Petak, 13 Kolovoz 2021 13:03

Grad pokrenuo anketu o prometu, gradonačelnik imenovao savjetnike

U ovome tjednu gradonačelnik Mato Franković imenovao je savjetnik koji će kroz mandatno razdoblje od četiri godine raditi bez naknade.

U sklopu europskog projekta Sustainable Urban Mobility Boost Toolbox Upgrade u kojem je Grad Dubrovnik projektni partner, među javnosti se provodi anketa o poboljašnju prometnog sustava u području održivosti i zaštite okoliša na području Grada Dubrovnika. Nizom aktivnosti obilježen je Međunarodni dan mladih.

GRADONAČELNIK IMENOVAO SAVJETNIKE

Gradonačelnik Mato Franković imenovao je svoje savjetnike na mandat od četiri godine. Savjetnici gradonačelnika svoj će posao obavljati bez naknade.

Filip Marinko Žaja imenovan je savjetnikom gradonačelnika Grada Dubrovnika za turizam i komunalne poslove; Olga Muratti imenovana je savjetnicom gradonačelnika Grada Dubrovnika za podizanje kvalitete života osoba treće životne dobi; Nikola Pavlović imenovan je savjetnikom gradonačelnika Grada Dubrovnika za proračun i financije; Nikolina Klaić imenovana je savjetnicom gradonačelnika Grada Dubrovnika za europske fondove.

Rješenjima o imenovanju savjetnicima gradonačelnika propisano je da prate stanje u područjima za koje su imenovani, prate ostvarivanje utvrđenih ciljeva i planova, daju mišljenja i prijedloge o aktima koje donosi i/ili predlaže gradonačelnik u tom području te obavljaju i druge poslove koje im povjeri gradonačelnik.

Na temelju članka 48. stavka 3. točke 17. Statuta Grada Dubrovnika Gradonačelnik, kao nositelj izvršne vlasti, osniva savjetodavna tijela i imenuje članove savjetodavnih tijela radi davanja stručnih mišljenja i predlaganja rješavanja određenih pitanja iz područja koja ne spadaju u uži djelokrug upravnih tijela Grada Dubrovnika.

ANKETA O POBOLJAŠNJU PROMETNOG SUSTAVA U GRADU DUBROVNIKU

U sklopu europskog projekta SumBooST2 (Sustainable Urban Mobility Boost Toolbox Upgrade) u kojem Grad Dubrovnik sudjeluje kao projektni partner, trenutačno je u tijeku provođenje anketnog istraživanja među širom javnosti.
Naime, istraživanje koje se provodi metodom ankete usmjereno je na daljnja poboljšanja prometnog sustava u području održivosti i zaštite okoliša na području Grada Dubrovnika. Važno je za napomenuti kako anketni upitnik traje jednu minutu te ne prikuplja osobne podatke ispitanika.

Navedeno istraživanje provodi se u sklopu projekta „Suistainable Urban Mobility Boost Smart Toolbox Upgrade“ koje je sufinancirano od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju kao tijela Europske Unije.

Osim Grada Dubrovnika, partneri u realizaciji projekta su Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti, Ericsson Nikola Tesla d.d. i Grad Rijeka.

Cilj projekta je stvaranje novog metodološkog okvira, odnosno alata koji kombinira tradicionalno prometno inženjerstvo s novim mogućnostima znanosti o podacima, primjenjivim u analizi i planiranju prometnog sustava.

Metodologija će dionicima uključenim u planiranje i pružanje usluga vezanih za urbanu mobilnosti omogućiti upotrebu novih izvora podataka, alata i metoda kako bi učinkovito koristili podatke iz stvarnog svijeta za planiranje održive urbane mobilnosti te temeljem njih stvorili nova rješenja za identificirane probleme u prometnom sustavu.

Dodatna pojašnjenja za pitanja u kojem je potrebno izabrati Gradski Kotar za izvorište i polazište putovanja, dostupna su na linku: https://www.dubrovnik.hr/mjesna-samouprava
Anketni upitnik moguće je otvoriti na linku: : https://forms.gle/E77eGjgXEvoEUfaP8

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MLADIH

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić nazočili su otvaranju prigodnog programa u prostorima Centra za mlade Dubrovnik.

U svom uvodnom obraćanju zamjenica Tepšić čestitala je svima Svjetski dan mladih istaknuvši kako je vrlo važno nastaviti poticati i uključivati mlađe generacije u javni i društveni život.

- Ovaj dan iznimno je važan i zapravo je jedan sjajan trenutak za podsjetiti koliko mladi pojedinac može pridonijeti lokalnoj sredini kao što je Dubrovnik. Mladi su danas ispunjeni raznim željama, idejama, ambicijom, a povrh svega znanjem. To je ono što predstavlja jednu bolju budućnost i što treba biti u konačnici prepoznato kako bi mladi ljudi težili ka ostvarivanju najboljih uvjeta za osobni napredak i razvok. - rekla je Tepšić.

Ovom je prilikom također naglasila kako će Grad Dubrovnik nastaviti podupirati programe i aktivnosti u čijem su središtu mladi, njihova kreativnost i jedinstvena vrijednost.

Prisutnima se obratio i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić koji je iskazao iznimno zadovoljstvo radom Centra za mlade koji je unatoč pandemiji COVID -19 neometano djelovao i ostvario sjajna postignuća u samo jednoj godini od službenog otvaranja Centra u prostorima Luke Dubrovnik.

Za sve okupljene održana je i kratka prezentacija o ostvarenim rezultatima i daljnoj viziji Centra za mlade Dubrovnik.

Inače, u novi prostor u Luci Dubrovnik koji je službeno otvoren na današnji dan 2020. godine, Grad Dubrovnik je za radove i opremu uložio milijun i pol kuna, uz veliku potporu i suradnju Lučke uprave Dubrovnik i Luke Dubrovnik. Tako se danas u prostorima Centra svim mladima nude različite aktivnosti kao što su programiranje robota, STEM radionice, biološka istraživanja, savjetovanja o karijerama i održivom razvoju, filmske produkcije, RC modela, mogućnosti volontiranja te mogućnost psihološkog savjetovanja.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020