Utorak, 05 Listopad 2021 13:09

Franković pojasnio osnivanje Upravnog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove

Piše:

Kada se polemizira o gradskoj imovini, obično se naglasak stavlja na nebrigu Grada prema svom vlasništvu. Nebriga se posebno naglašava kad su u pitanju stanovi u gradskom vlasništvu koji se ne koriste nelegalno samo za stanovanje već i za iznajmljivanje turistima. Nebriga se manifestira i kroz činjenicu da Grad Dubrovnik pri izradi prostorno – planske dokumentacije nije niti vodio računa o gradskoj imovini, njezinu stavljanju u funkciju čime bi joj se povećala vrijednost. Sve su to samo neki od razloga koje je naveo gradonačelnik Mato Franković, pojašnjavajući zašto unutarnjim preustrojem gradske uprave otvara Upravni odjel za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove.

- Upravni odjel za imovinu skrbit će o gradskoj imovini. Pokazalo se da je taj Odjel potreban. Zapravo je to najvažniji Odjel jer je imovina inače najvažnija u svakoj obitelji pa tako u jedinici lokalne samouprave. Ako se zapitamo jesmo li do kraja dobro iskoristili potencijale imovine koju imamo, složit ćemo se da nismo. Uvijek je fokus na imovinu Grada u povijesnoj jezgri i oko nje, a Grad Dubrovnik imovinu posjeduje po cijelom Gradu. Brojne su naše čestice i parcele, a jesmo li prilikom izrade i donošenja prostornih planova donosili odluke o tome da gradska imovina poveća svoju vrijednost, jesmo li gospodarili svojom imovinom kako smo trebali? Da jesmo, ne bi se događalo što nam se događa. - kazao je gradonačelnik Mato Franković, istaknuvši kako su za nebrigu o gradskoj imovini krivi svi gradonačelnici koji su se od devedesetih izmjenjivali na vlasti.

- Mi gotovo svakodnevno nalazimo imovinu koja je naša, a da to nismo ni znali i krivnja za takvo postupanje je na svim gradonačelnicima pa i na meni. Kroz novi Odjel za imovinu, kroz njegovu organizaciju i efikasnost rada, moramo doći do toga da u podne, ponoća, znamo što je s našom imovinom. Imovina nisu samo zidine i poslovni prostori u povijesnoj jezgri. - rekao je Franković, naglasivši kako Grad nije bio dobar gospodar nad svojim vlasništvom.

- Grad nije dobro gospodario sa svojim imovinom. Da vam pokažem fotografije gradske imovine, kako izgledaju stanovi, što mi to iznajmljujemo ili dajemo ljudima na korištenje. Puno toga u gospodarenju imovinom treba popraviti, popisati, složiti, kako bi ta imovina bila, ne samo generator prihoda već i razvoja Grada Dubrovnika jer on aima razvojni potencijal. Svi se samo fokusiraju na ono što Grad ima u povijesnoj jezgri, a nikada nitko nije ni pogledao što imamo u Gornjim selima, na Šipanu, Kalamoti, Lopudu, u Zatonu i tko tu našu imovinu koristi bez pravne osnove. Sve su to podaci koje mi nemamo do kraja uređene i zato vjerujem da ćemo organizacijom ovog Odjela i spajanjem opće i prave službe u Odjel za imovinu, dobiti potrebnu snagu da krenemo u taj posao kako treba. - kazao je gradonačelnik Mato Franković.