Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 27 Listopad 2021 18:28

Gradonačelnik Franković: Bitno je da mi budemo gospodari prometa od Ilijine glavice do Boninova

Piše:
Gradonačelnik Franković: Bitno je da mi budemo gospodari prometa od Ilijine glavice do Boninova Foto: dpp

Gradski vijećnik Ivo Lučić (HDZ) na gradskom vijeću Grada Dubrovnika postavio je pitanje gradonačelniku Matu Frankoviću kada će se krenuti s ograničavanjem prometovanja oko povijesne gradske jezgre. Franković je odgovorio kako se čekaju izmjene Zakona o sigurnosti na cestama, za koje se očekuje da će se do kraja godine pojaviti u Hrvatskom saboru te do proljeća stupiti na snagu.

- To bi omogućilo lokalnim jedinicama upravljanje prostorom oko kulturne baštine. Bitno je da mi budemo gospodari prometa od Ilijine glavice do Boninova. Ova sezona je opet pokazala cijeli niz problema prometa oko gradske jezgre. Cilj taksi prijevoza je da rastereti prijevoz, a ne da ga optereti kako je sada. – rekao je Franković.

Komentirao je i broj taksi vozila te koncesije koje lokalna samouprava više ne naplaćuje.

- Nekada je bilo 180 taksi vozila. Tada se bunilo kada se broj trebao povećati na 250, dok bi danas ti isti skakali od sreće da je maksimum 300 vozila. Mi kao jedinica lokalne samouprave smo izgubili prihode od koncesija u potpunosti. Zamislite da su svi oni taksisti 2019. godine plaćali koncesiju, koliki bi to bio prihod. – kazao je Franković.

Gradonačelnik Mato Franković zaključio je kako će novi Zakon o sigurnosti na cestama biti prvi korak prema održivosti na cestama grada Dubrovnika.