Četvrtak, 14 Srpanj 2022 17:50

Grad Dubrovnik: Realiziraju se obveze iz Plana upravljanja

Nakon održanog ciklusa radionica na kojima su odabrani predstavnici gradskih kotareva te privatnog i javnog sektora u Izvršni odbor Upravljačke komisije za provođenje Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“, trinaest članova ovog tijela imenovat će i Gradsko vijeće. Naime, na dnevni red iduće sjednice Gradskog vijeća uvršten je Zaključak o utvrđivanju članova Upravnog odbora i imenovanju članova Izvršnog odbora u Upravljačkoj komisiji za provođenje Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“.
 
Članovima Izvršnog odbora u Upravljačkoj komisiji za provođenje Plana upravljanja imenuju se:
Bruno Diklić – predstavnik Ministarstva kulture i medija RH, Kontakt točke za svjetska kulturna dobra UNESCO-a
Antun Baće – predstavnik Ministarstva kulture i medija RH, Konzervatorskog odjela u Dubrovniku
Anita Korda – predstavnica Grada Dubrovnika, Upravnog odjela za poslove gradonačelnika
Mihaela Skurić – predstavnica Zavoda za obnovu Dubrovnika
Marina Oreb – predstavnica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije
Nikolina Grković – predstavnica Javne ustanove Rezervat Lokrum
Nebojša Stojčić – predstavnik Sveučilišta u Dubrovniku
Mara Kolić Pustić – predstavnica Gradskog kotara Grad
Katarina Doršner - predstavnica Gradskog kotara Pile-Kono
Petra Marčinko - predstavnica Gradskog kotara Ploče iza Grada
Marijana Manenica – predstavnica preostalog kontaktnog područja, gradskih kotareva Gruž, Lapad i Montovjerna
Vedran Kosović – predstavnik udruga civilnog društva
Jelica Čučević – predstavnica privatnog sektora
 
Za razliku od Izvršnog, Upravni odbor u Upravljačkoj komisiji sastavljen je prema funkciji koju članovi obnašaju, a to su: ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Gradskog kotara Grad Marin Krstulović i predstavnica udruga civilnog društva Ana Žuvela.
 
Podsjetimo, Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“ usvojen je na sjednici Gradskog vijeća u ožujku 2021. godine. Provedba Plana povjerena je javnoj ustanovi Zavod za obnovu Dubrovnika, za što je prethodnu suglasnost izdalo Ministarstvo kulture i medija.
 
Izrada samog dokumenta je započela u srpnju 2019. godine, a temeljila se na opsežnom participativnom procesu, rezultat kojeg su definirani ciljevi i prioriteti. U procesu izrade sudjelovali su brojni dionici, a od iznimne važnosti je aktivna participacija građana i civilnog društva. Kontinuitet utjecaja lokalne zajednice nastavlja se i kroz sudjelovanje predstavnika gradskih kotara u Upravljačkoj komisiji za provođenje Plana, što će doprinijeti i njegovom kvalitetnijem provođenju.
 
Plan upravljanja izrađen je ciljem stvaranja pretpostavki za upravljanje zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a uz istodobno očuvanje i razvijanje suvremenog života Grada na održivim postavkama. Poslužit će kao prijeko potrebna podloga za sve daljnje planove, odluke i strateške dokumente kojima će se uređivati život na području povijesne jezgre.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019