Subota, 25 Svibanj 2024 13:21

Foto / UGD: PERFORMANS NINE KAMENJARIN

Foto / UGD: PERFORMANS NINE KAMENJARIN Foto: Miho Skvrce

U sklopu performativnog programa projekta „Vidljive“ u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održan je u četvrtak performans „Noli me tangere“ splitske suvremene umjetnice Nine Kamenjarin, ovogodišnje finalistkinje „Nagrade Radoslav Putar“.

Preuzimajući dobro poznati latinski izraz u naslovu performansa, koji u prijevodu znači „ne dodiruj me“, Kamenjarin se referira na mogućnost ostvarivanja direktnog kontakta s umjetnošću, odnosno (ne)mogućnost dodirivanja umjetničkih radova unutar muzejsko-galerijskih institucija.

Ulazi u kontakt s radovima umjetnica izloženima u galerijskom prostoru, skrivajući se ispod, iza, do radova, skoro pa i dodirujući ih, pružajući poštovanje radu kolegica koje su je inspirirale i potaknule u vlastitom izražavanju, istovremeno provocirajući uobičajene muzejske prakse “nedodirivanja” propitujući tradicionalan institucionalni pristup predstavljanja i komunikacije s radovima.

Kao kiparica po obrazovanju, Kamenjarin drugačije promišlja važnost upoznavanja i dodirivanja materijala i teksture u razumijevanju i doživljaju određene skulpture ili instalacije. Unatoč jasnim razlozima protiv masovnog dodirivanja osjetljivih radova u muzejskim kolekcijama, neke institucionalne norme i pravila otvoreni su za propitivanje.

Performans je dio izvedbenog programa projekta „Vidljive“ koji je osmislila kustosica Ana Škegro (MSU, Zagreb). Međuinstitucionalni projekt i izložba „Vidljive“ nastao je u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Umjetničke galerije Dubrovnik, Muzeja likovnih umjetnosti Osijek i Galerije umjetnina u Splitu.

Biografija:
Nina Kamenjarin (1991. Split) diplomirala je 2016. na temu „Simbioza skulpture i performansa“ na Umjetničkoj akademiji u Splitu pod mentorstvom Vlaste Žanić, Lorena Ž. Kuljiša i dr.sc. Blaženke Perica. Preko Erasmus programa studirala je „Produkt und Komunikationsdesign“ u Njemačkoj.

Osim kiparstvom bavi se performansom, videom i drugim medijskim praksama. Izlagala je u Hrvatskoj i u inozemstvu na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja, uključujući Essl Art Award 2015. u Austriji i jednu od tri jednakovrijedne nagrade na Trijenalu kiparstva u Zagrebu 2018. Aktivna je članica HULU-a i HZSU-a. Trenutno radi i djeluje u Splitu.