Petak, 13 Listopad 2023 16:41

GRAD DODJELJUJE POTPORE ŽENAMA PODUZETNICAMA; CAMINO DUBROVNIK – MEĐUGORJE PREDSTAVLJEN U EU PARLAMENTU

U EUROPSKOM PARLAMENTU PREDSTAVLJEN PROJEKT CAMINO DUBROVNIK - MEĐUGORJE

Projekt Camino Dubrovnik - Međugorje predstavljen je na tematskoj konferenciji koju su u Europskom parlamentu u Bruxellesu organizirali EU zastupnica Željana Zovko i Međuskupina EP-a za europsko kulturno nasljeđe, Put sv. Jakova i druge europske kulturne rute.

Konferencija je privukla značajan broj predstavnika europskih institucija, a na njoj je prezentirana hrvatska Camino baština, primjeri dobre prakse te dosadašnja postignuća projekta Camino Hrvatska. Camino Hrvatska dio je europske mreže puteva sv. Jakova. pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe, koji vode u Santiago de Compostelu i kojima godišnje po Europi hoda preko 1,5 milijuna ljudi.

U uvodnom izlaganju Željana Zovko je istaknula primjer Španjolske i način na kako se kroz lokalnu, regionalnu i nacionalnu suradnju, na razvoju i promociju Camina ostvaruju iznimni pozitivni učinci na kulturu i turizam  Po istraživanjima regionalne vlade Galicije, svaki euro javne investicije u Camino bilježi stopu povrata od preko 400 posto.

camino tjedni 131023 min

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Zrinka Raguž, govorila je o potencijalu ovog projekta za ruralni razvoj dubrovačkog zaleđa, unaprjeđenje turističke ponude i disperziju turista, što se uklapa u dubrovački projekt Respect the City.

Na konferenciji su još izlaganja imali i predsjednik Međuskupine EP-a Francisco Millan Mon, Gabrielle Bernoville iz Europske komisije, Stefano Dominioni iz Vijeća Europe.

Hrvatska Bratovština sv. Jakova predstavila je brojnim sudionicima konferencije, predstavnicima više europskih institucija, detalje projekta Camino Hrvatska čijim je rutama lani hodalo preko tri tisuće ljudi iz cijele Europe, ali i Kanade, SAD, Južne Afrike i Australije. Najavljena je i velika manifestacija “Adria Camino Festival” koja će se od 2. do 5. svibnja 2024. održati u Puli, na kojoj se očekuje preko 400 sudionika, predstavnika europskih institucija te camino udruga.

Ante Blažević, predsjednik hrvatske Bratovštine sv. Jakova, kazao je kako ”ovako snažna podrška predstavnika europskih institucija, predstavlja izniman poticaj za daljni razvoj hrvatskog dijela europske mreže Puteva sv. Jakova i predstavljanje bogate hrvatske kulturne baštine.”

Inače, Camino Dubrovnik-Međugorje projekt je koji se realizira u suradnji Grada Dubrovnika i Bratovštine sv. Jakova, službenog hrvatskog predstavnika u središnjoj i najstarijoj Camino instituciji - Nadbratovštini sv. Jakova u Španjolskoj. Dubrovački Camino sadrži šest etapa ukupne dužine 147 kilometara, a sporazum o suradnji na ovom projektu Grad Dubrovnik potpisao je s općinama Dubrovačko primorje, Ravno, Neum, Čitluk te gradom Čapljinom. Prema planu, dubrovački Camino trebao bi biti otvoren za posjetitelje do svibnja 2024.godine.

UREĐENO DVORIŠTE DJEČJEG VRTIĆA CICIBAN

Završeni su radovi uređenja dvorišta Dječjeg vrtića Ciciban. Radovi su uključivali sanaciju deformiranog pločnika uz jugozapadni dio objekta te sanaciju i žbukanje ogradnih zidova, izmjenu ograde na ogradnim zidovima, zamjenu klackalice novom ljuljačkom i ugradnjom antistress podloge te sadnju stabla Pitospore.

ciciban tjedni 131023 min
 
Navedeni projekt je proveden uz financijski doprinos Središnjeg državnog ureda za demografiju i mladee u iznosu od ukupno 16.055,74 eura (120.971,97 kn), a navedena sredstva osigurana su u Državnom Proračunu Republike Hrvatske za 2023.
 
Ukupna procijenjena vrijednost radova uređenja iznosi: 30.222,56 eur bez PDV-a, odnosno 37.778,20 eur s PDV-om, dok je maksimalni postotak za sufinanciranje troškova za jedince lokalne samouprave iz VIII. Skupine do 50%.

RASPISAN JAVNI POZIV ZA POTPORU ŽENAMA PODUZETNICAMA

Grad Dubrovnik raspisao je II. Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti ženama poduzetnicama za 2023. godinu. Sredstva za provedbu I. i II. poziva osigurana su kroz Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more u ukupnom iznosu od 47.816,84 eura, što je gotovo dvostruko više nego godinu prije.
 
Program obuhvaća subjekte malog gospodarstva, trgovačka društva, obrte i OPG-ove u vlasništvu žena, državljanki Republike Hrvatske u privatnom vlasništvu (50% i više), a koji udovoljavaju uvjetima Javnog poziva.
 
Poslovne aktivnosti za koje se navedenim programom odobravaju sredstva podijeljene su u dvije kategorije. Prva obuhvaća inicijalne troškove opremanja poslovnog prostora, izrade poslovnog plana i konzultantske usluge, izradu web stranice te sufinanciranje troškova čuvanja djece poduzetnicama početnicama, dok su drugom kategorijom obuhvaćene inovacije uvedene u poslovne postupke. Moguće ja tako dobiti potporu za kupnju novih strojeva ili opreme kojima će se unaprijediti poslovanje, razvoj novog proizvoda ili usluge, za nastupe na specijaliziranim sajmovima, edukacije i slično.

zenepoduzetnicetjedni 131023 min
Pojedinačni iznos potpore može iznositi najviše do 1.325,00 eura, a intenzitet potpore je do 100% prihvatljivih troškova, do razine maksimalnog iznosa.
 
Svi uvjeti ovog Javnog poziva, informacije o načinu prijave i rokovima, potrebnoj dokumentaciji kao i sve ostale pojedinosti dostupne su u tekstu Poziva objavljenog na stranicama Grada Dubrovnika - Natječaji. Rok za prijavu je 20 dana od dana objave Javnog poziva, odnosno do 29. listopada 2023.
 
Program dodjele potpora ženama poduzetnicama Grad Dubrovnik uveo je u 2018. godine, a sredstva za njegovu provedbu dvostruko su povećana 2019. godine, kada je u proračunu osigurano 200 umjesto 100 tisuća kuna. Nakon što je privremeno obustavljen uslijed korona krize, program je prošle  godine ponovno pokrenut.

RADOVI NA AGLOMERACIJI U RIJECI DUBROVAČKOJ

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji predsjednika Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukše Matušića i člana Uprave Vicka Begovića obišao je radove na 117 milijuna eura vrijednom EU projektu Aglomeracija Dubrovnik, a koji se trenutno izvode na području Rožata i Prijevora.
 
Radovi iz Tendera 2 odnose se na odvodnju i vodoopskrbu naselja Nova Mokošica, Obuljeno, Prijevor i Rožat. Obuhvaćaju izgradnju nedostajućih dijelova mreže, kao i rekonstrukciju dijelova u ovim gradskom naseljima za koje se pokazalo da su neadekvatni sadašnjim i budućim potrebama područja. Izgradit će se i rekonstruirati preko 9 kilometara mreže vodoopskrbe i odvodnje, od čega je 5,1 kilometara izgradnje sekundarne mreže javne odvodnje te gotovo 3,9 kilometara dogradnje vodoopskrbne mreže.
 
Kako bi što manje ometali život građana radovi će se odvijati u fazama, a uz Rožat već se izvode i u Prijevoru. Vrijednost radova je 3,1 milijuna eura s ukupnim trajanjem 21 mjesec.
 
„Aglomeracija je iznimno važan projekt za Dubrovnik jer na određenim područjima nismo imali riješeno pitanje kanalizacijske i vodoopskrbne mreže ili smo imali nedostatne kapacitete“, rekao je gradonačelnik Mato Franković nakon obilaska izrazivši zadovoljstvo intenzitetom izvođenja radova.
aglomeracija131023tjwedni min 
Podsjetimo, radovi se u sklopu Aglomeracije paralelno izvode na više lokacija. Osim sanacije povijesnog kanala na Stradanu, zacjevljenja i sanacije hidrotehničkog tunela ispod Srđa ili radova provedenih u Ulici kardinala Stepinca, izvedeni su i radovi izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca vrijedni 3,8 milijuna eura. Zahvat je ukupno obuhvatio 9.3 kilometara radova na javnoj odvodnji te 4,8 kilometra na vodoopskrbi.
 
Predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić najavio je nastavak radova na sanaciji povijesnog kanala mješovite odvodnje. Kroz dva tjedna radovi će se nastaviti najprije na Prijekom, dok će se radovi na Stradunu odvijati nakon završetka Dubrovačkog zimskog festivala.
 
Vrijedan 117 milijuna eura (880 milijuna kuna), projekt Aglomeracije širem području Dubrovnika donijet će vodno-komunalni standard koji mu je dugo izmicao.

Sadržaj Grada Dubrovnika