Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 30 Svibanj 2022 14:37

Gradonačelnik Franković uz Dan državnosti: Privilegija da u slobodi gradimo demokratsko društvo nije nam poklonjena, hrvatski sinovi i kćeri za nju su se morali izboriti uz velike žrtve

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku sugrađanima uz Dan državnosti Republike Hrvatske.

Poštovani sugrađani, drage gospođe i gospari, Dan državnosti Republike Hrvatske obilježavamo u spomen na 30. svibnja 1990. godine, na dan kada je konstituiran demokratski izabran višestranački Sabor, čin kojemu su prethodili i prvi demokratski izbori.

Prijeloman je to i svečani trenutak u stvaranju Hrvatske države, neovisne i slobodne parlamentarne demokracije, ravnopravne pripadnice europske zajednice naroda i članice NATO-a te drugih svjetskih integracija.

Na samom kraju svog povijesnog obraćanja tog dana, otac suvremene Hrvatske, dr. Franjo Tuđman izrazio je čvrsto uvjerenje kako će hrvatski narod izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj Domovini.

Nažalost, privilegija da u slobodi gradimo demokratsko društvo nije nam poklonjena, hrvatski sinovi i kćeri za nju su se morali izboriti uz velike žrtve. Zato smo zauvijek obvezani iskazivati im najdublji pijetet. Ova sveta Domovina obranjena je i stvorena zahvaljujući njihovoj hrabrosti.

Dubrovnik to posebno dobro zna. Navršavajući 30 godina od oslobođenja hrvatskog juga izražavamo našu zahvalnost za dar u kom sva blaga višnji nam bog je dô.

Danas, dok se sve više vraćamo starim, predpandemijskim navikama, suosjećamo sa stradanjima drugih, prijateljskih država jer, kao i naši stari, znamo da sloboda nema cijenu.

Dragi sugrađani, uz optimizam koji će donijeti sutrašnjica, čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske. Promičimo dostojanstven dijalog, mir i povjerenje i nastavimo graditi društvo jednakosti, pravne i svekolike sigurnosti za sve naše građane.

S poštovanjem,
Gradonačelnik Mato Franković