Ponedjeljak, 28 Lipanj 2021 08:12

Gabričević mudruje o Vlahušićevom mandatu, a Dubrovnikpress.hr donosi koalicijski sporazum

Nešto više od mjesec dana prošlo je od prvog kruga izbora, a bivši, sadašnji i članovi HNS -a na odlasku još uvijek kukaju što su ostali bez mandata u Gradskom vijeću, odnosno što je umjesto nekoga od njih, mandat osvojio bivši gradonačelnik Andro Vlahušić koji je na minulim izborima kao nezavisni kandidat nosio koalicijsku listu za Vijeće. Kad ne kukaju za mandatom, kukaju nad postupcima Andra Vlahušića na konstituirajućoj sjednici. U to silnoj kuknjavi u kojoj prednjači predsjednica gradskog HNS -a na odlasku Nataša Gabričević, javnosti zapravo ne govori istinu. Zanemaruje li je namjerno ili tek zbog nedostatka elementarnog političkog znanja ili samo igra igru u nadi da će Vlahušiću rad u Vijeću dodijati pa će svoj mandat predati Gabričević.

Piše: Nikolina Metković

Mjesec dana nakon izbora i budali je jasno da Andro Vlahušić neće nekome od partnera s kojima je izašao na izbore predati svoj mandat koji je osvojio u Gradskom vijeću. No, ono što je jasno svima, nije jasno predsjednici gradskog HNS -a u odlasku Nataši Gabričević. Ona je naime nastavila iscrpljivala javnost izjavama čiji je Vlahušićev mandat, treba li ga on nekome predati i hoće li ga predati.

Naime, dobar dio ekipe okupljene oko Vlahušića na izborima, bio je uvjeren kako on neće konzumirati svoj mandat u Gradskom vijeću pa su se neki od njih među sobom doslovno natjecali ne bi li od Vlahušića dobili mandat, mandat kojim bi trgovali, jer Vlahušićev mandat, iako jedan, u Vijeću je gotovo pa ključan, u trenutnoj konstelaciji snaga. Mandat je to koji priječi neke od stranaka da nešto jače nego to sad čine, pritisnu HDZ. Dok je Vlahušić u Vijeću, dok se ne zna kako će on za neke od točaka glasati, pritiskanje HDZ je teže. Da Vlahušića nema, da taj netko tko bi ušao umjesto njega, samo glumi oporbu HDZ -u tada onaj koji se godinama smatra ključnom polugom u sastavljanju većine, slobodno može uklizati HDZ -u. Osnovni je to razlog zbog kojega Vlahušića treba maknuti iz Vijeća.

Da je kojim slučajem koalicijski sporazum Vlahušića i partnera drukčiji, lakše bi ga maknuli, ovako je to nemoguće. Naime, cijelo vrijeme dok po medijima plaču nad prolivenim mlijekom, HNS -ovci, konkretno Nataša Gabričević, od novinara krije jednu važnu činjenicu – sukladno koalicijskom sporazumu iz travnja 2021., mandat pripada onome tko ga je osvojio.

„Stranke su suglasne da eventualnu zamjenu svojih kandidata ili izabranih članova Vijeća, mogu izabrati i vršiti bez suglasnosti drugih stranaka ove koalicije.” - navodi se u sporazumu koji možete vidjeti u foto prilogu.

U istom tom sporazumu također stoji kako „člana predstavničkog tijela, izabranom na ovoj kandidacijskoj listi, kojemu je mandat prestao ili mu miruje, zamjenjuje neizabrani kandidat, a određuje ga politička stranka kojoj pripada mjesto na listi koje se zamjenjuje”.

Dakle iz sporazuma je jasno kako mandat koji je osvojio Vlahušić pripada njemu, ali i da bi ga u slučaju da želi istupiti iz Vijeća, dobio netko od nezavisnih kandidata s liste, odnosno netko Vlahušićev, nikako HNS ili neka od drugih stranaka te koalicije.

No, u sporazumu ima i još jedan zanimljiv članak, onaj koji se odnosi na postizborno djelovanje onih koji osvoje mandate, a lista ne poluči očekivani rezultat.

Tako se naime navodi da „ukoliko nakon službene objave rezultata izbora stranke nemaju dovoljan broj mandata za formiranje većine u predstavničkom tijelu, bez odgode će krenuti u pregovore s drugim strankama kako bi osigurali potrebnu većinu”.

Nigdje se naime ne navodi kako onaj tko osvoji mandat, u ovom slučaju Andro Vlahušić, mora nekoga od svojih dojučerašnjih kolega s liste pitati s kim će on pregovarati o većini. Ne navodi se ni kako ne smije pregovarati s nekom od stranaka, konkretno HDZ -om.

Naime, koalicijski sporazumi koji se potpisuju prije izbora i inače su poprilično fleksibilni upravo zbog rezultata izbora i mogućnosti da se ne postigne željeni cilj, određeni broj mandata. Tada naime stranke koje su činile koaliciju u slučaju da jedni uđu u predstavničko tijelo, a drugi ne, imaju same birati hoće li i s kim sastavljati većinu i kome će se prikloniti.

Komentiranje postupaka Andra Vlahušića, posebno s pozicije Nataše Gabričević, predsjednice gradskog HNS -a u odlasku jer je u Vijeću nakon tri ostala bez ijednog mandata, krajnje je patetično. Bilo bi politički korektno, nadasve i poželjno da je nakon izbornog kraha preuzela odgovornost i podnijela ostavku. Umjesto toga ona i dalje mudruje mada za mudrovanje više nema nikakva legitimiteta. Osim možda ako se ne nada kako će joj u roku od šest mjeseci, odnosno do unutarstranačkih izbora u HNS -u, Vlahušić predati mandat u Vijeću i tako je zapravo spasiti. Ako je na taj scenarij računala, očito se preračunala.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020