Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 05 Lipanj 2022 18:31

Gradi se dječje igralište i piknik park na Vojskom dolu

Gradi se dječje igralište i piknik park na Vojskom dolu Foto: Općina Konavle

Započeli su radovi izgradnje i opremanja dječjeg igrališta i piknik parka na Vojskom dolu, koji se odvijaju u sklopu cjelovitog uređenja i opremanja Ćirove staze, a što se financira EU sredstvima iz projekta ĆIRO II.

Predviđeni sadržaj piknik parka i dječjeg igrališta namijenjen je za relaksaciju u prirodi i dječju edukaciju kroz igru. Predmetna lokacija na Vojskom dolu (željeznička stanica) je prostorno određena na dvije kaskade. Gornja kaskada je predviđena za parking bicikla i automobila te tzv. totem park, a donja za sadržaj piknik parka i dječjeg igrališta.

U piknik parku je planirano postavljanje dva seta stolova s klupama, po jedan za odrasle i za djecu, zatim stol za stolni tenis i klupa za prematanje djece. Dječje igralište predviđeno je za djecu iznad tri godine, sa spravama za balansiranje (steperi, viseći most, klinava greda, žičani most, majmunski most i izlomljena greda).

U dijelu tzv. totem parka, bit će postavljeno sedam tematskih info tabli, za svaku željezničku stanicu na trasi uskotračne željeznice. Na cijelom prostoru obuhvata čuva se postojeće drveće i planira dodatno, autohtono hortikulturno uređenje prostora.

Osim radova na Vojskom dolu, projekt uključuje uređenje vanjskog vježbališta u Mihanićima, postavljanje smjerokaza i informativnih tabli duž cijele staze kroz Konavle (38 km), zatim uređenje vidikovaca i jedne lokacije za fotografiranje te postavljanje klupa i set stolova s klupama. Staza će također imati i dio opreme u skladu sa trendovima zelene tranzicije, konkretno bit će postavljeno šest pametnih klupa i dvije punionice za električna bicikla, koja će također biti nabavljena u sklopu projekta, kao i ATV s malčerom za održavanje tj. košenje staze. Ispred prostora BK Konavle na Zvekovici će biti postavljen vanjski multimedijalni info panel s cjelovitim informacijama o stazi i turističkoj ponudu u njezinoj blizini, koji će biti u funkciji bike info centra. Planirani rok završeka projekta je prosinac ove godine.

dpp