Ispiši ovu stranicu
Petak, 19 Veljača 2021 18:09

Grad nastavlja s mjerama za gospodarstvenike, otvoren Studentski dom, uklonit će se nelegalne bazne stanice i antene

Mjere koje je Grad Dubrovnik na početku korona pandemije donio za zakupce poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika, nakon što ih usvoji Gradsko vijeće, prodljit će se od kraja srpnja.

Tvrtka Laus centar koja priprema gradnju na parceli ispod Vila Palme Grad Dubrovnik prijavio je građevinskoj inspekciji nakon što su na pješačkoj stazi, koju su srušili, izgradili kućicu za čuvara. Građani su pozvani da klikom na Facebook stranici Grada Dubrovnika potvrde da su barem jednom prolazili nedavno srušenom stazom na toj parceli.

Pokrenuti su i pravni postupci za uklanjanje bespravno postavljenih telekomunikacijskih antena i baznih stanica, među kojima je i antena na zgradi HEP-a u Šipčine. Premijer Andrej Plenković svečano je otvorio Studentski dom.

Tvrdnje kako je zelena zona kod hotela Maestral prenamijenjena u građevinsku iz gradske uprave nazvali su neistinitima.

Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi otvoren je još tjedan dana.

GRADONAČELNIK SA ZAKUPCIMA POSLOVNIH PROSTORA U VLASNIŠTVU GRADA DOGOVORIO PRODULJENE MJERA DO KRAJA SRPNJA

Budući da 31. ožujka 2021. ističu važeće odluke kojima je propisano oslobađanje od plaćanja ugovornih iznosa zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika te iznosa zakupnine za korištenje javnim površinama, gradonačelnik Mato Franković održao je sastanak s predstavnicima zakupaca te iznio prijedlog da se mjere koje su na snazi produlje do kraja srpnja, što su predstavnici zakupaca prihvatili.

Sukladno dogovoru sa zakupcima na sjednicu Gradskog vijeća upućen je Prijedlog zaključka o smanjenju svih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika za travanj, svibanj, lipanj i srpanj 2021. godine za 99 posto ugovorenog iznosa, a kako bi se rasteretilo i pomoglo najugroženijim djelatnostima kojima je rad obustavljen uvođenjem epidemioloških mjera, što Grad Dubrovnik radi od samog početka korona krize.

Plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada Dubrovnika prema istim uvjetima oslobodit će se i sve udruge i društvene organizacije.

Međutim, sukladno Prijedlogu zaključka od ovakvog aranžmana bile bi izuzete trgovine mješovitom prehrambenom robom na užem gradskom i prigradskom području, trgovine pekarskim proizvodima, ljekarne, zdravstvene ustanove i logopedski kabinet, tele operateri, poštanske usluge, državna tijela i državne institucije, popravci i servisiranje motornih vozila, visoko obrazovne ustanove RIT Croatia i Sveučilište u Dubrovniku, knjižare, frizerski saloni i političke stranke.

Također, prema prijedlogu gradonačelnika, u razdoblju travanj - srpanj vrijedilo bi i potpuno oslobađanje od plaćanja zakupnina za javnu površinu svih zakupaca javnih površina u kategoriji - stolovi i stolice ispred ugostiteljskih objekata, kao i u kategoriji - kiosci za pružanje ugostiteljskih usluga. Mjera se ne odnosi na kioske koji nisu u znatnijoj mjeri povezani s turizmom (trafike, trgovine, cvjećare, kiosci za igre na sreću).

Gradonačelnik Mato Franković također je ovom prilikom okupljenim predstavnicima zakupaca predstavio aktivnosti Grada i partnera poput Turističke zajednice i Zračne luke Dubrovnik na osiguravanju preduvjeta za aktivaciju gospodarskih aktivnosti u sezoni 2021., a koje uključuju i marketinške i druge aktivnosti na tradicionalnim emitivnim tržištima, poput Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

S obzirom na trenutku epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i na području drugih zemalja, kao i na dinamiku cijepljena, ali i uvažavajući činjenicu da je interes s emitivnih tržišta za Dubrovnik jako velik, aktivnosti Grada Dubrovnika za pokretanje turističkog prometa usmjerena su prema drugoj polovici lipnja.

LAUS CENTAR PRIJAVLJEN GRAĐEVINSKOJ INSPEKCIJI

Nakon rušenja, a potom negiranja činjenice da je pješačka staza kao javno dobro odnosno komunalna infrastruktura postojala već preko sedamdeset godina, investitor Laus centar d.o.o. svojim radnjama ponovno uzurpira javno dobro tako da je sada ilegalno sagradio manju građevinu.

Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, čl. 2. stavak 2., a na koji se investitor poziva, određuje da se bez građevinske dozvole i glavnog projekta na građevnoj čestici ili obuhvatu zahvata u prostoru postojeće građevine ili zahvata u prostoru može graditi zgrada čuvarske službe tlocrtne površine do 12 m2 u skladu s tipskim projektom za kojega je doneseno rješenje na temelju članka 77. Zakona o gradnji ili tehnička ocjena sukladno posebnom zakonu.

Dakle, navedenu građevinu moguće je prema gornjoj odredbi graditi samo na građevnoj čestici postojeće građevine, a što u konkretnom slučaju ne odgovara istini jer na predmetnoj čestici ne postoji postojeća građevina, već samo zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju garažno-poslovno-stambene građevine.

Još jedna neistina i obmana u nizu od strane investitora tj. selektivno tumačenje zakona i očigledno uzurpiranje gradskog zemljišta.

Iz svega navedenog razvidno je da je za opisanu gradnju (čuvarsku kućicu) potrebno ishoditi akt s pravom gradnje što isti nisu napravili te proizlazi da se radi o bespravnoj gradnji. Grad Dubrovnik je navedeno postupanje investitora prijavio Državnom inspektoratu, Uredu građevinske inspekcije-ispostavi Dubrovnik te očekujemo žurno postupanje nadležnih tijela.

INICIJATIVA ZA ZAŠTITU JAVNOG DOBRA

Nakon što je investitor sagradio čuvarsku kućicu iz Gradske uprave pozvali su građane klikom na Facebook stranici Grada Dubrovnika potvrde da su barem jednom koristili pješački prolaz koji je nedavno srušen.

"Dragi sugrađani, posljednjih dana svi ste svjedoci kako se od strane jednog investitora pokušava promijeniti povijest. Tako su, misleći da će izbrisati povijest, srušili pješačku stazu koja je tu namjenu imala najmanje 70 godina. Danas smo svjedoci kako im ni to rušenje nije bilo dovoljno pa su odlučili izgraditi jednu kućicu upravo na toj parceli vodeći se onom kako će ona biti "starija i ljepša" od pješačke staze. U ovom trenutku pozivamo Vas naše sugrađane, pozivamo sve političke aktere na zajedništvo. Jednim klikom potvrdite kako ste se upravo Vi barem jednom u životu koristili ovom javnom pješačkom stazom. Ovim pokazujemo kako smo zajedno i kako je javni interes nešto što nas veže, a ne razdvaja!" - navodi se u pozivu građanima iz Gradske uprave.
Klikom na sljedećoj poveznici možete potvrditi da ste bar jednom u svom životu koristili ovaj pješački prolaz
https://www.facebook.com/236048013078565/posts/4307865262563466/

GRAD DUBROVNIK ZAPOČEO S UKLANJANJEM BAZNIH ANTENA

Grad Dubrovnik pokrenuo je pravne postupke za uklanjanje bespravno postavljenih telekomunikacijskih antena i baznih stanica, među kojima je i antena na zgradi HEP-a u naselju Šipčine. Naime, novom Odlukom o komunalnom redu propisano je da se bazne stanice i telekomunikacijske antene smiju postavljati samo uz odobrenje gradskog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, odnosno Konzervatorskog odjela u Dubrovniku ako se postavljaju u povijesnoj jezgri.

tjednipregled190221 1

Stupanjem navedene Odluke o komunalnom redu na snagu krajem rujna 2020., vlasnici baznih stanica i telekomunikacijskih antena su dobili rok od dva mjeseca da iste uklone ako nemaju važeće odobrenje. Istekom ovog roka, komunalno redarstvo je pokrenulo daljnje pravne korake, a prekršiteljima prijete novčane kazne i do milijun kuna. Osim zgrade HEP-a, prioritet za uklanjanje su i antene na zgradi DTS-a, na zgradi u Getaldićevoj ulici, dva tornja ispod i iznad Nove Mokošice te antene na Lopudu i Kalamoti.

Konačno uklanjanje ilegalnih antena, posebice one na zgradi HEP-a, rezultat je kontinuiranih napora ove gradske uprave od 2017. pritiscima na nadležne institucije i vlasnika zgrade koja je napuštena dugi niz godina. Mještani obližnjih ulica u više navrata su prosvjedovali i upozoravali na štetnost antena u neposrednoj blizini kuća i stanova, dok je Ministarstvo graditeljstva još 2011. izdalo rješenje za uklanjanje odašiljača mobilnih operatera sa zgrade u Šipčinama na koje se vlasnik oglušio.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je u pregovorima s HEP-om o kupnji zgrade u Šipčinama, a plan gradske uprave je prenamjena ove nekretnine u dječji vrtić s obzirom na stalnu potrebu za povećanjem kapaciteta predškolskih ustanova.

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ OTVORIO STUDENTSKI DOM

Premijer Andrej Plenković otvorio je u Dubrovniku novi studentski dom, vrijedan 216 milijuna kuna i sufinanciran sredstvima Europske unije, poručivši kako su znanost i obrazovanje te ulaganje u mlade i studente ključni prioritet razvoja Hrvatske.

Otvorenju je prisustvovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ističući kako je projekt rezultat sinergije Grada, Županije, Vlade i Sveučilišta u Dubrovniku. Grad Dubrovnik, naime, sufinancirao je gradnju doma s iznosom od 30 milijuna kuna.

- U ovom mandatu smo nakon više od 30 godina izgradili jednu školu, vrtić te ovaj iznimno važan objekt. Do 2017. godine gradska vlast EU fondove je smatrala suvišnima, a od 2017. ih aktivno koristimo. Najprije u ulaganje u studentski dom, pa u obnovu Lazareta te komunalnu infrastrukturu. Imamo ugovorenih milijardu kuna bespovratnih sredstava. - kazao je gradonačelnik Franković na završnoj, svečanoj konferenciji.

tjednipregled190221 2

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je kako dom neće samo riješiti brige stanovanja ili prehrane studenata, već i otvara perspektivu daljnjeg razvoja Sveučilišta, dok je Rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum istaknuo kako izgradnjom studentskog doma Dubrovnik doista postaje studentski grad, jer studenti dobivaju središte života.

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku te zamjenik predsjednika Hrvatskog studentskog zbora Blaž Bulum rekao je kako su gradnjom studentskog doma sniženi troškovi studiranja te olakšan pristup visokom obrazovanju.

Ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica govorio je o dugom putu kojeg je trebalo prijeći kako bi se projekt studenstkog doma konačno i ostvario te istaknuo kako to ne bi bilo moguće bez potpore Europske unije.
- Ovaj projekt ostvaren je zbog studenata i želim im da se u domu osjećaju kao doma. - rekao je Potrebica.

Otvaranju su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministri Radovan Fuchs i Josip Aladrović, članovi Rektorskog zbora.

Projekt je ukupno vrijedan oko 216 milijuna kuna, od čega je 151 milijun kuna bespovratnih sredstava europskih fondova u okviru operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. Studentski dom ima 254 smještajne jedinice na četiri kata i može primiti 503 studenta, od kojih 290 studenata nepovoljnog socijalnog stanja te pet studenata s invaliditetom, kao i recepciju, čajnu kuhinju, studentski restoran, studentski klub, fitness centar, polivalentnu dvoranu, zajedničke prostorije, praonice i podzemnu garažu sa 179 parkirnih mjesta.

ZAVOD ZA OBNOVU POBOLJŠAVA STABILNOST ZGRADA U POVIJESNOJ JEZGRI

Grad Dubrovnik putem Zavoda za obnovu Dubrovnika provodi radove aseizmičke sanacije i obnove dijela krovova bloka zgrada u povijesnoj gradskoj jezgri, omeđenog ulicama Placa, Kovačka, Prijeko i Žudioska. Aseizmičkom sanacijom osigurava se veća otpornost blokova zgrada na potresna djelovanja, koja se postiže ukrućivanjem nosivih zidova injektiranjem te ugradnjom prstena od čeličnih natega u razinama međukatnih konstrukcija.

tjednipregled190221 3

Predviđeno trajanje sanacije je osam mjeseci, a radovi su podijeljeni u dvije faze, s prekidom u protekloj godini u trajanju od četiri mjeseca zbog ljetne sezone. U listopadu je započelo izvođenje druge faze radova koja je u tijeku, a obuhvaća Žudiosku ulicu, Placu, te južni dio Kovačke ulice. Sanacija se izvodi isključivo na vanjskim nosivim zidovima, budući bi za izvođenje radova na unutarnjim nosivim zidovima i međukatnim konstrukcijama bilo potrebno prethodno iseliti stanare prostora.

Radovi obuhvaćaju dopremu i postavu skele, injektiranje kamenih zidova, otucanje postojeće žbuke i ponovno žbukanje, otucanje fuga i fugiranje, ugradnju čeličnih natega, zaštitu pročelja hidrofobiranjem, sanaciju krovnih kanala, te dijelova krova. U prvoj fazi sanacije dovršeni su radovi u ulici Prijeko i sjevernom dijelu Kovačke.

Ugovorni izvođač radova je tvrtka „CON-TEH“ d.o.o, dok stručni nadzor vrši Ivana Mucić. Sanacija se provodi sukladno projektu Canosa inženjeringa d.o.o. uz potvrdu i nadzor Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Vrijednost cijelog projekta iznosi 2.9 milijuna kuna bez PDV-a, od čega se 2,6 milijuna kuna odnosi na građevinske radove, 200 tisuća kuna na projektantske usluge te 60 tisuća kuna za stručni nadzor.

Zavod za obnovu Dubrovnika od 2000. u kontinuitetu provodi aseizmičku sanaciju zgrada, na temelju karte oštećenja od potresa iz 1979. te karte mikroseizmičke rajonizacije povijesne jezgre Dubrovnika. Time se objektima u povijesnoj jezgri poboljšava stabilnost za 1-2 stupnja u odnosu na postojeću, a da to istovremeno ne zahtijeva iseljenje korisnika objekata.

REAKCIJA GRADA DUBROVNIKA NA MEDIJSKE NAVODE O IZMJENAMA I DOPUNAMA GUP-a

Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika pokrenute su i donose se s prvenstvenim ciljem zaštite javnog prostora i onemogućivanja nakaradne gradnje kakvoj smo svjedočili posljednjih godina. U postupak izrade novih odredbi GUP-a bila je aktivno uključena i stručna javnost kroz suradnju s Društvom arhitekata Dubrovnik.

Nažalost, u javnom prostoru navodi se niz neistina, a one se u prvom redu tiču rekonstrukcije hotela Maestral, ali i odlagališta otpada Grabovica, čiju sanaciju u cilju potpunog zatvaranja je pokrenula upravo ova gradska uprava.

Potpuno je neistinita tvrdnja kako je zelena zona kod hotela Maestral prenamijenjena u građevinsku. Uvjeti gradnje iz Urbanog pravila 2.10 za hotele Maestral su nepromijenjeni u odnosu na GUP koji je trenutno na snazi, a što je jasno vidljivo iz Izvješća o javnoj raspravi. Važno je za istaknuti kako su uostalom i natječajem koji je provelo Ministarstvo državne imovine odnosno Ugovorom o prodaji i prijenosu dionica Hotela Maestral d.d. između Ministarstva, PND strategije d.o.o. i Centra za restrukturiranje i prodaju definirani uvjeti gradnje te se navedenim izmjenama i dopunama GUP-a isti ne mijenjaju.

Što se tiče Grabovice treba jasno reći da je jedan od razloga Izmjena i dopuna GUP-a bio i uvođenje Odluke o zaštiti izvorišta Omble u prostorno-plansku dokumentaciju, a koja je nakon provedenog zakonskog postupka i temeljem izrađenih stručnih elaborata i prethodne suglasnosti Hrvatskih voda usvojena na 22. sjednici Gradskog vijeća održanoj 31. svibnja 2019. godine. Temeljem navedene Odluke o zaštiti izvorišta Ombla odlagalište Grabovica se nalazi unutar III. zone sanitarne zaštite.

Jedina istina, koju neki uporno ne žele čuti, jest da su nove odredbe GUP-a restriktivnije, propisuju strože uvjete gradnje na cijelom administrativnom području Grada Dubrovnika, a u svrhu postizanja uravnotežene i skladne izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih objekata te očuvanja ambijentalnih karakteristika prostora. Restrikcije u gradnji u prvom redu tiču se dozvoljenih visina budućih građevina, koje se smanjuju, te uvjeta gradnje i rekonstrukcije u svim zonama, a dotiču se i broja odnosno vrsta funkcionalnih jedinica.

No, uz sve činjenice koje je lako provjeriti u objavljenom izvješću o javnoj raspravi, neke ne sprječava da u javni prostor iznose neistinite tvrdnje koje je najbolje okarakterizirati kao zlonamjerne i potpune besmislice.

POZIV NA PREDLAGANJE JAVNIH POTREBA U KULTURI OTVOREN JOŠ TJEDAN DANA

U tijeku je prikupljanje prijedloga programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika, a javni poziv otvoren je sve do 1. ožujka 2021. godine.

Pod javnim potrebama u kulturi koje se sufinanciraju sredstvima Proračuna Grada Dubrovnika podrazumijevaju se kulturni programi od interesa za Grad Dubrovnik. Pravo podnošenja prijave imaju samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, kulturne ustanove, udruge te druge pravne i fizičke osobe koje se bave kulturnim programima.

U  trenutnim okolnostima smanjenog opsega financiranja Programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika, uvjetovanih ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa, iznimno će prednost imati kulturni projekti koji se izvode u Dubrovniku i čiji su organizatori prijavitelji koji imaju sjedište/prebivalište na području Grada Dubrovnika, projekti koji se ostvaruju u suradnji više udruga/ustanova/institucija, s ciljem objedinjavanja proračuna programa te stvaranja partnerskih suradnji, projekti koji imaju jasno i detaljno razrađene ciljeve, aktivnosti i proračun te dugogodišnji projekti međunarodne suradnje, kao i dugogodišnji umjetnički i edukativni projekti koji imaju snažnu vidljivost u lokalnoj zajednici i izvode se u Dubrovniku, a čiji su organizatori prijavitelji koji nemaju sjedište/prebivalište na području Grada Dubrovnika.

Ukupna planirana vrijednost ovog Javnog poziva iznosi 500 tisuća kuna.

Prijedlozi programa moraju se najkasnije do 1. ožujka 2021. godine predati u pisarnicu Grada Dubrovnika (Gundulićeva poljana 10) ili poslati preporučenom poštom na adresu Upravnog odjela za kulturu i baštinu.

Svi ostali detalji i propozicije Poziva s uputama i obrascima potrebnim za prijavu dostupni su na web stranici Grada Dubrovnika – OVDJE.

Sadržaj Grada Dubrovnika