laus banner 2021 2

Srijeda, 21 Travanj 2021 20:42

Franković konkurencijom „briše pod” i dok šuti, kako i neće kad drobe gluposti

Do izbora je nešto manje od mjesec dana, a tek je manji dio političkih stranaka i kandidata aktivno. Neki naime šalju priopćenja ili konferencije za novinare sazivaju gotovo svakodnevno, dok veći dio njih to uopće ne čini. Primjerice, najveća stranka, HDZ i aktualni gradonačelnik Mato Franković drže se po strani i šute. No, kad se zbroji i oduzme što većina kandidata priča posljednjih 15 – tak dana, jasno je zašto Franković šuti. Nema zapravo na što ni odgovoriti. 

Piše: Nikolina Metković

Da, Franković taktički šuti, ali svakako osluškuje stavove koje ususret izborima iznose njegovi politički konkurenti. Neki od njih proteklog su tjedna iznijeli zaista gomile gluposti na koje se suvislo i bez podsmijeha niti ne može odgovoriti. 

POPULIZAM SRĐEVACA O RASTURANJU PAŠALIĆEVE MARINE

Prvi su se prošlog tjedna „prosuli” srđevci, odnosno njihov gradonačelnički kandidat Đuro Capor. Netom što je Franković u posao uveo izvođača radova, Srđevci su se okupili na Lapadskoj obali, obećavši kako će potjerati Franja Pašalića, raskinuti koncesiju, rasturiti mu marinu, lavove poslati Vlahušiću da ukrasi dvorište oko kuće u Imotici te građanima ustupiti vezove u marini. 

No, građanima su srđevci zaboravili reći da vezovi u Pašalićevoj marini nisu pogodni za barke pa bi marinu doslovce trebalo rušiti. Za građane nisu niti podvukli onu financijsku crtu. Nisu im naime rekli koliko bi ih, kao porezne obveznike koji bi u konačnici sve to platili, koštalo to raskidanje koncesije, protjerivanje Pašalića i razbijanje marine. Jesu li zaboravili da u ovoj zemlji, kakvi su takvi su, ipak postoje sudovi na kojim bi ih Pašalić, kakav je takav je, tužio i u konačnici dobio pozamašnu svotu novca kojeg je uložio u marinu, ali i za izgubljenu dobit. 
Srđevci, koji su inače druge učestalo prozivali za populizam na Lapadskoj su obali dali građanima čista populistička obećanja, za koja i sami znaju da ih je nemoguće realizirati. 

Također, što ih se više sluša, sve je manje jasno zašto se srđevci stalno obrušavaju na Vlahušića. Vlahušić im naime u političkom ringu nije nikakva konkurencija jer prosječan birač Andra Vlahušića po stavovima dijametralno suprotnim, srđevce na biračkom listiću neće nikad zaokružiti. 

Neće to učiniti ni Raguževi birači, na kojeg se također stalno obrušavaju. Zanimljivo je kako dobro važu svaku riječ prije negoli upute kritike prema Frankoviću. Rade li to slučajno ili možda nemaju argumenata za prozivati Frankovića?

DOK LJUDIMA FALI KRUHA NA TRPEZAMA, VLAHUŠIĆ NUDI IGRE PO PLAŽAMA

Vlahušić je uz srđevce najaktivniji u kampanji. Kad ne drži konferencije za novinare, šalje priopćenja za javnost. Predložio je set mjera za koliko toliko normalno odvijanje turizma u vremenu korona pandemije. Prvi je u zemlji prije dva mjeseca predložio procjepljivanje turističkih radnika. Bavio se i gradskim financijama, proračunom i kreditnim zaduženjima Grada. Iznio i niz prometnih rješenja s ciljem rasterećenja gradskih prometnica na koja je razvio još kao gradonačelnik, ali je i on proteklog tjedna sam sebi zabio autogol. 

U vremenu u kojem narodu već, doslovno, fali kruha na trpezama, nije primjereno nuditi igre, poglavito igre bez kruha, a Vlahušić je obećao nekakve Red Bull igre po plažama, nekakav NK GOŠK Dubrovnik 1919. Red Bull AS Monaco i nova snimanja serija i filmova i to u vremenu u kojem se i filmska industrija bori za opstanak.

Inače, treba biti kristalno jasno da filmaše u Dubrovnik nisu doveli političari. Došli su sami. Prvo su naime „scoutsi” izviđali lokacije podobne za snimanja pa su onda sjeli s predstavnicima vlasti za stol i dogovarali uvjete snimanja, a naše vlasti od njih, koji novca imaju, nisu u niti jednom slučaju uzele onoliko koliko su mogle jer su se vodili benefitima koje će im donijeti te prestižne produkcije, nakon što njihova ostvarenja dopru do gledatelja. Pametni bi uzeli i pare i jare, a naši su samo uzeli jare. Dok naši sanjaju filmska studija i uzastopna snimanja raznih franšiza, zaboravljaju na onaj zamor od određenih lokacija koji je neminovan. Jedno se vrijeme naime snima intenzivno pa se potom na duže razdoblje ne snima ništa. 

HOĆE LI NAM TREBATI „POVJERENSTVO ZA MENSTRUALNE PROIZVODE”?

Ipak biser nad biserima proteklog je tjedna, govoreći sama sebi u brk, izrekla SDP-ova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Anita Bonačić Obradović. 

Stala ona ispred kamere i priča sama sebi u brk o porezu za higijenske uloške i tampone ili kako ih ona naziva „menstrualnim proizvodima”. Priča ona kako u Saboru nije prošla inicijativa da se porez na uloške smanji i nastavlja kako „mi trebamo biti primjer, subvencionirati i razgovarati s veledrogerijama da nam izađu ususret da možemo postaviti automate u školama”. Grad, kaže ona, treba osigurati sredstva kako bi smanjio njihove troškove. 

Zamislite samo u kakvom bi se problemu našao npr. aktualni gradonačelnik Mato Franković u pokušaju da ženama subvencionira uloške. Morao bi osnovati posebno „povjerenstvo za menstrualne proizvode”, jer kako bi drukčije, u moru svih tih uložaka i tampona, odlučio koje kupiti. Ne bi bilo lako opredijeliti se koju vrstu uložaka subvencionirati: one tanje za slabija ili one debele za obilnija krvarenja, one s tri, četiri ili one s pet šest kapljica, s krilcima ili bez krilca, Always, Libresse ili neku treću marku. Koje bi uloške odabrao za žene s alergijskim reakcijama na neke od higijenskih uložaka? Tampone ili menstrualne čašice? A i zadnje što bi svaka žena poželjela u tim danima jest da joj, kad posegne za tamponom ili uloškom, na pamet padne političar/ka, ma koji god on bio ili bila.

Nakon što je donedavni predsjednik GO SDP-a Jadran Barač povukao kandidaturu za gradonačelnika, SDP-ovi kandidati, Ivan tropan i Anita Bonačić Obradović, gurnuti u političku arenu, slaba i površna znanja, učestalo se reklamiraju putem omiljene im društvene mreže Facebooka i to na način da stanu ispred kamere i samouvjereno palamude gluposti koje s problemima na lokalnoj, našoj dubrovačkoj razini, nemaju ama baš nikakve veze. Ne rade oni to slučajno već nameću svoje teme kako bi prikrili neznanje i nepoznavanje stvarnih problema. Danas tako palamude o uvođenju građanskog odgoja u škole. Uistinu je teško naći poveznicu s gradonačelničkom kandidaturom.

FRANKOVIĆ JE KNJIŽICU OBEĆANJA GOTOVO PA IZVRŠIO

Mato Franković zaista ima puno razloga za šutnju. Na toliku količinu izrečenih gluposti pametnu čovjeku ni ne ostaje ništa drugo nego šutjeti. Od svega što smo od HDZ-ove oporbe mjesec dana prije izbore čuli i vidjeli, gotovo se sa sigurnošću može reći da se u participaciji u vlasti u Dubrovniku, nakon što se 16. svibnja prebroje glasovi, i neće puno toga promijeniti. 

Kad se na stranu stave političke preferencije i hladne glave odvaže proteklo četverogodišnje razdoblje, HDZ je u Gradu Dubrovniku, krizi unatoč, odradio dobar posao. Gradonačelnikova knjižica obećanja danih prije četiri godine, ona s malo teksta i puno fotografija, gotovo je pa izvršena. 

Kampanju bi Franković mogao započeti s osvrtom na realizirane projekte, no od njega se očekuje ozbiljan plan i program za sljedeće četverogodišnje razdoblje kroz koje neće biti lako broditi jer kriza neće tako brzo završiti, odnosno njezini stvarni efekti tek će se zbrajati. 
Frankovićev plan za nadolazeće četverogodišnje razdoblje kojega tek trebamo vidjeti, zapravo niti ne mora bit posebno briljantan, ako se uzme u obzir da njegovi konkurenti palamude gluposti. U idejama mu može parirati jedino Vlahušić pod uvjetom da „stane na loptu” kad mu gluposti padaju na pamet. S ostalima Franković „briše pod” i dok šuti.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020