Četvrtak, 30 Svibanj 2024 13:35

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ UZ DAN DRŽAVNOSTI: SVE ČIME SE DANAS DIČIMO MOŽEMO ZAHVALITI BRANITELJIMA

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ UZ DAN DRŽAVNOSTI: SVE ČIME SE DANAS DIČIMO MOŽEMO ZAHVALITI BRANITELJIMA Foto: Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković je sugrađanima čestitao Dan državnosti. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti:

Poštovane Dubrovkinje i Dubrovčani, dragi sugrađani!

Danas slavimo najveći hrvatski praznik, simbol samostalne i suverene Republike Hrvatske podignute na temeljima žrtve hrvatskih branitelja, slobode i demokracije. Prije 34 godine, na 30. svibnja 1990. donesena je povijesna odluka s dalekosežnim posljedicama. Konstituiran je prvi demokratski izabran višestranački Sabor što je, riječima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predstavljalo prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Time je utaban put tranzicije naše zemlje u suverenu hrvatsku državu, danas punopravnu članicu Europske unije i NATO-a. Sve čime se danas slaveći obljetnicu dičimo možemo zahvaliti našim braniteljima koji su dali živote da se stoljetni san o vlastitoj državi i ostvari. Upravo oni, naši sugrađani, članovi obitelji, susjedi i prijatelji, doprinijeli su ostvarenju zajedničkog cilja u zalog dajući najdragocjenije što su imali – svoje živote i svoju budućnost. Iz tog razloga, obećavamo im da nikad nećemo zaboraviti njihovu žrtvu i da ćemo se Domovinskog rata uvijek prisjećati s ponosom i poštovanjem.

Dragi sugrađani, u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno čestitam Vam Dan državnosti Republike Hrvatske.

Gradonačelnik
Mato Franković