Petak, 08 Ožujak 2024 21:07

GRAD MOŽE GRADITI CESTU NA NUNCIJATI, ODBIJENA TUŽBA; RODITELJI ZADOVOLJNI S PROJEKTOM SPOMENIKA POGINULOJ DJECI

Nastavljena suradnja Grada Dubrovnika s Udrugom civilnih stradalnika u projektu spomen obilježja za djecu poginulu u Domovinskom ratu

Nakon odabira idejnog rješenja spomen obilježja za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku, a koje je, uz izložbu svih natječajnih radova, predstavljeno uz Dan dubrovačkih branitelja, nastavlja se uska komunikacija i suradnja s roditeljima stradale djece okupljenima u Udrugu civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Tako je pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Grada Dubrovnika Paula Pikunić Vugdelija sa suradnicima održala sastanak s predstavnicima navedene udruge i projektantima - Hrvojem Bilandžićem i Daliborom Stošićem.
spomeniktjedni080324 min
Pritom  je udrugu izvijestila o tijeku projekta kazavši kako se uskoro očekuje potpisivanje ugovora za izradu glavnog projekta te da se prva faza - spomen obilježje treba izraditi u roku od 90 dana od potpisa ugovora. Temeljem izrađene projektne dokumentacije ishodit će se građevinska dozvola te zatim krenuti u javnu nabavu za izvođenje radova i skulpture. Samo projektno rješenje danas je odobreno od roditelja stradale djece, predstavnika udruge, te se može nastaviti s daljnjom razradom u glavni projekt.
 
Podsjetimo, za budući javni gradski park sa Spomen obilježjem za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku odabrano je rješenje akademskog kipara Dalibora Stošića i dizajnera i arhitekta Hrvoja Bilandžića. Rješenje je odabrano na temelju javnog likovnog i arhitektonsko-urbanističkog-krajobraznog natječaja koji su proveli Grad Dubrovnik i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA).
 
U čitav proces, od samog početka i odabira lokacije, pa do sudjelovanja u Ocjenjivačkom sudu za odabir idejnog rješenja uključeni su roditelji stradale djece okupljeni u Udrugu civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Odbijena tužba o poništavanju lokacijske dozvole za cestu na Nuncijati

Upravni sud u Splitu odbio je tužbu M.B. kojom je tužiteljica tražila poništavanje lokacijske dozvole za cestu na Nuncijati koja vodi do braniteljskog naselja i rješenja nadležnog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH.
 
Naime, Grad Dubrovnik je 19. travnja 2023. ishodio je lokacijsku dozvolu za gradnju spojne ceste do naselja Nuncijata, čime je ispunjen još jedan korak nužan za realizaciju projekta braniteljskog naselja na Nuncijati. Spojna prometnica protezat će se od naselja Nuncijata do državne ceste D8 u ukupnoj duljini od 568 metara. Tužiteljica u svojoj tužbi navodi kako projekt buduće prometnice zadire u njezinu nekretninu.

nuncijata tjedni080324 min
 
„Čak i da se radi o poljoprivrednom zemljištu, o čemu tužiteljica nije dostavila nijedan dokaz, ta okolnost ne bi utjecala na rješenje upravne stvari, jer je izgradnja predmetne prometnice od javnog interesa planirana GUP-om.“, navodi se u presudi od 19. veljače 2024. kojom je potvrđena ispravnost postupanja Grada Dubrovnika u postupku izdavanja lokacijske dozvole.
 
Protiv navedene presude tužiteljica može izjaviti žalbu u roku od 15 dana, a istekom tog roka lokacijska dozvola postaje pravomoćna te gradska uprava nastavlja s realizacijom projekta i to izvlaštenjem zemljišta što je preduvjet za izdavanje građevinske dozvole. Svi vlasnici zemljišta bit će u postupku izvlaštenja i obeštećeni sukladno stvarnoj vrijednosti nekretnine.
 
Podsjetimo, u 2023. godini okončan je postupak dodjele zemljišta braniteljima koji su prethodno to pravo stekli, a sukladno odlukama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i sukladno pravu na stambeno zbrinjavanje izdanom od strane Ministarstva branitelja Republike Hrvatske.

Uređuje se lapadska Ulica Ludmila Rogovskog

Započeli su radovi na sanaciji kolnika u Ulici Ludmila Rogovskog koja povezuje ulicu Žrtava s Dakse s Ulicom Petra Zoranića.

radovi lapad 080324 min
 
Navedena investicija izvodi se kao dio programa pojačanog održavanja prometnica i javnih površina, a uključuje uklanjanje postojeće betonske podloge te radove uređenja i asfaltiranja kolnika dužine 110 metara.
 
Radove vrijedne 37.455,88 eura s PDV-om izvodi tvrtka Dubrovnik ceste s ugovorenim rokom izvođenja od 15 kalendarskih dana.  

Neboderko na prijedlog građana vozi do nebodera u Gružu

„Neboderko“, nova linija u gradskom prijevozu koja, na prijedlog građana, nebodere u Gružu povezuju s poslovnim centrom grada, počela je prometovati u ponedjeljak.
 
Projektom „Neboderko“ povećana je autobusna povezanost dijela Gruža, a isti je realiziran u sklopu prošlogodišnjeg ciklusa participativnog budžetiranja u suradnji Grada Dubrovnika, Gradskog kotara Gruž i javnog prijevoznika Libertas Dubrovnik. Kako bi se stanovnicima nebodera u Gružu omogućila bolja povezanost s poslovnim centrom grada prijevoz se obavlja sljedećom trasom: Robna kuća Srđ - Kružni tok- Ulica Andrije Hebranga- Ulica generala Janka Bobetka-Od Gaja 70.

neboderko 080324 min
 
Linija trenutno prometuje prema probnom režimu, dok će prijedloge i sugestije građana korisnika navedene usluge Libertas Dubrovnik primati pozivom na 020 441 – 334 ili putem elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
 
Vozni red: https://www.libertasdubrovnik.hr/novosti/529/novosti-u-gradskom-prijevozu-od-ponedjeljka-starta-neboderko
 
Podsjetimo, prije pokretanja ovog projekta, Grad Dubrovnik proveo je radove sanacije asfalta dijela ceste ulice Od Gaja ukupne površine 3000 metara četvornih i to na potezu od križanja s Ulicom generala Janka Bobetka do križanja s Ulicom padre Perice, a kojom je Grad Dubrovnik osigurao lakše i sigurnije kretanje do nebodera u Gružu.

Sadržaj Grada Dubrovnika