Ispiši ovu stranicu
Petak, 03 Prosinac 2021 15:57

Grad Dubrovnik ovaj tjedan dobio je proračun za 2022. i dvoje novih pročelnika

Proračun Grada Dubrovnika za 2002. kojega je usvojilo Gradsko vijeće planiran je na iznos od 562,9 milijun kuna, a gradonačelnik Mato Franković nazvao g aje za konzervativnim, socijalnim i razvojnim. Nakon provedenog javnog natječaja Božo Benić imenovan je pročelnikom Upravnom odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, a Ivana Brnin pročelnicom Upravnog odjela za poslove gradonačelnika. Uz 6. prosinca a u sklopu proslave 30. obljetnice obrane Grada Dubrovnika predstavljen je program proslave Dana dubrovačkih branitelja.

FRANKOVIĆ: PRORAČUN ZA 2022. OD 562 MILIJUNA KUNA JE KONZERVATIVAN, SOCIJALAN I RAZVOJAN

Gradsko je vijeće na ovotjednoj sjednici usvojilo Proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu u iznosu od 562,9 milijuna kuna za koji je gradonačelnik Mato Franković kazao kako je konzervativan, ali istovremeno socijalan, razvojan i s jasnim pogledom prema naprijed.

- Hvala svim vijećnicima na sudjelovanju u današnjoj raspravi, na upućenim pohvalama i kritikama. Uvjeren sam kako ćemo u trenutku kada se financijski oporavimo imati prvi rebalans temeljen na participativnom budžetiranju. -rekao je gradonačelnik Franković.

Istaknuo je i važnost sredstva iz EU fondova za realizaciju velikih gradskih projekata koji se, uz povratak turističke sezone, smatraju glavnim generatorima povećanja prihoda proračuna.

Od značajnijih investicija Proračun za 2022. nosi sredstva za izgradnju groblja Dubac, sanaciju odlagališta Grabovica i Azil za životinje. Kada je riječ o ulaganju u vodoopskrbu i odvodnju planirani su projekti oborinske odvodnje u Ulici Andrije Hebranga i na potezu Montovjerna – Batala.

Za ulaganje u nerazvrstane ceste i javne površine u Proračunu je planiran iznos od 1.347.800,00 kuna i to za izradu projektne dokumentacije, sanaciju obale Rijeke dubrovačke, Park Gradac, projekt Park ‘n’ Ride na Pobrežju, a za cestogradnju i rekonstrukciju 27.267.200,00 kuna za projekte Lapadska obala, Cesta Nuncijata, Križanje - vatrogasni dom Zaton. Tu su i kapitalna ulaganja u javnu rasvjetu u Mokošici i Štikovici.

Za društvenu infrastrukturu, odnosno ulaganja u škole, vrtiće, domove za starije, parkove i sportsko-rekreacijske sadržaje planira se 12.494.800,00 kuna. Za projekte u predškolskom odgoju i osnovnom školstvu planiran je ukupni iznos od 36.322.100,00 kuna.

Za javne potrebe u športu planirano je 14,056 milijuna kuna. U sektoru socijalne skrbi 2,9 milijuna kuna namijenjenih umirovljenicima, 2 milijuna kuna za pučku kuhinju i 3,1 milijun kuna kao dar za novorođeno dijete, dok se za zdravstvenu skrb u Proračunu namjerava osigurati 3,53 milijuna.

Nastavlja se i projekt participativnog budžetiranja, oblik direktne demokracije u okviru kojeg će građani sami moći birati projekte koji će se raditi na području Grada.

BOŽO BENIĆ IMENOVAN PROČELNIKOM UPRAVNOG ODJELA ZA URBANIZAM, PROSTORNO PLANIRANJE I ZAŠTITU OKOLIŠA

Po provedenom javnom natječaju, Božo Benić imenovan je pročelnikom Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika.

Božo Benić rođen je u Dubrovniku 1987. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine. Dobitnik je Rektorove nagrade za izvrsnost za projekt "DUBROVNIK+ razvojne perspektive", istraživački rad na temu prostornih i urbanističkih mogućnosti razvoja dubrovačkog područja. Kao stipendist Europskog programa za mobilnost Leonardo da Vinci stručno se usavršavao u španjolskom uredu Menis Arquitectos. Nakon višegodišnjeg domaćeg i inozemnog stručnog usavršavanja 2017. godine pokrenuo je privatnu arhitektonsku praksu - arhitektonski studio specijaliziran za poslove projektiranja, stručno-tehničkog nadzora i tehničkog savjetovanja. Doktorand je na Poslijediplomskom doktorskom znanstvenom studiju "Arhitektura i urbanizam" Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Aktivno je uključen u rad lokalnih, regionalnih i nacionalnih strukovnih udruženja i institucija: član Izvršnog odbora Društva arhitekata Dubrovnik od 2014. do 2016. te predsjednik DAD-a od 2016. do 2021., član Predsjedništva Udruženja hrvatskih arhitekata od 2017. do 2021. U siječnju 2020. izabran je u Skupštinu Hrvatske komore arhitekata te za predsjednika Vijeća područnog odbora Dubrovnik HKA, a od 1. prosinca 2021. članstvo i sve dužnosti u Hrvatskoj komori arhitekata su mu u mirovanju.

Kao predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik jedan je od voditelja radne skupine Društva za pružanje savjetodavnih usluga Gradu Dubrovniku u postupcima izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije tijekom 2020. i 2021. godine (Prostorni plan uređenja i Generalni urbanistički plan).

Božo Benić idejni je začetnik časopisa Mjera, jedinog i nagrađivanog nacionalnog strukovnog časopisa o arhitekturi, urbanizmu i kulturi prostora, autor više znanstvenih, stručnih i popularnih tekstova te sudionik na domaćim i međunarodnim znanstvenim konferencijama, tribinama, stručnim skupovima i izložbama u svojstvu predavača, izlagača, organizatora i/ili moderatora. Područje znanstvenog interesa mu je povijest prostornog planiranja i graditeljsko nasljeđe grada Dubrovnika.

IVANA BRNIN NOVA JE PROČELNICA UPRAVNOG ODJELA ZA POSLOVE GRADONAČELNIKA

Nakon provedenog javnog natječaja Ivana Brnin imenovana je pročelnicom Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Grada Dubrovnika.

Ivana Brnin rođena je 1989. godine u Dubrovniku gdje je završila osnovnu školu te glazbenu školu Luke Sorkočevića. Srednjoškolsko obrazovanje prolazi u Gimnaziji Dubrovnik. Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 2013. godine stječe stručno zvanje magistra politologije.
U Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika Grada Dubrovnika, gdje je 2018. zaposlena kao viša savjetnica, prethodno je obnašala dužnost zamjenice pročelnice. Brnin je od 2015. godine članica, a zatim i predsjednica Upravnog vijeća Dubrovačkog simfonijskog orkestra te od ove godine i predsjednica Nadzornog odbora društva Vodovod Dubrovnik.

Prvo radno iskustvo Ivana Brnin stječe tijekom studiranja i to kao turistički informator u Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika, gdje radi od od 2008. do 2013. godine. Nakon jednogodišnjeg programa volontiranja u Hrvatskom saboru, od 2014. godine prolazi stručno osposobljavanje u Uredu za poslove župana i Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Usavršava se na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjold. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji radila je kao viši stručni suradnik, dok je u ACI marini Dubrovnik obnašala funkciju zamjenice direktora.

PROGRAM UZ DAN DUBROVAČKIH BRANITELJA

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković predstavio je prosinački dio programa 30. obljetnice herojske obrane Grada i Dana dubrovačkih branitelja.

Za sam Dan dubrovačkih branitelja, u ponedjeljak 6. prosinca, gradonačelnik Franković najavio je koncert ''Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj'' Daleke Obale, u 21 sat na Stradunu.

- Pozivam sve branitelje da nam se pridruže u cijelom ovom prosinačkom programu, da se zajedno prisjetimo i zajedno obilježimo herojsku obranu Dubrovnika, koji je bio u okruženju s kopna, s mora i iz zraka, ali nikada nije pao. Sjetimo se svi zajedno i odajmo poštovanje svima onima koji su izgubili živote tijekom Domovinskog rata s posebnim naglaskom na pale dubrovačke anđele, na poginulu djecu'.- rekao je gradonačelnik Franković.

Najavio je i jedan poseban događaj koji će se upriličiti večer prije, u nedjelju 5. prosinca u 18 sati u Staroj gradskoj luci, kada će se u znak sjećanja na poginule branitelje i civile spustiti lampioni u more.
Inače, danas će u u 16 satu biti otvorena izložba Muzeja Domovinskog rata na Srđu ''Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.'', gdje će se u 17 sati izvesti i premijera radio drame "Luko - dubrovačka ratna suza" autora Srđana Dragojevića.

Program u subotu, 4. prosinca počinje u 10 sati tradicionalnom Utrkom stazom 'deva' Triatlon kluba Dubrovnik, a u Galeriji Sebastian Art u 19 sati održat će se glazbeno-literarna večer ''Dubrovniče moj'' te u 19.30 u Kinu Sloboda bit će prikazan film ''Bitka za Dubrovnik'', scenarista i redatelja Stipe Majića – Pipe.

U nedjelju 5. prosinca u 9 sati započinje polaganje vijenaca na više lokacija na području grada, u 14 sati je Križni put na Srđ, u 18 sati spuštanje lampiona u more u gradskom Portu, a u 19 sati u Kinu Sloboda projekcija filma ''Prkos je strujao Gradom - 10 godina poslije'', autora Vedrana Benića.

Dan dubrovačkih branitelja, 6. prosinca, obilježit će se odavanjem počasti poginulim braniteljima paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, od 9 sati, na Groblju Boninovo, Muslimanskom groblju na Boninovu, kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade MUP-a i prisjećanjem na stradale vatrogasce i pripadnike HRM kod spomen obilježja na Liechtensteinovom putu.

U 10.30 polaganje je cvijeća i paljenje svijeća kod Križa na Srđu, gdje će se od 11 sati održati prigodni školski program. U 12.30 u Staroj gradskoj luci sjećanje je na pomorce i branitelje stradale na moru.

Na mjesnom groblju u Sustjepanu u 15.30 izaslanstva će položiti vijenci kod spomen obilježja te u 15.45 služiti sveta misa zadušnica za stradale branitelje Sustjepana u mjesnoj Crkvi sv. Nikole.

U 18 sati u Dubrovačkoj katedrali služit će se misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.
Od 19 sati, kao podsjetnik na ratna stradanja, upriličit će se 3D mapping projekcija na festivalskoj palači u Gradu, a od 21 sat na Stradunu, kao zahvala i počast braniteljima Dubrovnika, planiran je koncert ''Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj'' Daleke Obale.

Program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada za prosinac dostupan je OVDJE.

ODOBRENA SREDSTVA ZA INTERPRETACIJSKI EDUKATIVNI CENTAR NA LOKRUMU

Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum odobrena su sredstva pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za izradu projektne dokumentacije u svrhu obnove i uspostave Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra Lokrum, u sklopu Benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca. Ukupni troškovi provedbe projekta, odnosno izrade programsko-idejnog rješenja, idejnog i glavnog projekta iznose 1.234.200,00 kuna bez PDV-a. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira aktivnost u iznosu od 634.400,00 kuna.

Dokumentacija se izrađuje kako bi se projekt obnove cjelokupnog kompleksa prijavio za financiranje iz fondova Europske unije, a čiji će krajnji cilj biti uspostava Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra, što će doprijeti održivom korištenju prirodne i kulturne baštine kroz edukaciju i informiranje posjetitelja.

Sredstva su odobrena u sklopu Javnog poziva za neposredno financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

Otok Lokrum zaštićen je u kategoriji posebnog rezervata šumske vegetacije i područje je ekološke mreže Natura 2000. Sastavni je dio povijesne jezgre grada Dubrovnika s gradskim zidinama te je uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine. Samostanski kompleks danas se djelomično koristi u jugoistočnom dijelu gdje su postavljene tri izložbe za posjetitelje.

Sadržaj Grada Dubrovnika