Ponedjeljak, 27 Lipanj 2022 14:39

Giljača (SJG): Hrvatska je dogovorila razmjenu izgradnje aerodroma Trebinje za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada

Piše:
Marko Giljača (SJG) i Igra Šain Kovačević (Nova ljevica) Marko Giljača (SJG) i Igra Šain Kovačević (Nova ljevica) Foto: Vedran Levi / CROPIX

Nakon što je na sjednici Županijske skupštine župan Nikola Dobroslavić još jednom ponovio stav kako se protivi izgradnji zračne luke kod Trebinja, kojega će graditi Republika Srbija, što će, tvrdi župan, ugroziti izvor Omble s kojeg se vodom opskrbljuje šire dubrovačko područje, vijećnik SJG Marko Giljača pitao je Dobroslavića zašto obmanjuje javnost. Giljača je naime naglasio kako su se BiH i Hrvatska oko tog projekta već dogovorile, čime je poprilično iznervirao župana.

- Zašto obmanjujete javnost i pravite igrokaz kad je prema informacijama koje mi imamo iz ministarstva, na razini ministarstava Hrvatske i BiH već sve dogovoreno i Hrvatska će pustiti da se aerodrom gradi. - rekao je Giljača i nastavio.

- Svjedoci smo vašeg iznimnog angažmana oko ovog prekograničnog projekta gdje ste Vi najmanje vjerodostojna osoba da o njemu govorite, o ugrozi ekologije i svega ostaloga jer ste Vi mijenjanjem vodozaštitnih zona i projektom CGO Lučino razdolje probili našu prvu crtu obrane koju smo tu imali, jer smo mi mijenjali drugu vodozaštitnu zonu u treću da bismo produžili Grabovicu što je direktna posljedica vašeg djelovanja. - kazao je Giljača te se osvrnuo na informacije koje su, kako je kazao, srđevcima neslužbeno potvrđene iz ministarstva,

- O kojem je licemjeru riječ najbolje govori informacija koja nam je potvrđena iz ministarstva, istina neformalno jer ljudi o tome ne žele javno istupiti. Na razini Hrvatske i BiH dogovorena je trgovina i razmjena upravo po ESOP-u koje ste maloprije spominjali. Dogovorena je razmjena prema aerodromu na lokaciji koja nikako ne odgovara Dubrovniku, a BiH će dopustiti gradnju odlagališta opasnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Uni gdje mi planiramo odlagalište nuklearnog otpada, koju BiH može blokirati po istim principa po kojima pokušavamo blokirati Trebinje. To radi vaše ministarstvo i to radi vaša Vlada, Vlada HDZ-a koja sad samo priprema teren na koji će način o tome obavijestiti javnost. - rekao je Giljača.

- Izgubit ćemo svi mi. Radimo trgovinu, izvor Omble za sliv rijeke Une i u toj trgovini u kojoj svi gube Vi ste taj koji je ugroza za našu Županiju i zbog toga vas stvarno pitam zašto obmanjujete javnost kad informacije govore sasvim suprotno. - pitao je još jednom Giljača Dobroslavića, koji je odgovorio da nikoga ne obmanjuje.

- Ja sam već 13 godina ovdje i ne možete mi reći da ikoga obmanjujem. Valjda bi me u ovih 13 godina ulovili da sam nekoga obmanuo i ne znam za te vaše informacije da će Vlada trgovati na štetu ove Županije. Ja vam u to ne vjerujem. Ja u to ne vjerujem. - rekao je Dobroslavić i pitao Giljaču zašto je za izgradnju zračne luke kod Trebinja.

- Zašto ste vi za tu zračnu luku? Niste protiv, zašto ste glasovali protiv? Pretpostavljam da ste glasali protiv deklaracije. Crta obrane, crta obrane? Mi smo crta obrane, mi smo crta obrane. Mi, ova Županija, HDZ ove Županije. - rekao je Dobroslavić i nastavio:
- FINESTRA, padine Srđa. nijeste pojma imali, pojma nijeste imali što vaš tadašnji kolega Vlahušić sprema. Pojma niste imali, pojma niste imali! Hidroelektrana Ombla, ja vas nisam čuo. Mi smo je zaustavili, nismo mi mijenjali nikakva vodozaštitna područja, sve što smo uradili, radili smo po zakonu i nemojte uspoređivati zračnu luku na 5 i pol kilometara od izvorišta Ombla s Centrom za gospodarenje otpadom, koji čak i kad bi se ne daj Bože što dogodilo, nema utjecaja na pitku vodu. Nemojte mi to govoriti jer svi u ovoj Županiji znaju da ja uvijek govorim što mislim i nikad ne petljam i ne lažem. - rekao je Dobroslavić.

- Sad ste petljali i izvrnuli argumente, mi s Vlahušićem nemamo nikakve veze.- odgovorio mu je Giljača.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019