Petak, 03 Studeni 2023 18:24

GRAD DUBROVNIK NEĆE PODIZATI POREZ NA DOHODAK, A STANOVNICIMA POVIJESNE JEZGRE POMOĆI ĆE U OBNOVI STOLARIJE

Na računima dubrovačkih obitelji godišnje i do 680 eura više

Sukladno najavama, Grad Dubrovnik neće povećavati stope poreza na dohodak nego će iste zadržati na postojećim razinama od 20 i 30 posto, a od 1. siječnja 2024 godine ukida prirez koji sada iznosi 10 posto. Ovo porezno opterećenje u gradsku blagajnu donijelo je 2.387.952,28 eura (17.992.026,46 kuna) u prošloj godini, a sada će taj novac ostajati na računima građana, odnosno dubrovačke obitelji samo će zbog ovih izmjena godišnje raspolagati s većim primanjima u iznosu od 615 do 680 eura.
 
Kako će se nove porezne politike odraziti na povećanje primanja građana Dubrovnika:
na računima građana s bruto plaćom od 1500 eura ostat će u prosjeku 265 eura više na godišnjoj razini,
na računima građana s bruto plaćom od 2000 eura ostat će u prosjeku 387 eura više na godišnjoj razini,
dubrovačkoj obitelji s dvoje djece na računu će godišnje ostati 680 eura više
dubrovačkoj obitelji s jednim djetetom na računu će godišnje ostati 615 eura više.
 
Ovim odlukama Grad Dubrovnik svrstao se među gradove koji neće mijenjati poreznu politiku na štetu svojih građana čime će nova porezna reforma Vlade Republike Hrvatske u potpunosti ići u korist zaposlenih građana i povećanju njihovih primanja.

U hotelu Rixos dodijeljene zahvalnice za Dubrovačku trpezu

Gradonačelnik Mato Franković dodijelio je Premium Dubrovnik zahvalnice sudionicima humanitarnog gastronomskog događanja Dubrovačke trpeze, na kojem je prikupljeno 9.841,96 eura. Sav prihod namijenjen je Udruzi za osobe s intelektualnim teškoćama Rina Mašera. 
- Hvala svim sudionicima i organizatorima na ovoj hvalevrijednoj akciji koja je saživjela s našim sugrađanima, ali koja predstavlja i jedan vid zahvale našim ugostiteljima, hotelijerima ali i posjetiteljima koji cijene i prepoznaju kvalitetu, sadržaj i ponudu. Projekt se kroz godine pokazao uistinu sjajnom inicijativom poglavito kada je riječ o doprinosu brojnim udrugama kroz plemenitu notu Dubrovačke trpeze. Hvala vam što uspješno promovirate naš grad, našu tradiciju, gastronomiju i identitet, što nas uistinu i definira kao destinaciju izvrsnosti. Moramo biti ponosi na ovu tradicionalnu akciju, koja pokazuje zajedništvo, društvenu odgovornost i solidarnost prema najpotrebitijima u  zajednici. - kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, dodijelivši potom ček predstavnici Udruge Rina Mašera Karolini Matuško.

tjednimasera031123 min

Predstavnica Udruge zahvalila je svim organizatorima, Gradu, sugrađanima i posjetiteljima na kako je istaknula zaista vrijednoj novčanoj podršci usmjerenoj prema djelovanju udruge, promicanju kreativnih aktivnosti unutar iste i mogućnostima angažiranja potrebnog kadra.  

Na trpezi dugoj 106 metara na glavnoj dubrovačkoj ulici Stradunu, u organizaciji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika, Županije Dubrovačko-neretvanska, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik, Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, Ceha ugostitelja i TUŠ Dubrovnik sudjelovao je 31 izlagač, od hotela, restorana, pekarnica, slastičara, ugostitelja i vinara. 

Grad Dubrovnik spreman za provedbu ITU mehanizma

Pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković sudjelovale su na sastanku s ministrom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šimom Erlićem i državnom tajnicom u navedenom ministarstvu Zrinkom Raguž.
Pročelnice Brnin i Skopljaković izvijestile su ministra i državnu tajnicu o spremnosti Grada Dubrovnika za provođenje mehanizma integriranih teritorijalnih  ulaganja (ITU mehanizam). Naime, završen je postupak prioritizacije projekata koji se predlažu za financiranje putem ITU mehanizma te krajem studenoga 2023. slijedi potpisivanje Sporazuma o provedbi između Ministarstva i Grada Dubrovnika kao grada središta Urbanog područja. To je ključni korak u provedbi ovog programa kojim je Grad Dubrovniku te općinama Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle, na raspolaganju 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata.

Park 'n' Ride sustav na području Pobrežja jedna je od ključnih investicija koja će se financirati u sklopu ITU mehanizma. Ističe se i nabavka električnih vozila kroz projekt „Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza“ te ulaganja u zelenu infrastrukturu, odnosno cjelovito uređenje parkova Gradac, Pile i Platana.

Sastanku je nazočio i župan Dubrovačko - neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa suradnicima. Razgovaralo i o provođenju drugih EU projekata na kojima kao partneri surađuju Grad Dubrovnik i Županija, a među kojima je i realizaciji regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Vili Čingrija te ulaganjima u otoke.

Bespovratna sredstva za obnovu stolarije u povijesnoj jezgri

Grad Dubrovnik iduće godine planira, putem javnog poziva, dodijeliti bespovratna sredstva stanovnicima povijesne jezgre grada za obnovu stolarije. Program potpora stanovnicima povijesne jezgre Dubrovnika za očuvanje i obnovu tradicionalne gradnje (stolarije) za razdoblje 2024. – 2028. godina trenutačno je na javnom savjetovanju na web stranici Grada.

Program  je izrađen u skladu sa smjernicama Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, a njime se nastoji potaknuti stanovnike na ugradnju i korištenje vanjske stolarije izrađene od drva, zbog estetskih i tradicijskih razloga te poboljšanja energetske učinkovitosti.

tjedni stolarija 031123 min

Ovaj program namijenjen je stalnom stanovništvu, vlasnicima kuća i stanova kojima su troškovi života, a naročito obnove stambenog prostora u povijesnoj jezgri, znatno viši u odnosu na ostale dijelove grada. Stoga će Grad Dubrovnik iz vlastitih izvora sredstava subvencionirati troškove održavanja postojeće te zamjene vanjske stolarije za njihove stambene objekte koji se nalaze u zoni A (potpuna zaštita povijesnih struktura), sukladno Rješenju Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine.
Programom se propisuju mjere i aktivnosti za koje će Grad dodjeljivati potpore kojima će se osigurati provedba utvrđenih ciljeva, korisnici propisanih mjera, kriteriji, uvjeti, način i postupak ostvarivanja potpora, maksimalna visina osiguranih sredstva potpore po korisniku te obveza proračunskog planiranja sredstava namijenjenih provedbi Programa, a koja će se odobravati u vidu bespovratne financijske potpore iz Proračuna Grada. 

Prema predloženom Programu Mjera I. podrazumijeva održavanje postojeće stolarije, gdje bi Grad sufinancirao ukupne troškova sa 70 posto, ali ne više od 1.000 eura s uključenim PDV-om po kućanstvu, dok ostatak troška od 30 posto snose sami prijavitelji. Mjera II. podrazumijeva zamjenu  postojeće stolarije gdje Grad planira sufinanciranje ukupnih troškova s 50 posto ali ne više od 2.500 eura s uključenim PDV-om po kućanstvu, dok ostatak troška od 50 posto snose sami prijavitelji.

Nakon provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, Program će se uputiti na suglasnost Gradskom vijeću, a kako bi se u idućoj godini mogao objaviti Javni poziv stanovnicima povijesne jezgre da se prijave i ostvare pravo na bespovratna novčana sredstva potpore po predmetnim mjerama. Savjetovanje ostaje otvoreno do 23. studenog 2023. i moguće ga je vidjeti OVDJE.

Sadržaj Grada Dubrovnika