Petak, 10 Studeni 2023 17:48

GRAD DUBROVNIK NEĆE POVEĆAVATI POREZ NA DOHODAK; DOGODINE BESPLATAN POKAZ SVIM UČENICIMA

Nakon što je Vlada ukinula prirez, Grad Dubrovnik, najavio je gradonačelnik Mato Franković, neće povećavati stope poreza na dohodak. Od 2024. pokazne karte učenika osnovnih i srednjih škola financirat će Grad Dubrovnik.

GRAD DUBROVNIK NEĆE POVEĆAVATI POREZ NA DOHODAK – NA RAČUNIMA DUBROVAČKIH OBITELJI GODIŠNJE I DO 680 EURA VIŠE

Sukladno najavama, Grad Dubrovnik neće povećavati stope poreza na dohodak nego će iste zadržati na postojećim razinama od 20 i 30 posto, a od 1. siječnja 2024. ukida prirez koji iznosi 10 posto. Ovo porezno opterećenje u gradsku blagajnu u prošloj je godini donijelo 2,4 milijuna eura ili 18 milijuna kuna. Taj novac ubuduće će ostajati na računima građana, odnosno dubrovačke obitelji samo će zbog ovih izmjena godišnje raspolagati s većim primanjima u iznosu od 615 do 680 eura.

Naime, na računima građana s bruto plaćom od 1 500 eura ostat će u prosjeku 265 eura više na godišnjoj razini. Građana s bruto plaćom od 2 000 eura ostat će u prosjeku 387 eura. Dubrovačkoj obitelji s dvoje djece na računu će godišnje ostati 680 eura više dok će obitelji s jednim djetetom ostati 615 eura više.

Grad Dubrovnik tako se svrstao među gradove koji neće mijenjati poreznu politiku na štetu svojih građana čime će nova porezna reforma Vlade Republike Hrvatske u potpunosti ići u korist zaposlenih građana i povećanju njihovih primanja.

OD 2024. POKAZNU KARTU UČENICIMA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA FINACIRAT ĆE GRAD DUBROVNIK

Grad Dubrovnik će od siječnja 2024. financirati pokaznu kartu učenicima osnovnih i srednjih škola. Sredstva za ovu namjenu u iznosu od 160 tisuća eura osigurana su u prijedlogu Proračuna Grada Dubrovnika za 2024. godinu, a u slučaju porasta broja zahtjeva, sredstva će se povećati kroz rebalans proračuna.

Do sada je pravo na besplatan mjesečni pokaz na teret Proračuna Grada Dubrovnika imalo 7 815 građana, a s početkom 2024., kada u program besplatnog javnog prijevoza budu uključeni osnovnoškolci i srednjoškolci, ukupna brojka korisnika besplatnog prijevoza Libertasovim autobusima porast će na 10 875 korisnika, odnosno usluge Libertasa bit će besplatne za 78 posto sugrađana korisnika pokaza.

tjednipokazi101123 min

Sve navedene pogodnosti koje naši sugrađani ostvaruju kod javnog prijevoznika Libertas na teret su proračunskih sredstava Grada, a što je omogućeno stabilnim i odgovornim poslovanjem društva.

Korištenjem europskih sredstava nabavljena su ukupno 52 nova vozila, značajno su unaprijeđena kolektivna prava zaposlenika s tendencijom nastavka poboljšanja materijalnih prava. Libertas je u okviru projekta Poštujmo Grad preuzeo jedan dio poslovanja shuttle prijevoza putnika s brodova na kružnim putovanjima, čime su se značajno smanjile gužve u vršnim opterećenjima kroz Zagrebačku ulicu uzrokovane autobusima, ali se istovremeno i povećala kvaliteta pružene usluge u vidu bržeg prijevoza od Luke Dubrovnik do Pila i nazad.

U narednih nekoliko mjeseci očekuje se kako će tvrtka Libertas uvesti i beskontaktno plaćanje karticama u autobusima, a za što je sustav naplate Libertasa u potpunosti izmijenjen i pripremljen za sljedeći korak u modernizaciji poslovanja gradskog javnog prijevoznika.

VEĆ SEDAM GODINA GRAD DUBROVNIK SUFINANCIRA UDŽBENIKE SREDNJOŠKOLCIMA

Mjeru Grada Dubrovnika kojom se sufinanciraju srednjoškolski udžbenici u 2023. iskoristila su 204 dubrovačka učenika na što je iz gradskog proračuna izdvojeno 22.220 eura.

Program sufinanciranja udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Dubrovnika provodi se od 2017. godine, a na realizaciju ovog projekta do 2023. izdvojeno je preko 3,6 milijuna kuna.

Grad Dubrovnik među rijetkim je gradovima u Hrvatskoj koji je uveo program sufinanciranja udžbenika za srednje škole, čiji su osnivači županije, a kojim gradska uprava potpomaže kućni budžet roditelja srednjoškolaca sa svog područja.

Projekt sufinanciranja udžbenika pomogao je brojnim dubrovačkim obiteljima u školovanju srednjoškolaca, posebno u vrijeme promjene udžbenika u okviru reforme Škola za život. Nakon što je projekt postigao svoju svrhu, Grad Dubrovnik je u srpnju 2022. godine donio novi Pravilnik o sufinanciranju nabave udžbenika učenicima srednjih škola s područja grada Dubrovnika kako bi se pomoglo u nabavi udžbenika obiteljima s nižim primanjima koje primaju dječji doplatak, dok se kao demografska mjera uvelo sufinanciranje nabave udžbenika s obiteljima s troje i više djece.
Nabava udžbenika i dalje se sufinancira se i iznosu stvarnog troška uz predočenje računa, a najviše do 132.72 eura ili 1 000 kuna.

GRADONAČELNIK NA PANEL RASPRAVI „DOBA ODRŽIVOSTI HRVATSKOG TURIZMA”

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u Rovinju je sudjelovao u panel raspravi „Doba održivosti u hrvatskom turizmu“ koju je organiziralo Ministarstvo turizma i sporta u sklopu Dana hrvatskog turizma.

Gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se na glavne točke strateškog projekta Poštujmo Grad iznijevši put koji je Dubrovnik prošao od 2017. godine, kada se našao na listama svih svjetskih medija kao grad koji zbog prekomjernih gužvi i nekontroliranog turizma treba izbjegavati, do danas, kada međunarodne organizacije ističu Dubrovnik kao grad primjer i snažnog promotora održivosti. Izdvojio je pri tom i ulogu partnera, među njima i Vlade Republike Hrvatske, brojnih dionika u turizmu, ali i međunarodnih institucija poput CLIA-e (Cruise Lines International Association) i Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC)

Dubrovački gradonačelnik također je istaknuo da će novi Zakon o turizmu predstavljati dobrodošao poticaj na putu Dubrovnika prema potpunoj održivosti.

- Novi zakon je alat koji će jedinicama lokalne samouprave pružiti zakonsku podlogu da, uvažavajući specifičnosti svog područja, samostalno upravljaju i oblikuju svoje destinacije, uključujući i regulaciju privatnog smještaja, odnosno nužno smanjenje trenda porasta broja nekretnina u stambenim zonama koje služe isključivo za turistički najam. - rekao je između ostalog.
Inače, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac tijekom panela izdvojila je Grad Dubrovnik kao primjer dobre prakse u primjeni postulata održivosti pri upravljanju destinacijom. Predstavila je rezultate Vlade i ministarstva u usmjeravanju hrvatskog turizma prema održivosti izdvojivši Nacionalni plan održivog turizma do 2027. kao i akcijski plan za njegovu provedbu.

FRANKOVIĆ U ZADRU NA SASTANKU OTOČNOG VIJEĆA

U ulozi člana Otočnog vijeća, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je u Zadru na sastanku tog savjetodavnog tijela Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Vlada Republike Hrvatske kroz novi program iz EU fondova - Integrirani teritorijalni program (ITP) za otoke snažno podupire teritorijalni pristup te je jedinicama lokalne samouprave omogućila određivanje prioriteta. Ovaj program ukupno vrijedan 150 milijuna eura predstavlja dosad najveći ciklus ulaganja u otoke. Za područje naše županije osigurano je oko 28 milijuna eura, a Grad Dubrovnik je u sklopu istog odredio tri strateška i prioritetna projekta - Uređenje parka i dječjeg igrališta u Suđurđu, Obnova i revitalizacija parka Mayneri na Lopudu i Obnova i opremanje infrastrukture za djelovanje pružatelja usluga u zajednici, također na Lopudu.

Nakon što je Grad Dubrovnik samo u prethodnoj godini uložio preko 250 tisuća eura za povećanje kvalitete života stanovnika Elafita, a osim ulaganja Vodovoda Dubrovnik u izgradnju sustava odvodnje na Lopudu i Suđurđu uz korištenje bespovratnih sredstava, izgradnja dječjeg igrališta u Suđurđu također je sufinancirana bespovratnim sredstvima u sklopu Programa razvoj otoka u 2023. godini.

Novim ITP programom, a kojim Hrvatska na razini Europe predstavlja kao primjer dobre prakse, osigurat će se nastavak ulaganja u razvoj otoka.

Otočnim vijećem koje je savjetodavno tijelo predsjeda ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a čini ga 46 članova - predstavnika jedinica lokalne samouprave, područne uprave, gospodarstvenika i znanstvene zajednice.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u radu Otočnog vijeća sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

DUBROVAČKO OKO – U LISTOPADU RIJEŠENO 74 POSTO PRIJAVA

Građani i ove godine vrlo aktivno koriste platformu Dubrovačko oko, interaktivni alat Grada Dubrovnika za komunikaciju s građanima koji je pokrenut 2016. godine. Kako bi omogućio što neposredniji kontakt i lakše rješavanje manjih komunalnih pitanja Grad je, uz Dubrovačko oko, formirao i Pododsjek za hitne intervencije, s novim komunikacijskim kanalima, što omogućuje brži protok informacija i bržu realizaciju sitnih popravaka.

Zahvaljujući direktnom kontaktu s građanima, najveći dio manjih popravaka moguće je moguće otkloniti u najkraćem roku tako da je u listopadu riješena ukupno 71 prijava odnosno 74 posto od ukupno obrađenih 96 urednih prijava na Dubrovačkom oku, dok je preostalih 25 prijava u postupku rješavanja. Također, na platformu je pristiglo i dodatnih 14 prijava izvan nadležnosti Grada Dubrovnika koje su dalje proslijeđene nadležnima, dok 7 prijava nisu objavljene jer se radilo o ponovljenim ili novim prijavama koje ukazuju na isti problem. Najučestalije prijave su se odnosile na kvarove javne rasvjete (16), čistoću javnih površina (16), kršenje komunalnog reda (12) te sanacija prometnih površina (10).

tjednioko101123 min

Na platformu je također pristiglo ukupno 11 prijava nepropisnog parkiranja, no građani se ovim putem pozivaju da za ovu vrstu prijava kontaktiraju direktno prometno redarstvo na broj 099 882 730, kako bi se u najkraćem roku pristupilo rješavanju problema. Naime, sukladno Prekršajnom zakonu, da bi se mogao pokrenuti prekršajni postupak, uz sve podatke o počinitelju prekršaja, ovlašteni tužitelj je dužan utvrditi točno vrijeme i mjesto počinjenja prekršaja. Bez izlaska na mjesto počinjenja prekršaja, prometni redar ove podatke ne može utvrditi na osnovu dostavljene fotografije građanina. Da bi se takva fotografija mogla koristiti kao dokaz u prekršajnom postupku, bilo bi potrebno dokazati da je pribavljena na zakonit način, točno vrijeme kada je nastala, te posebno, u sadašnje vrijeme napredne informatičke tehnologije, da li se radi o originalnoj fotografiji.

Osim toga, tijekom ovog mjeseca obrađene su 54 prijave pristigle prethodnih mjeseci koje su zahtijevale dulji vremenski rok za rješavanje, a najveći dio njih se odnosilo na kršenje komunalnog reda poput nepropisnog odlaganja otpada.

Vrijedi istaknuti da je u prvih 9 mjeseci na Dubrovačko oko pristiglo ukupno 1140 prijava, što označava znatan porast s obzirom da su do kraja prosinca 2022. godine pristigle ukupno 834 prijave. Također, obrađeno je i 118 prijava izvan nadležnosti Grada Dubrovnika koje su dalje proslijeđene nadležnima.

Sadržaj Grada Dubrovnika