Srijeda, 20 Ožujak 2024 15:07

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ: DUGOROČNI CILJ JE DA SAMI GRAĐANI KREIRAJU 60 POSTO PRORAČUNA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas na konferenciji Smart Cities koja se u organizaciji tvrtke Lider media d.o.o. održala u Zagrebu.
 
Tom prigodom gradonačelnik Franković je prezentirao projekt Smart City Dubrovnik s naglascima na sve ono što je koristeći se, između ostalog, inovativnim pametnim rješenjima, Grad Dubrovnik postigao upravljajući svojim turizmom na održiv i odgovoran način i kako je došao do titule šampiona, ne samo hrvatskog, nego i svjetskog turizma.
 
- Smatram da Smart City alati gradskoj upravi omogućuju upravljanje destinacijom s jedne strane, dok s druge strane potiču maksimalnu uključenost građana i izravnu komunikaciju s njima jer se njihov glas mora jasno čuti. - rekao je gradonačelnik Franković osvrnuvši se na inovativni dubrovački model participativnog budžetiranja koji je proveden prošle godine dok se projekti odabrani od strane građana izvode u ovogodišnjem proračunskom razdoblju.

Gradonačelnik je također rekao da je dugoročni cilj gradske uprave postići da građani putem ovakvih modela i alata kreiraju čak i do 60 posto proračuna.
 
Podsjetio je kako dubrovački „Vox Populi“ predstavlja prvi online model u Hrvatskoj kojem se pristupa jedinstvenom prijavom putem sustava e-Građani čime je omogućeno svim građanima direktno sudjelovanje u odabiru/glasovanju za predložene projekte, a ne samo onima koji su nazočili radionici, javnoj raspravi ili slično.  
 
Grad Dubrovnik dvostruki je nacionalni prvak u primjeni Smart City rješenja. Jedan od posljednjih projekata je digitalizirana dubrovačka kartica Dubrovnik Pass koja, osim što ruši rekorde u prodaji, gradskoj upravi omogućuje upravljanje tokovima posjetitelja i njihovu disperziju. Ističu se i drugi alati poput Smart parkinga, Bus Web Shopa, komunalne aplikacije Dubrovačko oko, brojača posjetitelja ili aplikacije za predviđanje gužvi.

dpp