Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 27 Prosinac 2021 13:13

Grad Dubrovnik zadužen je 288 milijuna kuna

Piše:

Ukupno stanje duga Grada Dubrovnika na kraju godine iznosit će 288 milijuna kuna. Riječ je o dugu po četiri kredita od koja su tri iz vremena Mata Frankovića, a jedan iz vremena dok je gradonačelnik bio Andro Vlahušić. Proizašlo je to iz rasprave o zadnjem rebalansu tekućeg proračuna kada je pročelnik za financije Ante Vojvodić rekao kako se Grad u sljedeće dvije godine ne planira zaduživati jer je granica od 20 posto zaduženja već probijena.

Rasprava o rebalansu koji je nešto veći od 29 milijuna kuna zahuktala se nakon što je Vlahušić pitao zašto u proračunu po prvi put nema stanja zaduženosti i financijskih obaveza, odnosno kad je pročelnik Vojvodić rekao da se Grad ne može više zadužiti jer je tu granicu probio pa je stvar morao spašavati gradonačelnik koji je naglasio kako, s obzirom na krizu, nema ništa čudno u probijanju stope zaduženja.

- Proračunski prihodi su pali na pola onoga iz 2019. i što je čudno u probijanju stope zaduženja. To je normalno, realno i očekivano, zadužiti se nije grijeh. - rekao je Franković, objasnivši zašto se grad zadužio.

- U trenucima kad smo se zaduživali realizirali smo brojne projekte, reprogramirali financije radi tekuće likvidnosti, isplatili subvencije, socijalna davanja građanima i ne znam tko bi bio protiv toga i takvog zaduženja. - kazao je Franković.

Naglasio je kako su gradske financije stabilne.
- Grad je stabilan, uredno izvršava obveze i uz pomoć Vlade i beskamatnih zajmova jer je nedvojbeno dokazano da ne postoji grad koji financijski pati više od Dubrovnika. Kad je dobro onda smo grad rekorder, ali istovremeno i grad koji ima najveći nadstandard u državi i taj nadstandard se nije promijenio bez obzira na teško financijsko stanje u kojem se nalaze Gradi i proračun. Nikome nismo prestali davati, jedini dajemo dotacije umirovljenicima, jedini imamo 7.000 besplatnih pokaza, subvencije za podstanarstvo, takvog grada nema u državi. Pita li se netko kako i od čega ako novca nema.- rekao je Franković.

Vlahušića je podsjetio na njegovo zaduženje za mikroasfalt.
- Možemo pričati o kreditnoj zaduženosti kako bi se manipuliralo građanima, kako je Grad pred slomom. Sve ste to pokušali raditi u kampanji, ali nije prošlo. Grad izvrsno stoji i stajat će i dalje, i vraćat će svoje obveze i dalje. Vi ste se zadužili da bi mikroasfaltirali grad u to se zove bacanje novca. Kad ste mikroasfaltirali, mi imamo posljedice, to ste zaboravili. - rekao je Franković.

Vlahušić mu je odgovorio kako se nije sramota zadužiti te dodao kako je sramota osigurati za protokol pet milijuna kuna.
- Nije se sramota zadužiti preko praga, nije sramota, ali je protuzakonito, nije sramota smanjiti plaće za 10 posto, ali mislim da je sramota imati za protokol pet milijuna kuna. - rekao je Vlahušić.

Franković je odgovorio kako se zbog regulatora jedinica lokalne samouprave ne može protuzakonito zadužiti.
- Zaduženje Grada izvršeno je u trenucima kad je to bilo moguće u skladu za zakonom. Zaduženje lokalne jedinice se ne može ni dogoditi nezakonito, to ne postoji. Da bismo se zadužili treba nekoliko instanca, prva je suglasnost ministra financija, druga suglasnost Vlade. - rekao je Franković.

Odgovorio je i zašto je toliko novca na stavci za protokol.
- Što se tiče protokola, vi jako dobro znate da ta sredstva moramo imati jer smo grad protokola i nikad ne znamo tko će od dužnosnika doći u naš grad. - rekao je Franković.

Potom se između Frankovića i Vlahušića razvila polemika tko zna zaraditi novce za Grad pa je Vlahušić pobrojao sve projekte od žičare do agencija koji su donijeli novce u proračun.

Franković mu je tada rekao kako ima dokument s Vlahušićevim potpisom da je žičari bio spreman oprostiti potraživanja, ali i kazao kako mu je ondašnji ministar Hajdaš Dončić obećavao riješiti žičaru dok je šuravo s investitorima.

Vlahušić je Frankoviću spočitao da je smanjio iznos koncesije za žičaru te dozvolio autobusima iskrcaj putnika kod donje postaje žičare.

Potom je Franković rekao Vlahušiću da je 2009. on nagovorio Boža Prku iz PBZ banke da da kredit za garažu. Prka je to, rekao je Franković, priznao pred nekoliko ljudi.
- Prka je rekao da ga je Šuica pozvala u King's Richard Pub i da ste ga vi na kavi molili da Gradu da kredit za garažu, a iza toga ste Midia grupi htjeli dati 40 milijuna kuna, htjeli ste dignuti kredit za ništa i stavili ste taj prijedlog u proračun i na sjednicu Gradskog vijeća. - kazao je Franković.

Istaknuvši kako govori u ime Kluba jer će Željko Raguž ionako glasati za, a on protiv rebalansa, Vlahušić je nastavio o proračunu.
- Nemate za kavu, za cukar, ali imate za protokol. Bez novih prihoda ne možemo održavati sustav. - rekao je Vlahušić.

Vijećnik Đuro Capor (SJG) tražio je da se sredstva za protokol razdvoje od sredstava „za peglanje imidža gradonačelnika”.