Petak, 06 Kolovoz 2021 14:01

Grad Dubrovnik pomogao tradicijske obrte

Povodom Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja na dubrovačkom groblju Boninovo, odao je počast svim braniteljima koji su poginuli u obrani Hrvatske. Gradonačelnik je dodijelio 48 ugovora o subvencioniranju tradicijskih obrta u vrijednosti 1,1 milijun kuna.

URUČENI UGOVORI ZA DUBROVAČKE TRADICIJSKE OBRTE

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković dodijelio je 48 ugovora o subvencioniranju tradicijskih obrta na području Dubrovnika. Subvencije su odobrene tradicijskim deficitarnim obiteljskim obrtima, odnosno uslužnim i obrtima u proizvodnji. Sveukupni iznos potpore za dubrovačke obrtnike u 2021. iznosi 1,1 milijuna kuna, a mjesečni neto iznos od dvije tisuće kuna obrtnicima će se isplaćivati tijekom cijele godine.

Na natječaj za dodjelu potpora koji provodi Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more prijavilo se 49 potencijalnih obrtnika, od čega je njih 48 u potpunosti ispunilo uvjete iz natječaja i kriterije iz Pravilnika za održavanje i razvoj tradicijskih obrta.

tjedni060821teks 2

U odnosu na 2020. kada su sklopljena 42 ugovora, ove godine potpore su odobrene za šest novih obrta, a radi se o jednom krojaču za muškarce, restauratoru, po jednom obrtu za obradu drva, odnosno obradu stakla i keramike te dvama obrtima za izradu unikatnog nakita.

Prigodom uručenja ugovora gradonačelnik Franković zahvalio je obrtnicima na sjajnoj suradnji svih ovih godina, kazavši kako oni predstavljaju istinski identitet i posebnu vrijednost Grada.

- Činjenica je da obrtnici predstavljaju svojevrsnu dušu našega Grada. Njihov rad i kvaliteta proizvoda i usluga zasigurno doprinose promociji Dubrovnika i obrtničke djelatnosti. Obrtništvo je važno, ono predstavlja našu tradiciju i po tome kao i u mnogim drugim segmentima smo uistinu jedinstveni. - rekao je gradonačelnik, istaknuvši kako će se potpora Grada Dubrovnika prema obrtnicima zasigurno nastaviti i u budućnosti.

Potpore za razvoj i održavanje tradicijskih dubrovačkih obrta, Grad Dubrovnik dodjeljuje već 21 godinu, a iste se dodjeljuju i obrtima za izradu izvornih suvenira i autohtonih proizvoda, obrtima za obradu kamena, krojačkim, obrtima za izradu klobuka, veziva i pletiva, obrtima za proizvodnju predmeta od stakla i keramike, frizerima, urarima, zlatarima, postolarima, restauratorima te obrtima za obradu željeza i metala, odnosno izradu ključeva i brava. Od 2000. do 2021. Grad Dubrovnik dodijelio je subvencije za više od stotinu obrtnika u iznosu od 11. 663.000,00 kuna.

Od 2018. godine subvencije za obrtnike u mjesečnom neto iznosu od dvije tisuće kuna isplaćuju se tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

POLOŽENI VIJENCI UZ DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i gradski vijećnik Blaž Pezo uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, zapalili su svijeće i položili vijence kod Spomen križa na groblju Boninovo.

Predstavnici Grada Dubrovnika na ovaj su način iskazali pijetet i duboku zahvalnost prema svim stradalim braniteljima i brojnim civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Gradonačelnik Franković u ovoj je prilici istaknuo kako je iznimno važno očuvati sjećanje na sve branitelje koje su položili vlastite živote na oltar domovine.

tjedni060821teks 1

- Puno života je dano za slobodu naše domovine. Upravo zato se trebamo trajno prisjećati svih onih koji su svoje živote položili za Hrvatsku, za mir i neovisnost. Također, kroz brojne obljetnice pa tako i ovu prisjećamo se obitelji svih žrtava rata, čija je patnja i bol i danas zasigurno najveća.- naglasio je gradonačelnik Franković, kazavši kako je obol branitelja u razdoblju kada se branila Hrvatska, neprocjenjiv.

Počast svim stradalima braniteljima odali su i predstavnici Dubrovačko - neretvanske županije, Policijske uprave dubrovačko neretvanske i predstavnici brojnih braniteljskih udruga s područja Grada i Županije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Kratku molitvu u znak spomena na poginule hrvatske branitelje predvodio je don Ante Burić, župnik crkve sv. Petra.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020