Četvrtak, 21 Srpanj 2022 13:11

Franković: Jedini trošak koji roditelji osnovnoškolaca imaju jesu tehnička kutija, likovna mapa, pernica i torba

Piše:
Podjela knjiga u OŠ lapad / arhivska fotografija Podjela knjiga u OŠ lapad / arhivska fotografija Foto: Nikša Duper / CROPIX

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Usvojene su izmjene Pravilnika o financiranju obrazovnih materijala učenicima. Gradonačelnik Mato Franković objasnio je zašto Grad ove godine osnovnoškolcima neće financirati likovne mape i tehničke kutije.

- Grad je godinama financirao besplatne udžbenike, a kad je to na sebe preuzela država, grad je financirao radne materijale, uključujući tehničku kutiju i likovnu mapu. Znate li da se vrijednost uplaćenih sredstava za obvezne materijale izjednačila s cijenama udžbenika? - pitao je retorički vijećnike gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i za to okrivio izdavače školskih knjiga.

- Izdavači su, kad je država preuzela obvezu finaciranja udžbenika, podigli cijene i smislili likovne mape i tehničke kutije i na taj način izvlače lovu. - kazao je Franković, usporedivši izdavače s Croatiom Airlines.

- Kad je bio zračni most, grad je davao subvenciju za avionske karte, a Croatia Airlines je podigla cijene i uzela novac.- rekao je gradonačelnik Franković.

Osvrnuo se i na cijene likovnih mapa i tehničkih kutija.

- Tehničke kutije su za više razrede. Kutija je 130 kuna, a likovna mapa 70 kuna i to jedini trošak koji roditelji imaju za dijete, uz pernicu, zadaće i torbu. Likovna mapa s tehničkom kutijom je 200 kuna, pernica, torba i to je to, mislim da to nije problematično. - rekao je gradonačelnik.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019