Utorak, 19 Ožujak 2024 15:53

FRANKOVIĆ: HAJDAŠ DONČIĆ ŽELIO JE UGASITI LUKU DUBROVNIK

Piše:
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Foto: Grad Dubrovnik

„Za parkirna mjesta na dijelu kamene šetnice na Lapadskoj obali jedini krivac je jedna osoba s dva prezimena - Siniša Hajdaš Dončić”, kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća odgovarajući na pitanje bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušiča zašto je na kamenoj šetnici ocrtao parkirna mjesta.

Istaknuvši kako govori istinu, temeljenu na dokumentima do kojih je u međuvremenu došao, gradonačelnik Mato Franković potanko je ispričao kako je tadašnji ministar prometa, ne bi li Franju Pašaliću dodijelio koncesiju za marinu na Lapadskoj obali, počinio niz kaznenih djela.

- Jedini krivac je Sinša Hajdaš Dončić i kao i ja, kao i DORH, vi to jako dobro znate. Dakle, kad je raspisan natječaj za dodjelu koncesije prijavilo se više subjekata. Jedan od njih bio je Marina Frapa. Jedan od osnovnih uvjeta natječaja bio je da natječajna dokumentacija mora biti usklađena s UPU-om Gruški akvatorij. To je bio jedan od osnovnih uvjeta, da bi nadležno Ministarstvo pod Hajdašem – Dončićem donijelo odluku i dodijelilo koncesiju Marini Frapa koja nije bila u skladu s UPU-om Gruški akvatorij.- rekao je Franković i nastavio pričati što se događalo dalje.

- Imam sve dokumente. Dakle, nakon što je Upravni sudu u Splitu srušio odluku o dodjeli koncesije jer nije bila je usklađena s UPU-om, dokumentacija marine Frapa uopće nije trebala biti uzeta u razmatranje. To je kriminal nad kriminalom. To je neviđeni kriminal! Dakle, tada oni ponovo donose odluke i daju koncesiju Marini Frapa, pravdajući to činjenicom da UPU Gruški akvatorij nije bio zakonski ispravan jer je predvidio prateće objekte, recepciju, sanitarne čvorove u privatnom objektu, u Hotelu Lapad po Pravilniku o nautičkom turizmu. - rekao je Franković, dodavši kako je Ministarstvo prometa na čijem je čelu bio Hajdaš Dončić trebalo poništiti natječaj.

Prisjetio se i što se dogodilo kad je Zoran Milanović kao predsjednički kandidat došao na skup u Dubrivnik.

- Na skup Zorana Milanovića u Hotelu Petka, kad je došao kao predsjednički kandidat, došao je i Božo Memed i rekao mu, ispred svih: „Sram te bilo, izdao si Dubrovnik!” Olga je li tako bilo? - pitao je Franković bivšu SDP-ovku Olgu Muratti koja je u međuvremenu postala dio HDZ-ove koalicije, te nastavio:

- Siniša Hajdaš Dončić uz Zorana Milanovića, napravio je jedan od najvećih zločina za Lapad i doveo nas u u poziciju da moramo nalaziti rješenja kako bismo riješili pitanje koncesije i koncesijskog područja. - naglasio je Franković, koji je i Vlahušiću spočitao neke odluke.

- Prijašnjim UPU-om bilo je je predviđeno da se tamo rade plutajući pontoni, a vi ste izmjenama stavili da recepcija treba biti na pomorskom dobru, ali ste omogućili gradnju fiksne obale koja danas nagrđuje cijelo to područje. - rekao je Franković.

- Natječaj za davanje koncesije nije raspisala Vlada Zorana Milanovića. On je raspisan u vrijeme Vlade Jadranke Kosor, a i preuzela ga je Vlada Zorana Milanovića i vodila ga i dovela do kraja. Dakle, osim što je rekao za Dubrovnik da je jedan običan kokošinjac, Siniša Hajdaš Dončić je napravio direktno zlodjelo.- naglasio je Franković.

Ispričao je koja je bila uloga tadašnje ministrice Anke Mrak Taritaš na Lapadskoj obali.

- Da vam spomenem Anku Mrak Taritaš. Običaj je da se veliki projekti prepuste jedinicama lokalne samouprave na izdavanje dozvola. Ovaj projekt nije prepušten nama nego je na neki čudan način Marina Frapa dobila dozvolu za gat B. To su ljetni vezovi bez riješenih imovinsko - pravnih odnosa za spoj komunalne infrastrukture. To vam je kao da gradite kuću do koje ne ide cesta, ali vi dobijete građevinsku dozvolu jer nema veze što nema ceste. Nema veze što naš zakon kaže da prije ishođenja akata o gradnji morate riješiti imovinsko – pravne uvjete da bi dobili dozvolu. - kazao je Franković.

Bivšem gradonačelniku Andru Vlahušiću rekao je da ga je Siniša Hajdaš Dončić ucijenio.

- Siniša Hajdaš Dončić vas je direktno ucijenio. Znam kakav je to čovjek i koje je prste imao u pokušaju prodaje ACI-ja. Rekao vam je ili ćeš birati Luku Dubrovnik ili ćeš ostaviti moga prijatelja Franja Pašalića na miru. Hajdaš je zaprijetio Vlahušiću da će ugasiti Luku i sve ljude poslati na ulicu ako ne da Franju Pašaliću koncesiju, a oni su je dali potpuno protivno zakonu. - istaknuo je gradonačelnik, otkrivši kako to nije bio jedini plan Hajdaša Dončića za Luku Dubrovnik.

- Da su bili u pravu ne bi ucjenjivali Andra Vlahušića. Plan B bio mu je tursko – francuski konzorcij koji je trebao gospodariti Lukom Dubrovnik. Njegova ideja bila je ugasiti Luku Dubrovnik. Nikad Andro ne bi dobio koncesiju na 30 godina za Luku da mu se ovo poklopilo nego je interes s druge strane bio veći pa je onda Dončić rekao: „Ugasit ćemo luku u trećom koraku, dat' ćemo prioritetnu koncesiju.” Je li vi shvaćate što je taj čovjek želio napraviti u ovom gradu? - pitao je Franković i dodao.

- I zato je Zoran Milanović izgubio i prvi i drugi krug u Dubrovniku na predsjedničkim izborima, u gradu u kojem je svaki put od Franja Tuđmana do Kolinde izbore dobio netko drugi, a ne HDZ-ov kandidat, jer ljudi znaju što je taj čovjek napravio u ovom gradu. - rekao je Franković.