Utorak, 08 Ožujak 2022 13:02

Franković: Kredit za javnu rasvjetu dolazi iz EU projekta

Piše:
Franković: Kredit za javnu rasvjetu dolazi iz EU projekta Foto: Davor Mladošić

Uoči točke dnevnoga reda na sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća tijekom koje će vijećnici raspraviti kreditno zaduženje od 14 milijuna kuna za potrebe rekonstrukcije javne rasvjete, vijećnik Đuro Capor (SJG) pitao je gradonačelnika zašto taj projekt nije prijavljen na EU fondove.

- Moj je dojam da u EU fondovima za zelenu transformaciju postoje poprilično velika sredstva i nema razloga sumnjati da ovaj projekt ne bi dobio sredstva umjesto da se zadužujemo novim kreditima. Namjeravamo li ovaj projekt prijaviti na EU fondove? - pitanje pitao je Capor.

Franković je odgovorio kako rekonstrukcija javne rasvjete zapravo jest dio EU projekta te je rekao Caporu da je trebao bolje čitati materijale.

- Kad pričamo o javnoj rasvjeti, o kreditu, o EU fondovima, trebao bih vas demantirati u svemu što ste govorili. Ili niste pročitali materijale, ali morate znati da se današnji materijali odnose na ESIF program Vlade i HBOR-a. To je ESIF kredit kroz koji je osigurano 512 milijuna kuna te je ovlašten HBOR za njegovu provedbu. Upravo se točka koja se danas nalazi pred vama odnosi na ovaj program koji provode Vlada i HBOR. - rekao je Franković te dodao kako je riječ o povoljnom kreditu.

- To je povoljan kredit, to su ta EU sredstva, nema drugih. Ovaj model je isplativ za jedinice lokalne samouprave i već ga koristi 57 gradova i općina. U Županiji su ga proveli gradovi Ploče i Korčula. Osim ESIF-a postoji i ESCO program i kroz njega jedinice lokalne samouprave mogu raspisati javni natječaj za dodjelu upravljanja javnom rasvjetom trećoj osobi, odnosno tvrtka izradi rekonstrukciju javne rasvjete, upravlja njome sedam godina i vraća je jedinici lokalne samouprave. - kazao je Franković.