Petak, 15 Srpanj 2022 13:43

Grad Dubrovnik više neće sufinancirati udžbenike svim srednjoškolcima; svim osnovnoškolcima će se financirati radne bilježnice

Piše:
Ilustracija / podjela knjiga u OŠ Lapad / arhivska fotografija Ilustracija / podjela knjiga u OŠ Lapad / arhivska fotografija Foto: Nikša Duper / CROPIX

Grad Dubrovnik neće više svim srednjoškolcima sufinancirati nabavku udžbenika već samo onima koji potječu iz obitelji koje primaju dječji doplatak te đacima iz obitelji s troje ili više djece. Iznos sufinanciranja udžbenika isti - tisuću kuna.

Gradsko vijeće izmijenit će Pravilnik o sufinanciranju nabave udžbenika đacima srednjih škola koji je usvojen još u srpnju 2017. godine, a prema kojemu je Grad sufinancirao udžbenika svim srednjoškolcima s prebivalištem na području Grada Dubrovnika.

Projekt sufinanciranja srednjoškolskih udžbenika, navodi se aktu upućenom na Gradsko vijeće, pomogao je brojnim obiteljima u vrijeme kad su se u sklopu reforme „Škola za život” tiskali novi udžbenici. Kako se udžbenici više nisu mijenjali pa ih đaci mogu međusobno razmjenjivati, u Gradu smatraju da je projekt sufinanciranja udžbenika svim srednjoškolcima ispunio svoju svrhu te ga treba ograničiti na određene kategorije korisnika.

Vijeće će u srijedu izmijeniti i Pravilnik o financiranju obrazovnih materijala za osnovne škole, a sukladno izmjenama Grad će financirati radne bilježnice za sve osnovnoškolce dok će likovne mape i tzv. tehničke kutije roditelji morati kupiti sami.

Takva odluka ne sviđa se dijelu roditelja koji smatraju da Grad mora financirati i likovne mape osnovnoškolaca. No, primjera radi, ovisno o njihovu sadržaju, likovne mape za učenike 3. i 4. razreda osnovne škole kreću se od 67 do 70 kuna dok mape za učenike 7. i 8. razreda, također ovisno o njihovu sadržaju, stoje od 69 do 72 kune. Cijena tehničke kutije za 7. razred je 129 kuna.

Komplet knjiga s radnim bilježnicama npr. za učenike 3. razreda stoji 2.051,72 kune, dok komplet knjiga za učenike 7. razreda s radnim bilježnicama stoji 3.301, 72 kune.