Utorak, 21 Ožujak 2023 20:54

Grad Dubrovnik želi potaknuti građane na energetsku obnovu zgrada

Grad Dubrovnik želi potaknuti građane na energetsku obnovu zgrada Foto: dpp/arhiva

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika jednoglasno je prihvaćen Prijedlog programa povećanja energetske učinkovitosti postojećih višestambenih zgrada na području Grada Dubrovnika.

Pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž u svom je izlaganju istaknula činjenicu kako je od razdoblja 2018. godine došlo do promjena unutar europske i nacionalne zakonske regulative te da su slijedom navedenog poduzete potrebne prilagodbe i izmjena Programa, a sve sukladno Zakonu o energetskoj učinkovitosti.

- Ovaj Program usklađen je s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine. Programom imamo za cilj potaknuti suvlasnike višestambenih zgrada da ulažu u izradu projekata energetske učinkovitosti i da ih prijavljuju na natječaje resornog ministarstva. Na osnovu ovog Programa raspisat će se Javni poziv i zaprimat će se prijave za sufinanciranje projektne dokumentacije. - naglasila je pročelnica Raguž dodavši kako je Grad Dubrovnik još od razdoblja 2018. godine sufinancirao izradu projektne dokumentacije za 33 zgrade u iznosu od milijun kuna kao i radove na obnovi zgrade na Batali u iznosu od 200 tisuća kuna.

Strateški cilj je ušteda električne i toplinske energije, smanjenje troškova za energiju, povećanje ugodnosti boravka i rada u zgradama, poticanje poboljšanja energetske učinkovitosti u postojećim višestambenim zgradama te ocjena njihovog učinka.

„Grad Dubrovnik kontinuirano razvija projekte energetske učinkovitosti, sukladno Akcijskom planu energetske učinkovitosti Grada Dubrovnika za razdoblje 2022. - 2024. godina donesenim u prosincu 2022. godine kojim je utvrđena trogodišnja provedbena politika za poboljšanje energetske učinkovitosti na gradskom području. Trenutno je u pripremi i javni poziv za sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije te nabave, instaliranja i ugradnje opreme za fotonaponske sunčeve (FN) module za proizvodnju električne energije za kućanstva, za što je u Proračunu za 2023. planiran iznos od 199.084 eura.” - piše u priopćenju Grada Dubrovnika naklon sjednice Gradskog vijeća.

dpp