Ponedjeljak, 13 Studeni 2023 18:09

FRANKOVIĆ: PRVO ŽELIMO OSIGURATI UPIS SVOJ DJECI, A ONDA ĆEMO RAZMIŠLJATI O BESPLATNIM VRTIĆIMA

Piše:
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Foto: Božo Radić / CROPIX

Dok pojedini gradovi i općine u Županiji uvode besplatne vrtiće, Grad Dubrovnik s tom mjerom neće žuriti. Gradonačelnik Mato Franković ističe naime kako prvo želi izgraditi i urediti nove vrtiće kako bi u njima sukladno standardima bilo mjesta za svu djecu, a tek potom uvesti besplatne vrtiće.

- Prvo moramo osigurati da svako dijete ima mjesto u vrtiću, ne na način da natrpamo skupine, pa da ih je 20, 30 posto više, nego treba osigurati da su sve grupe u okviru pedagoških standarda. - kazao je Franković.

- Kad je u pitanju prosječna cijena troška vrtića za roditelje, ona iznosi 16 posto od ukupne cijene troška vrtića. Dakle, roditelji u Dubrovniku plaćaju 16 posto onoga što je trošak vrtića. Sve drugo ide iz proračuna. - kazao je.

- Nama je prioritet ulaganje u predškolsku infrastrukturu i rješavanje tih pitanja i kad to riješimo, tada slijedi stavka da sva djeca idu besplatno u vrtić. Naš prioritet je standard u vrtićima. Primjerice, vrtić u Mokošici stoji deset milijuna eura, a mi smo iz EU fondova dobili dva milijuna, osam milijuna treba osigurati iz proračuna i moje je pitanje je li bolje da uložimo osam milijuna eura, a da cijena vrtića ostane ista, da roditelji plaćaju tih 16 posto troška ili da damo besplatne vrtiće, a da nismo osigurali da su sva djeca upisana te da nemaju usklađene pedagoške programe, da zaposleni u vrtićima nemaju dovoljno visoke plaće. Nisam za to, idemo korak po korak. Kad izgradimo vrtiće, kad osiguramo dobre plaće i standarde, kad sva djeca budu upisana, tada ćemo uvesti besplatne vrtiće. - kazao je gradonačelnik Mato Franković.