Petak, 13 Studeni 2020 13:54

Franković o presudi Sanaderu

Bivši premijer i predsjednik HDZ - a Ivo Sanader proglašen je krivim i nepravomoćno kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media. U ponovljenom suđenju krivima su proglašeni i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok je HDZ sud proglasio odgovornim.

Komentiravši presudu Ivu Sanaderu, gradonačelnik Mato Franković kako prezire sve one koji se bave korupcijskim radnjama, ali i dodao kako iza svake takve radnje stoji ime i prezime onoga tko je zloupotrijebio svoju dužnost.

- Svjedoci smo da su takve osobe postojale i u našem gradu koje su gradske novce koristile za osobne potrebe i pravomoćno su osuđene zbog toga. – izjavio je gradonačelnik Mato Franković, aludirajući na bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića koji je pravomoćno osuđen u Aferi Šipan, a kojemu se trenutno sudi za Aferu Revelin.

Inače, u obrazloženju presude između ostalog se navodi kako je Ivo Sanader organizirao grupu ljudi za počinjenje kaznenih djela, a toj su grupi propadali Barišić i Pavošević.

HDZ je, navodi se u obrazloženju presude, odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadnu dobit od 14 milijuna kuna.

Sanaderu je utvrđen nesrazmjer imovine u iznosu od 15 milijuna kuna. Mladen Barišić dobio je jedinstvenu kaznu od dvije godine i deset mjeseci, a Branka Pavošević dobila je godinu i četiri mjeseca.

HDZ je dobio kaznu od tri milijuna i 500 tisuća kuna i oduzimanje imovinske koristi od 14 milijuna kuna dok je Ratko Maček oslobođen optužbe da je pomagao u zlouporabi položaja i ovlasti.

nm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019