prijateljima koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju knjige. To mi je iskustvo na ovom projektu bilo dragocjeno jer surađujući s timom upoznala sam i sebe. Margariti sam zahvalna jer je od samog početka naše suradnje razumjela moju osjetljivost i nalazila pravu mjeru u izlaganju mojih radova i mene. Damir mi je nesebično pomagao svojim znanjem i iskustvom i njegova stalna podrška davala mi je sigurnost. Dominic i ja potpuno smo se razumjeli od samog početka i neprestano me odušveljava njegova strast, istančan osjećaj za mjeru, odnose, i sklad. Veliko hvala i Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i ravnateljiu Tonku Smokvini, Gradu Dubrovniku i Ministarstvu kulture i medija koji su mi pružili potporu u stvaranju monografije. - izjavila je Dubravka Lošić.

Dvojezično izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku od 480 stranica, bogato je ilustrirano s više od 500 fotografija čiji je autor zagrebački umjetnički fotograf Damir Fabijanić uz još niz fotografskih imena poput Veronice Arevalo, Damila Kalogjere, Mila Kovača, Željka Šoletića, Nine Šolića i Željka Tutnjevića. Autor je grafičkog dizajna Dominic Horn. Fotografije su pripremljene za tisak u fotostudiju Iće i piće. Redaktorice su Dunja Pavlović i Dubravka Lošić, a lektorica je i korektorica Dunja Pavlović. Graham McMaster preveo je monografiju na engleski jezik, a suradnik je za engleski jezik Davor Lilić. Monografija, koja izlazi u izdanju od 500 primjeraka, tiskana je u tiskari Printera Grupe iz Zagreba.

O Dubravki Lošić:
Dubravka Lošić rođena je u Dubrovniku gdje živi i radi kao samostalna umjetnica. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Apsolventica je povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2015. pokrenula je manifestaciju Susret u depou koju organizira u svom ateljeu u Gružu, a ovi Susreti u međuvremenu su postali jedna od nezaobilaznih i nezaboravnih atrakcija na kulturnoj sceni Grada Dubrovnika.

dpp