Ponedjeljak, 29 Studeni 2021 17:59

Gradonačelnik Franković predstavio proračun „težak” gotovo 563 milijuna kuna

Gradonačelnik Franković predstavio proračun „težak” gotovo 563 milijuna kuna Foto: Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković predstavio je danas na konferenciji za novinare prijedlog Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu, u iznosu od 562,93 milijuna kuna. Planirani prijedlog temeljnog financijskog dokumenta koji će se u srijedu naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća ocijenio je realnim, posebice uzimajući u obzir vrijeme svjetske pandemije.

Franković je na predstavljanju u Gradskoj vijećnici rekao da je Dubrovnik grad koji je u vremenu pandemije financijski najviše pogođen u Hrvatskoj. Očekuje da će sredinom 2022. proračun korigirati na više, ukoliko se financijska situacija bude razvijala po željama gradske uprave.

- Nakon proračuna 2017. godine s početka mog prvog mandata, koji je iznosio 432 milijuna kuna, uslijedio je eksponencijalni rast proračuna do rekordnih 741 milijun kuna 2019. godine, s planiranih 769 milijuna kuna u 2020. godini. Onda smo zbog pandemije smanjili proračun i od tada do danas se proračunska sredstva umanjuju. Lani smo imali 579 milijuna kuna, a sad 562 milijuna kuna. - naveo je Franković.

Uvjeren je da će, kad se financijska situacija normalizira, proračunska sredstva rasti.

- To će se dogodine i dogoditi. Ne samo kao posljedica povratka turizma, već i dobrog korištenja europskih sredstava. Pred nama je čitav niz programa EU na koja se planiramo prijaviti i koja će proizvesti dodatan rast proračunskih prihoda. Europski fondovi će promijeniti Dubrovnik. Ako imamo fondove, bilo bi suludo ulagati naša sredstva. - istaknuo je Franković. Dodao je lako je cilj postići proračun od milijardu kuna godišnje.

- Taj bismo cilj postigli da se nije dogodila koronakriza, ali vjerujem da ćemo to postići kroz druge načine financiranja. Sredstva smo uvrstili u projekcije pa po potpisivanju ugovora možemo odmah ići u raspis javne nabave. - rekao je gradonačelnik Franković i najavio kako će se u tekućoj godini ostvariti financijski manjak.

- U lipnju je to izgledalo puno lošije nego danas. Vidjet ćemo kako ćemo to uravnotežiti do kraja godine. Likvidnost Grada Dubrovnika nije upitna. Izvršavamo sve obveze prema dobavljačima, a ispunili smo i kolektivna prava prema zaposlenicima. Snalazimo se u vrlo teškim vremenima. U pandemiji smo izgubili gotovo 600 milijuna kuna, a s gradskim tvrtkama dolazimo i do 1,15 milijardi kuna izgubljenih sredstava. - zaključio je Franković.

Najavio je kako će se tijekom 2022. godine plaće zaposlenicima vratiti na predpandemijske iznose.

Za ulaganje u nerazvrstane ceste i javne površine u Proračunu je primjerice planiran iznos od 1,35 milijuna kuna i to za izradu projektne dokumentacije, sanaciju obale Rijeke dubrovačke, Park Gradac, projekt Park ‘n’ Ride na Pobrežju, a za cestogradnju i rekonstrukciju 27,27 milijuna kuna za projekte Lapadske obale, ceste Nuncijata, križanja vatrogasni dom Zaton. Tu su i kapitalna ulaganja u javnu rasvjetu u Mokošici i Štikovici.
 
Kada je riječ o ulaganju u vodoopskrbu i odvodnju planirani su projekti oborinske odvodnje u Ulici Andrije Hebranga i na potezu Montovjerna – Batala, dok se za ulaganja u ostale građevinske objekte planira iznos od oko dva milijuna kuna i to za izgradnju groblja Dubac, sanaciju odlagališta Grabovica i azil za životinje.
 
Za društvenu infrastrukturu, odnosno ulaganja u škole, vrtiće, domove za starije, parkove i sportsko - rekreacijske sadržaje planira se 12,5 milijuna kuna, a među ovim projektima su primjerice Osnovna škola Marina Getaldića, Dječji vrtić Pčelica, Dom za starije i nemoćne, Osnovna škola Mokošica, Vatrogasni dom Zaton, Park ispod platane na Pilama…
 
- Puno projekata će se financirati iz EU fondova i svi su u visokoj fazi gotovosti. Što se tiče vrtića Pčelica, imamo građevinsku dozvolu. Za Dom za starije i nemoćne je cilj do kraja ove godine dobiti građevinsku dozvolu. Za OŠ Mokošica imamo praktički gotovu cijelu projektnu dokumentaciju. - istaknuo je gradonačelnik Franković.
 
Također, za projekte u predškolskom odgoju i osnovnom školstvu planiran je ukupni iznos od 36,32 milijuna kuna.

Neće izostati ni ulaganja u socijalnu skrb, poput 2,9 milijuna kuna namijenjenih umirovljenicima, dva milijuna kuna za pučku kuhinju i 3,1 milijuna kuna kao dar za novorođeno dijete, dok se za zdravstvenu skrb u Proračunu namjerava osigurati 3,53 milijuna.
 
Ustanovama u kulturi u Proračunu 2022. pripast će 9,79 milijuna kuna te za javne potrebe u kulturi još milijun kuna, dok je za javne potrebe u sportu planirano 14 milijuna kuna.
 
Nastavlja se i projekt participativnog budžetiranja, u okviru kojeg će građani sami moći birati projekte koji će se raditi na području Grada. Ovaj vrijedan projekt predstavlja oblik neposredne demokracije jer se građanima na taj način prepušta odlučivanje o raspodjeli dijela javnog novca na programe koji su ključni za kvalitetu njihovog života.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019