Subota, 21 Svi 2022 16:31

Franković: Neće biti dovlačenja Jadransko – jonskog koridora preko Nuncijate

Piše:
Franković: Neće biti dovlačenja Jadransko – jonskog koridora preko Nuncijate Foto: Shutterstock

Dok se iščekuje sredina srpnja i otvaranje Pelješkog mosta za promet u Dubrovniku se sve češće polemizira o izgradnji brze ceste od grada do Zračne luke u Čilipima. I dok se s jedne strane sumnja kako će ta trasa zapravo biti dio trase Jadransko – jonske ceste, gradonačelnik Mato Franković kaže:

- Hrvatske ceste su nositelj projekta povezivanja Dubrovnika i zračne luke i to je ključni projekt za grad. Most preko Omble, drugi krak prema budućem izlazu s autoceste na Osojniku, to je nekakva budućnost, mi moramo biti skoncentrirani na ono što je bitno za grad, a bitno je povezati grad i Zračnu luku Dubrovnik. - rekao je Franković, dodavši kako pomaka oko definiranja trase brze ceste do Zračne luke u Čilipima itekako ima.

- Nesporno je da je od grada do Zračne luke dogovoreno s općinama Župa dubrovačka i Konavle. Pronađeni su koridori i u tijeku je projektiranje i nadam se skoroj informaciji od Hrvatski cesta da je to projektiranje završeno. Hrvatske ceste su u razgovorima s Europskom komisijom pronašli način kako da se upravo ta dionica financira europskim novcem. Ima još tu posla, bit će tu postupaka izvlaštenja i svega, ali važno je da Hrvatske ceste uistinu ozbiljno grabe naprijed po pitanju tog dugo dugo očekivanog projekta. - kazao je gradonačelnik.

Kad je u pitanju trasa autoceste, Franković je naglasio kako nije interes Grada da se u naš uski koridor dovlači veliki promet.

- Nije interes Grada da se u ovaj naš uski koridor dovuče velika količina vozila. To nije i ne smije biti naš interes. Naš je interes da izgradimo brzu cestu od grada do Zračne luke i ona ne smije biti dio Jadransko - jonskog koridora već samo brza cesta Dubrovnik – Zračna luka Dubrovnik i to joj treba biti glavna uloga, da brzo gosta dovede iz Zračne luke do grada, bez zaustavlja, prometnih kolapsa, a sve drugo treba rješavati na potpuno druge načine.

- Vjerujem da budućnost prometne povezanosti Jadransko – jonskog koridora ne leži u toj cesti. Vjerujem da Pelješki most i cesta koja se gradi označava povezivanje krajnjeg juga Hrvatske s maticom zemlje. Kad je u pitanju Jadransko - jonski koridor, on će našem kraju svakako donijeti prosperitet po pitanju novih gospodarskih zona jer ćemo biti u njegovoj neposrednoj blizini. Dovlačenja tog koridora i enormnog prometa preko Nuncijate ili preko mosta neće biti jer bi to bilo suludo i prometno potpuno neodrživo. - kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019