Četvrtak, 21 Prosinac 2023 13:50

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ: LAPADSKA OBALA DOBIVA POTPUNO NOVU DIMNEZIJU, OTVARANJE PROMETA U SIJEČNJU

Gradonačelnik Mato Franković Gradonačelnik Mato Franković Foto: Grad Dubrovnik

Završna konferencija projekta "Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale, II., III. i IV. faza izgradnje" financiranog iz Operativnog program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ održana je danas u dubrovačkoj gradskoj upravi. Riječ je o kapitalnoj investiciji od javnog interesa, ujedno najvećem ulaganju u prometnu infrastrukturu užeg centra grada u posljednjih pedeset godina. Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, odnosno oko 9,3 milijuna eura, a u potpunosti je financirana izvanproračunski, europskim (85%) i nacionalnim (15%) sredstvima.

- Ovo je hvalevrijedan projekt koji može poslužiti kao primjer ostalima, od toga da je završen u roku do zadovoljenja svih pokazatelja poput dugoročne održivosti, prometne povezanosti, zaštite okoliša i utjecaja na klimatske promjene, korištenje javnog gradskog prijevoza. Sve je to rezultat zajedničkog timskog rada. - kazala je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Zrinka Raguž, te zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog zahtjevnog projekta.

Gradonačelnik Mato Franković naglasio je njegovu važnost za grad Dubrovnik.

- Lapadska obala dobiva potpuno novu dimenziju, to je bila cesta gdje je infrastruktura često pucala, a u konačnici danas svjedočimo transformaciji u lijepu šetnicu i dvotračnu cestu koja će u mnogočemu pomoći rasterećenju Lapada, s novim prometnim rješenjem. Čast mi je biti na čelu gradske uprave koja je ishodila građevinske dozvole za sve faze ovog projekta, koji je bio sve samo ne lagan. - rekao je gradonačelnik Franković te najavio otvaranje prometa u siječnju, nakon postavljanja urbane opreme.
 
Riječ je o prometnici dužine 840 metara koja se sastoji od dvije kolničke trake, s pješačkom i biciklističkom stazom uz more, opločenom kamenom i nogostup uz objekte. Radovi su i službeno završeni, a Lapadska obala dobila je uporabnu dozvolu. Pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija pojasnila je tijek radova zadnje dvije godine i osam mjeseci, s posebnim naglaskom na oborinsku odvodnju.
 
- Oborinska odvodnja se kupi uz rub nogostupa i ispumpava u more snažnim pumpama, a plavljenja Lapadske obale više ne bi trebalo biti. Ugrađen je zahtjevan sustav odvodnje, s rezervnim pumpama i agregatima kako bi pumpe mogle raditi i kada nestane struje tako da vjerujemo da će sustav funkcionirati. - kazala je pročelnica Pikunić Vugdelija.
 
Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale rezultirala je novom obalnom konstrukcijom i šetnicom sa zelenilom te biciklističkom stazom, uređenjem stajališta javnog gradskog prijevoza, izmjenom regulacije prometa iz jednosmjerne u dvosmjernu, uređenjem parkirališnih površina i rasterećenjem postojećih prometnih pravaca. Ugrađeno je i 27 LED rasvjetnih tijela, deset kamenih i tri pametne klupe, pet autobusnih nadstrešnica i 11 stabala muške murve, otporne na sol.

dpp