lausnekretninebanner

Petak, 06 Studeni 2020 13:59

Grabovici uporabna dozvola; online preglednik komunalne infrastrukture; saniran pločnik na Pilama

U proteklom tjednu Grad Dubrovnik dobio je uporabnu dozvolu za I. Fazu sanacije i zatvaranja odlagališta otpada Grabovica. Prvi je to preduvjet potpunom zatvaranju odlagališta. Gradonačelniku Mato Franković na Aktulanom jesatu u Hrvatskom saboru ministra zdravstva Vilija Beroša pitao hoće li ambulantu na Koločepu uvrstiti u mrežu HZZO-a. Završena je sanacija kamenog pločnika na Pilama. Predstavljen je online preglednik evidencije komunalne infrastrukture Grada Dubrovnika. Kako bi roditelji neometano mogli dovoditi i odvoditi djecu iz vrtića Izviđač na prilaznoj cesti vrtiću postavljena je rampa. Zaposlenici gradskih komunalnih tvrtki i stanovnici Zlatnoga potoka organizirali su akciju čišćenja zelenih površina u tom naselju.

DOBIVENA UPORABNA DOZVOLA ZA ODLAGALIŠTE NA GRABOVICI

Nakon obavljenog tehničkog pregleda, Grad Dubrovnik dobio je uporabnu dozvolu za I. etapu sanacije i zatvaranja odlagališta otpada Grabovica. Ovom 12 i pol milijuna kuna vrijednom investicijom ostvaren je prvi preduvjet potpunog zatvaranja odlagališta. U narednom razdoblju očekuje se i početak druge faze nakon čijeg završetka će uslijediti i potpuno zatvaranje odlagališta Grabovica.

Završetkom ovih radova saniran je dio zatvorenog tijela odlagališta i prostor aktivnog dijela odlagališta s obodnim kanalima i ogradom. Ovim projektom izgrađene su nove građevine čija je svrha povećavanje zaštite na odlagalištu Grabovica te je tako izgrađena cisterna za tehnološku vodu, sabirni bazen za otpadne i pročišćene tehnološke vode, a napravljen je i novi separator ulja i masti za plato za pranje vozila i vaga. Ujedno su u potpunosti rekonstruirane prateće građevine (ulazno – izlazne zone). Ovim projektom obuhvaćena je i sanacija kazeta s odvodnjom, a uz sve je povećan i kapacitet postojećih laguna za procjedne vode.

tjedni tekst 061120 2

Ono što je prva faza sanacije i zatvaranja odlagališta Grabovica imala za cilj jest veća zaštita navedenog područja čime se maksimalno smanjuje mogućnost utjecaja Grabovice na onečišćenja.
Radove je izvela tvrtka G.T. trade iz Splita.

GRADONAČELNIK U SABORU PITAO MINISTRA BEROŠA HOĆE LI AMBULANTU NA KALAMOTI UVRSTITI U MREŽU HZZO – a

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ujedno zastupnik u Hrvatskom saboru, na Aktualnom satu postavio je pitanje ministru zdravstva Viliju Berošu vezano za uvrštavanje ambulante na otoku Koločepu u mrežu HZZO-a. Franković istaknuo kako Grad Dubrovnik pokriva troškove liječničkog tima na otoku te da je spreman to raditi i ubuduće.

- Činjenica je da na Koločepu postoji ambulanta koju financira Grad Dubrovnik, ali je problem što stanovnici ne mogu tu dobiti uputnicu jer spomenuta ambulanta nije u mreži HZZO-a, već uputnice izdaje liječnik na susjednom otoku Lopudu. - rekao je Franković.

Naglasio je kako je Grad i nadalje spreman financirati njezin rad, ali i rad drugih turističkih ambulanti na svom području.

- Mi imamo dva takva slučaja, jedan je otok Koločep drugi je ambulanta u povijesnoj jezgri Grada. Obje su turističke ambulante i obje financira Grad Dubrovnik. Samo nam treba da ih HZZO uključi u svoju mrežu, bez obveze financiranja od strane HZZO-a.- kazao je gradonačelnik i saborski zastupnik Mato Franković.

Hoće li Ministarstvo prihvatiti prijedlog koji je već upućen od strane Dubrovačko-neretvanske županije i uvrstiti Koločep u mrežu HZZO-a, pitao je gradonačelnik.

Ministar Vili Beroš, odgovarajući na pitanje, kazao je kako će se zahtjev analizirati s obzirom da je izrada mreže u tijeku i izrazio nadu da će se ovaj problem riješiti, posebno uzimajući u obzir da u ljetnim mjesecima višestruko raste broj ljudi koji borave na otoku te nepovoljne vremenske uvjete u zimskim mjesecima koji, u tom slučaju, onemogućavaju  dostupnost primarne zdravstvene zaštite.

SANIRAN KAMENI PLOČNIK NA PILAMA

Cjelovita sanacija kamenog nogostupa zapadnog pristupa povijesnoj jezgri Grada privedena je kraju, čime je „recepcija grada“ dobila ljepši i reprezentativniji izgled. Projekt obnove započeo je u ožujku, a radovi su bili podijeljeni u faze kako bi se pješacima omogućio neometan prolaz. Na potezu od restorana Dubravka, Ulicom branitelja Dubrovnika sve do skretanja za Gradac obnovljeno je ukupno oko 1.100 kvadratnih metara pločnika.

Na ovom području kamene ploče su često pucale zbog opterećenja i dotrajalosti te je dolazilo do ulegnuća na pojedinim dijelovima što je predstavljalo moguću opasnost za prolaznike i izgledom je bilo neprimjereno za kontaktnu zonu povijesne jezgre. Radove je provodio Upravni odjel za promet, slijedeći smjernice Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Sukladno uputama konzervatora da se očuva što više starog kamena, uspješno je očuvano i ponovno ugrađeno oko 300 kvadratnih metara pločnika.

tjedni tekst 061120 3

S radovima se započelo na Pilama zbog najveće frekvencije prolaznika, a u prvoj fazi obnovljen je i cijeli plato Brsalje. Spomenik braniteljima, tzv. Kocka mora, demontiran je i uklonjen zbog opasnosti od urušavanja, a uklonjena je i podloga cijelog platoa te je ugrađena potpuno nova. Prigodom obilaska radova u lipnju, gradonačelnik Franković najavio je postavljanje novog spomenika o čijoj će se izvedbi i lokaciji gradska uprava usuglasiti s braniteljskim udrugama.

U narednom periodu sanirat će se još manji dio nogostupa s druge strane ulice i popraviti pločnik na parkingu za motocikle na Pilama.

Radove vrijedne 2.3 milijuna kuna s PDV-om izveo je Građevinar-Quélin, a za stručni nadzor angažirana je tvrtka CON-TEH.

PREDSTAVLJEN ONLINE PREGLEDNIK EVIDENCIJE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE GRADA DUBROVNIKA

Grad Dubrovnik uspostavio je GIS pregled evidencije komunalne infrastrukture koju prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu ima u svojoj nadležnosti. Novi alat za građane, koji će javno biti dostupan od idućeg tjedna, predstavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

- Informatizacijom gradske uprave omogućeno je da Grad sve svoje procese otvori prema građanima. U prvom smo koraku kroz GIS aplikaciju napravili vidljivima sve građevinske dozvole, u ovom drugom koraku učinili smo vidljivom čitavu komunalnu infrastrukturu Grada što će ujedno omogućiti i lakši rad svim našim zaposlenicima, a treći je i konačni korak, a to je projekt 'Otvorenog Grada' koji će objediniti sve dosadašnje usluge, ali i omogućiti vidljivost svih plaćenih računa u Gradu Dubrovniku. Time će Dubrovnik biti jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je u potpunosti na javan, transparentan i otvoren način omogućio uvid u cjelokupnu dokumentaciju za svoje građane. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.

tjedni tekst 061120 5

Kako novi preglednik komunalne infrastrukture funkcionira i što sve obuhvaća objasnio je viši savjetnik za GIS u Gradu Dubrovniku Franjo Barišić. U njemu je moguće pregledavati, pretraživati, odabirati i iščitati informacije kao što su: naziv i vrsta komunalne infrastrukture, podatci o česticama zemlje na kojima se ta infrastruktura nalazi, podatci o vlasništvu komunalne infrastrukture, ali i druge podatke specifične za pojedinu vrstu infrastrukture. Uvrštena je sva infrastruktura koja je u nadležnosti Grada, poput cesta, javne rasvjete, groblja, igrališta.

U tu je svrhu razvijen i (web) aplikativni model gdje djelatnici u realnom vremenu mijenjaju podatke o infrastrukturi u svojoj nadležnosti  tako što dodaju nove elemente, mijenjaju podatke i slično.

Također izrađena je i “operativna ploča” sa statističkim pregledom svih unesenih podataka o komunalnoj infrastrukturi.

Cjelokupnim sustavom sada smo korak naprijed koji će građanima omogućiti bolji uvid u rad gradske uprave, kazao je također gradonačelnik Franković.

NA PRILAZU VRTIĆU IZVIĐAČ POSTAVLJENA RAMPA

Kako bi se omogućilo roditeljima da neometano dovode djecu u Dječji vrtić Izviđač te riješio problem nemogućnosti normalnog odvijanja prometa na kružnom okretištu na ovom dijelu ulice, što je posebno izraženo u ljetnim mjesecima, postavljena je ulazno-izlazna rampa na pristupnoj cesti vrtiću, u Ulici Marijana Blažića. Rampa, koju je postavio Grad Dubrovnik u suradnji s Hotelom Hilton Imperial, pustit će se u probni rad u ponedjeljak.

Roditeljima čija su djeca upisana u vrtić Izviđač, u dogovoru s Dječjim vrtićima Dubrovnik, omogućen je pristup na razdoblje od 20 minuta i nenaplatno parkiranje na za to predviđenim mjestima za sigurno dovođenje i odvođenje djece. Parkiranje roditelja moguće je isključivo u prijavljeno radno vrijeme vrtića te 20 minuta nakon završetka rada, a bit će putem registarskih oznaka automobila registrirani u bazi sustava.

tjedni tekst 061120 4

Pozivaju se i stanari ove ulice da se za uvođenje u sustav i nesmetani prolazak jave nadležnom Upravnom odjelu za promet Grada Dubrovnika, na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., s preslikom osobne iskaznice na kojoj je vidljiva adresa stanovanja te registarskom oznakom automobila.

Naime, ranijih je godina, a posebno u ljetnom razdoblju, dolazilo do blokade prometa na ovoj pristupnoj cesti te su se roditelji žalili da ne mogu sigurno dovesti ni preuzeti svoju djecu iz vrtića, a situacija je predstavljala i potencijalnu opasnost u slučaju potrebe dolaska hitnih službi. Stoga je Grad Dubrovnik u dogovoru s Hotelom Hilton Imperial, koji je omogućio parkiranje roditeljima na dijelu čestice zemlje Hotela, postavio rampu koja bi trebala riješiti navedeni problem.

AKCIJA ČIŠĆENJA U ZLATNOM POTOKU

Komunalna društva Grada Dubrovnika, kojima su se pridružili i stanovnici Zlatnog potoka, odradili su akciju čišćenja obraslih površina u tom dijelu grada.

tjedni tekst 061120 1

Akciju je inicirao gradski kotar Ploče iza Grada na čiji je zahtjev gradonačelnik Mato Franković odobrio angažman komunalnih društava Čistoća, Vrtlar, ugovornog partnera Grada Dubrovnika društva Tehnogradnja te Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci.

U akciji su očišćene površine uz prometnice i nogostup u Zlatnom potoku, a radove je obišao i gradonačelnik Franković.

Sadržaj Grada Dubrovnika

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020