Četvrtak, 02 Studeni 2023 14:56

GRAD DUBROVNIK NEĆE POVEĆAVATI POREZ NA DOHODAK, ALI HOĆE NAJAM JAVNIH POVRŠINA

Piše:
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Foto: Božo Radić / CROPIX

Nakon što je Vlada ukinula prirez, zbog čega će Grad Dubrovnik ostati bez 18 milijuna kuna prihoda, gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za novinare govorio je kako će ta sredstva nadomjestiti uštedama te povećanjem prihoda od imovine Grada. Kao što je već prethodno isticao, Franković je potvrdio kako neće povećavati stopu poreza na dohodak.

- Odluka je već donesena! Povećavamo cijenu javnih površina za 30 posto jer to po našoj procjeni dubrovačko gospodarstvo može podnijeti. Od 2025. povećavaju se i pristojbe za zaustavljanje autobusa na Pilama. - kazao je Frankković.

- U javnom savjetovanju je i odluka o povećanju poreza na kuće za odmor koja će iznositi pet eura po metru četvornom, umjesto dosadašnjih 1,50 eura po četvornom metru. - najavio je.

Kad je u pitanju ukidanje prireza, Franković je izračunao korist koju će od toga imati građani.

- Ukidanjem prireza prosječno će od osnovice bruto plaće od 1.500 eura građanima ostati 265 eura godišnje dok će onima s brutom plaćom od 2.000 ostati 387 eura. Jednoj dubrovačkoj obitelji s jednim djetetom na računu će godišnje ostati 615 eura, a onoj s dvoje djece oko 680 eura. - istaknuo je Franković.

Gradonačelnik je dodao kako se stopa poreza na dohodak neće povećati već će i dalje iznositi 20 i 30 posto.