laus banner 2021 2

Ponedjeljak, 04 Siječanj 2021 15:17

Gradonačelnik Franković uz odlazak Nojka Marinovića: Opraštamo se danas od istinskog domoljuba

U povodu smrti zapovjednika obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, umirovljenog general-bojnika Nojka Marinovića, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji, prijateljima i suborcima.

Poštovana obitelji, prijatelji i suborci, vijest o odlasku dubrovačkog i hrvatskog viteza general-bojnika Nojka Marinovića, heroja obrane Dubrovnika, naša srca ispunila je neizmjernom tugom i žaljenjem.

Opraštamo se danas od istinskog domoljuba, nositelja veličanstvene obrane Grada u Domovinskog ratu i jednog od zaslužnih pojedinaca kojima dugujemo vječnu i duboku zahvalnost na daru slobode koju od tada uživamo. 

U ratu i u miru, general Nojko Marinović bio je hrvatski vojnik s plemenitim vrijednostima tog poziva ugrađenim duboko u njegovoj nutrini. Odanost, odvažnost, požrtvovnost i ustrajnost samo su dio vrednota koja su ga krasile. Za svoj herojski angažman u obrani Dubrovnika i doprinos akciji oslobađanja hrvatskog juga, uz najveća državna odlikovanja, nagrađen je Nagradom Dubrovnika za životno djelo.

Bila je iznimna čast poznavati generala Nojka Marinovića, a iz njegovih riječi slušati o tim danima ponosa i slave bio je dar i privilegija. Kao što je to slučaj kod velikih ljudi, u njegovom pripovijedanju nikad nije bilo traga nadmenosti, isplivavala je samo razboritost i ljubav prema Domovini.

Vojnik u ratu i miru. Ni teškoj bolesti s kojom se dugo borio nije dao da ga porazi. Dostojanstveno se s njom nosio. No, svemu na ovom svijetu dođe kraj i ma koliko oproštaji bili teški, lakši su kad o ljudima govore njihova djela. A djela generala Marinovića vrijedna su divljenja.

Obitelji, prijateljima i suborcima general-bojnika Nojka Marinovića, u ime Grada Dubrovnika i u svoje osobno ime, izražavam najdublju sućut.

Gradonačelnik
Mato Franković

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020