Srijeda, 17 Studeni 2021 13:44

Gradonačelnik Franković: Grad je u plusu 22 milijuna kuna, a proračun za '22. bit će konzervativan

Piše:
Gradonačelnik Franković: Grad je u plusu 22 milijuna kuna, a proračun za '22. bit će konzervativan Foto: Davor Mladošić

Prije negoli li usvoji Proračun za 2022. godinu, dubrovačko Gradsko vijeće još će jednom rebalansirati proračun za tekuću, odnosno godinu na izmaku. Kad je u pitanju stanje u gradskoj blagajni, gradonačelnik Mato Franković otkrio je kako je Grad u plusu 22 milijuna kuna.

- Na današnji dan smo u plusu 22 milijuna kuna, ali gledamo na to s umjerenim optimizam jer ulazimo u razdoblje u kojem se i u normalnim uvjetima značajno smanjuju prihodi. Prosinac, siječanj, veljača i ožujak su i inače mjeseci kad su prihodi značajno manji, ali zadržat ćemo likvidnost do proljeća i osigurati da se nužni i neophodni troškovi plaćaju kao i financijske obveze prema svim ustanovama. - rekao je gradonačelnik Franković.

Oporavak, predviđa Franković, moguć je možda u lipnju. Bit će to vrijeme, dodao je, kad će se moći razgovarati i o vraćanju kolektivnih prava zaposlenima.

- Možda u lipnju, ako sezona bude dobra i kvalitetna, tada ćemo moći pričati o vraćanju kolektivnih prava svim zaposlenima u Gradu i ustanovama. Pratimo i sve tvrtke i sve su stabilne i spremne na ovo razdoblje kad je novca manje. - rekao je Franković.

Istaknuo je kako se i sada kolektivna prava radnika poštuju, no s malim zakašnjenjem. Novca će izgleda biti i za božićnice.

- Sva kolektivna prava zaposlenih isplaćujemo s malom odgodom. Vrtićima smo jubilarne nagrade isplatiti, Libertasu isto, a do kraja godine isplatit ćemo jubilarne nagrade u Gradu i ustanovama u kulturi. Za to planiramo osigurati sredstva posljednjim rebalansom u prosincu, sve ovisi o tijeku novca i nadam se da će ga biti. Uskladit ćemo i božićnice. - rekao je Franković.

Naglasio je kako će proračun za 2022. biti realan i pomalo konzervativan.

- Proračun će biti realan, jučer sam predao nacrt proračuna u službu Gradskog vijeća i uskoro ćemo ga prezentirati javnosti. S jedne je strane realan jer nismo išli u velike nove projekte. Većinu sredstava usmjeravamo u socijalne kategorije i programe, a cijeli je niz tih programa koji zahtijevaju posebnu pozornost. Proračun je konzervativan i na razini je je nešto malo viši od ovogodišnjeg, planirali smo da bude veći 10 do 15 posto i to je realno. Možemo i više ako se dogodi sezona u travnju i tada ćemo u lipnju moći ići na pozitivni rebalans, ali nismo to tako planirali, išli smo što konzervativnije, a sve kako bismo predvidjeli vrijeme koje nam dolazi i ostali stabilni. - kazao je Franković.

- Korona je započela u ožujku 2020. i od tada do danas Grad je otvorio minus na računu i samo smo dva puta ušli u minus. Svima smo pomogli, gospodarstvu, zakupcima prostora s više od 50 milijuna kuna i samo dva puta smo išli u minus. Pokazali smo da znamo gospodariti javnim novcima što u ovo vrijeme nije lako. Bilo je dana kad ni lipe nije bilo na računu, ali unatoč svemu tome, zadržali smo balans. Od političara se očekuju populizam, da svima daju, ali ja mislim da za to nije vrijeme već za štednju i racionalnu raspodjelu javnih sredstava, da dočekamo kraj iduće godine stabilni. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020