Srijeda, 30 Studeni 2022 02:13

Gradili bi, ali nemaju novca: Biskupija za izgradnju pastoralnog centra u Kuparima traži novčanu pomoć od vjernika

Piše:

Dubrovačka biskupija uskoro će objaviti plakat kojim traži pomoć u izgradnji pastoralnog centra u Kuparima, odnosno od vjernika i svih koji žele i mogu zamolit će novčanu pomoć.

To je jedan je poteza za daljnju realizaciju uređenja kompleksa u Kuparima, a o kojemu će, kako smo već pisali, biti riječi i na idućoj sjednici Općinskog vijeća Župe dubrovačke. Naime, vijećnici će raspravljati o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana „Pastoralni centar”, a na dnevnom redu će se naći i Ugovor o financiranju uređenja građevinskog zemljišta kojim će se regulirati odnosi između Općine Župa dubrovačka i Dubrovačke biskupije i načini financiranja izmjena urbanističkog plana.

Prema informaciji iz Dubrovačke biskupije, Urbanistički plan uređenja „Pastoralni centar'” izrađen je sukladno zajedničkim dogovorima Dubrovačke biskupije i Općine Župa dubrovačka. Unutar obuhvata Plana na zemljištu u vlasništvu Dubrovačke biskupije u istočnom dijelu plana, predviđaju se sadržaji javne i društvene namjene i to za školske i vjerske potrebe. Na zemljištu u vlasništvu Općine Župa dubrovačka, u zapadnom dijelu plana, predviđena je sportsko-rekreacijska namjena za gradnju sportskog kompleksa s pratećim sadržajima .

„Na temelju UPU-a, Općina Župa dubrovačka i Dubrovačka biskupija kao raspisivači natječaja te Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) kao provoditelj proveli su Javni, međunarodni, otvoreni, za realizaciju, u jednom stupnju i anonimni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Pastoralnog centra, sportske dvorane i plivališta u Župi dubrovačkoj.” - navode iz Dubrovačke biskupije.

„S obzirom na ograničene financijske mogućnosti potrebno je omogućiti faznu realizaciju unutar zone, a omogućavanje fazne izgradnje građevina planiranih Planom te dodatno definiranih rezultatima natječaja omogućit će jednostavniju i bržu realizaciju projekta u cjelini.” - također navode iz Dubrovačke biskupije.