Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 01 Studeni 2021 01:21

Gradonačelnik Franković nije za naplatu ulaza u Grad

Piše:
Gradonačelnik Franković nije za naplatu ulaza u Grad Foto: dpp

Nakon što je Venecija nedavno za turiste uvela naplatu ulaska u grad, vijećnik DUSTRA -e Željko Raguž pitao je gradonačelnika Mata Frankovića nedavno na Gradskom vijeću hoće li i Dubrovnik ići u tom smjeru ne bi li smanjio gužve i pritisak turista na povijesnu jezgru. Raguž je naime kazao kako nije ni za ni protiv ulaznica za turiste već samo o tome želi čuti mišljenje gradonačelnika, Mato Franković takvoj vrsti takse nije sklon.

Od tri do deset eura, ovisno je li posezona ili sezona, kreću se cijene ulaznica za turiste koji posjećuju Veneciju. Grad koji godišnje posjeti 20 milijuna turista i koji se već godinama bori s gužvama, uveo je ne naplatu ulaska s ciljem da smanji gužve.

Puno je manji od Venecije, posjeti ga i znatno manji broj turista, ali su problemi s gužvama i u Dubrovniku i u Veneciji gotovo identični – oba grada godinama guši prekomjerni broj turista i oba ta grada raznim modela nastoje smanjiti gužve i podignuti kvalitetu života za domicilno stanovništvo.

Ipak, ulaznice za turiste kakve je uvela Venecija, gradonačelnik Mato Franković nije sklon uvesti i u Dubrovniku već ističe kako je Grad takse za turiste zapravo uveo.

- Svaki grad ima svoj način kako naplatiti taksu putnicima. Grad je to davno uveo na jedan, po meni, puno mudriji i lukaviji način, a to je kroz naplatu za zaustavljanje na Pilama. Kad dođe autobus ti putnici plate ulazak u grad, a taj se autobus ne parkira već iskrca putnike i odlazi, naplaćuje se samo zaustavljanje.- kazao je Franković.

- Nisam sklon tome da se pretvorimo u muzej pa da netko stoji na ulazima u povijesnu jezgru i naplaćuje karte, postoji puno mudriji način. U suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture uveli smo i taksu za goste s kruzera. Kroz Park'n'Ride sustav parkiranja na Pobrežju koji ćemo graditi, omogući će na dodatne benefite za naplate određenih usluga. Dakle, ima mudrijih način od naplate ulaznica turistima koji dolaze u grad. Iskustvo je inače pokazao da cijena nije presudni faktor u odbijanju ljudi smanjivanju gužve, dizali smo cijene, a gužve nisu padale. - rekao je Franković.