Petak, 15 Ožujak 2024 19:46

Foto / UČENICI OŠ MARINA GETALDIĆA NAJBOLJI NA UNESCO KVIZU

Foto / UČENICI OŠ MARINA GETALDIĆA NAJBOLJI NA UNESCO KVIZU Foto: Grad Dubrovnik

Na UNESCO-ovu kvizu održanom u petak Kneževu dvoru učenici Osnovne škole Marina Getaldića Vlaho Vrdoljak, Bono Lale, Eva Katušić i Nike Begić osvojili su titulu najboljih poznavatelja UNESCO-ove baštine te su nagrađeni sudjelovanjem na seminaru o UNESCO-ovoj svjetskoj baštini za osnovnoškolce, koji će se održati u Krakowu od 17. do 21. lipnja 2024.
 
U sklopu obilježavanja „Godine UNESCO-ove svjetske baštine u  Dubrovniku“, na kvizu su se uz OŠ Marina Getaldića, natjecali i učenici OŠ Ivana Gundulića, OŠ Montovjerna, OŠ Lapad, OŠ Mokošica, OŠ Antuna Masle i OŠ Marina Držića. U prigodnom programu nastupili su FA Linđo, učenica Umjetničke škole Luke Sorkočevića Nikoleta Ivanković, učenica OŠ Marina Držića Petra Novak, učenica OŠ Ivana Gundulića Mihaela Radić te Dječja klapa i fanfaristi Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Prigodnim riječima okupljene su pozdravili zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić i Marojica Bijelić u ulozi kneza koji su istaknuli važnost očuvanja kulturne baštine, dok su program vodili Deša Ficović Kosović iz Dubrovačkih knjižnica i Marijo Thon iz Dubrovačkih muzeja. 
 
Riječ je o jednom od edukativnih programa za mlade kojeg su organizirali Grad Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkim muzejima, Dubrovačkim knjižnicama, Folklornim ansamblom Linđo, Umjetničkom školom Luke Sorkočevića te dubrovačkim osnovnim školama, a provodi se s ciljem podizanja razine svijesti o značaju dubrovačke kulturne baštine i važnosti njezinog očuvanja za buduće generacije.
 
Osim predstavnika Dubrovnika, na seminaru u Krakowu od 17. do 21. lipnja 2024. sudjelovat će i predstavnici Banske Štiavnice (Slovačka), Budimpešte (Mađarska), Krakowa (Poljska), Kutne Hore (Češka) te Beča (Austrija). Riječ je o edukacijskom projektu za osnovne škole kojeg provodi Organizacija gradova svjetske baštine (OWHC) te regionalno Tajništvo Istočne i Srednje Europe.

dpp