Četvrtak, 09 Lipanj 2022 14:33

Franković uz pet godina mandata održao „pressicu”, dao je i sam sebi ocjenu

Piše:
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Foto: Božo Radić / CROPIX

Uz pet godina mandata gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković održao je konferenciju za novinare na kojoj je u sat i pol vremena, podijelivši ih u devet kategorija, od komunalnih do pogleda u budućnost, govorio o projektima koji su u proteklom petogodišnjem razdoblju realizirani, ali i najavio one projekte čija realizacija tek predstoji.

Kao jedan od projekata na koji je iznimno ponosa, Franković je uvodno istaknuo izgradnju Osnovne škole Montovjerna.
- Ponosan sam što nakon 30 godina imamo novoizgrađenu školu koju u jednosmjenskoj nastavi pohađa 500 učenika. Taj projekt vrijedan je preko 75 milijuna kuna. - rekao je Franković.

Istaknuo je i pročistač kojim je riješen problem zamućenja pitke vode.
- Znamo kakvo smo stanje zatekli na gradilištu, ali riješili probleme i pustili pročistač u rad. I danas se za obilnih kiša izvorište zamuti, ali građani piju bistru vodu. Čista pitka voda 365 dana u godini. - naglasio je Franković.

Nabrajajući brojne projekte, Franković je kazao kako je izgradnjom ceste Most – Osojnik ostvaren preduvjet za izgradnju nove stambene zone i širenja grada.

Naglasio je kako je dodjelom 65 stanova u Mokošici Grad Dubrovnik u potpunosti riješio pitanje stambenog zbrinjavanja branitelja koji su na to imali pravo.

Franković je rekao kako ponosan što je Grad sudjelovao u sufinanciranju projekta izgradnje Studentskog doma, dodavši kako bi bez njega danas u Dubrovniku puno stvari bilo drukčije.

Podsjetio je kako je još na početku njegova prvog gradonačelničkog mandata rekonstruiran Dječji vrtić Palčica. Naglasio je kako su u uređenje novih vrtića uložena značajna sredstva s ciljem postizanja pedagoškog standarda.

Od kapitalnih projekata nije zaboravio istaknuti ni groblje Dubac, dodavši kako uskoro kreće izgradnja grobnica.

Naveo je i rekonstrukciju bivšeg Hotela Gruž u dom za umirovljenika, naglasivši kako je poražavajuće da je trebala 51 godina da se u Dubrovniku izgradi novi dom umirovljenika. Dodao je i kako je ishodovana građevinska dozvola za dom umirovljenika ispod bolnice na Medarevu.

Pobrojavajući projekte, istaknuo je i rekonstrukciju Lapadske obale, ali i Aglomeraciju Dubrovnik u sklopu koje je najveći projekt izgradnja pročistača otpadnih voda u Petki za koji je raspisana javna nabava.

Kad je u pitanju Frankovićev pogled na budućnost i projekte koje ona nosi, gradonačelnik je naglasio kako će 40 projekata biti kandidirano na EU fondove.

Nije zaboravio istaknuti jedan od najvećih gradskih projekata – kupnju TUP -a.
- Kupnja TUP-a bio je jedan od naših strateških ciljeva, ali da bi se TUP kupio trebalo je kupiti UTD Ragusu te kupiti dionice Luke kako bi stekli stratešku kontrolu nad tom iznimno važnom tvrtkom za Grad. Radimo na EU sredstvima za TUP, za osmišljavanje prostora te za rekonstrukciju, gradnju ili dogradnju. Sljedeći cilj je izgradnja putničkog terminala i dobivanje koncesije kako bi grad njime gospodario. - rekao je Franković.

Naveo je i kako je Grad vratio tvrđavu Imperijal za čiju se rekonstrukciju priprema dokumentacija. Istaknuo je kako je cijeli niz cesta uknjižen na Grad Dubrovnik, a kao primjer naveo je Babin kuk gdje je oko 60 tisuća metara kvadratnih kao javno dobro uknjiženo na Grad Dubrovnik

Kad je u pitanju turizam, gradonačelnik je podsjetio kako je 2017. Dubrovnik bio na top listi destinacija koje treba izbjegavate te dodao kako danas brojne renomirane svjetske organizacije Dubrovnik ističu kako pozitivan primjer održivosti u turizmu.

Svoj rad u proteklom petogodišnjem razdoblju ocijenio je trojkom te naglasio kako bi sebi dao ocjenu vrlo dobar da nije bilo korone, krize i manjka sredstava zbog čega su brojni projekti za koje su ishodovane građevinske dozvole stavljeni na čekanje.

- Ocjenu odličan sebi nikad ne bih dao jer mislim da se uvijek može i treba bolje. - rekao je Franković te odgovorio na pitanje postoji li neki nerealizirani projekt koji ga „kopka”.

- Došli smo u takvu fazu razvijenosti projekata da me ništa ne „kopka” osim novaca, ali čekamo raspisivanje europskih natječaja i bespovratna sredstva da možemo krenuti dalje. - rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019